Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Renton 

všechny recenze uživatele

PFF .. Scénář: Patrick Rotman, Florent Emilio Siri .. Většina válečných konfliktů po Druhé světové válce, včetně těch současných je divných a pro obyčejné vojáky značně složitých. Nepřítel není jasně vyprofilován tím, že patří do nepřátelské armády a obsadil cizí území, mnohdy splývá s civilním obyvatelstvem a někdy jsou to i dřívější spolubojovníci. Úvod L' Ennemi intime je rozhodně slabší než závěrečná, gradovaná část o válečné zhoubnosti a psychickém rozkladu osobností, přesto globálně nepřináší snímek takřka nic neznámého. Pouze Siri ukazuje svým spoluobčanům, co že se to tehdy v Alžírsku dělo za zvěrstva a vedlo za dlouho nepřiznanou válku, kdy se mučilo, vraždili viní i neviní obyvatelé, protože nebylo zřejmé, kdo je ten nepřítel. Vizuálně je Siri patřičně zajímavý, kamera předkládá hezké obrázky, hudba je na úrovni, ale obsah s několika málo přestřelkami a morálními hádkami nepřinese mnoho překvapivého. Tedy jak komu, protože ve Francii tímto kritickým pohledem do zániku posledních kolonii Emilio celkem boduje… 65%. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Jak někdo může o tomto filmu napsat, že to je standart, z toho mi hlava nebere. Už jen proto neváhám dát plnou palbu, protože by bylo škoda, kdyby zapadl mezi průměr. Francouzi si to za tenhle velice povedený válečňák zaslouží. Film Mezi nepřáteli ale není určen pro slabé povahy, jelikož se zde odehraje několik zrůdností na lidech v době války v Alžírsku, což ne každý může strávit (tím myslím mučení, vybíjení civilistů atd.). Tím spíš, že je film natočen podle skutečnosti, to může kdekoho dost zabolet. Kdo napsal, že film nenabídl dostatek akce, tak ani z toho mi hlava nebere. Jelikož zde vidíme jednu akci za druhou. Kontakty s nepřítelem jsou na denním pořádku, popřípadě průzkumné akce a scénu s napalmem netřeba připomínat (pro ty co film viděli). Bohužel tohle všechno válka přináší. Bolest, utrpení, nespravedlnost, muka, stres a o pokřivené psychice ani nemluvím. Z tohohle pohledu jsem snad ale tahle krutě natočený válečný film ještě ani neviděl. 95% ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +sirové prostředí, -místy docela zdlouhavé/// Jiný pohled na válku o které jsem až do příchodu tohoto filmu vůbec nic nevěděl. Tím jiný myslím francouzský. Je to docela změna, ale změna taky jediná. Jinak film nepřínáší nic moc nového (až na prostředí) a taky ničím výjimečným neuchvátí. Tedy za předpokladu, že nepočítám úvodní přestřelku a celkový psychycký tlak na vojáky. Prostě standart, který neurazí, ale ani nepřekvapí./// Celkem 58%/// ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dlouho, předlouho jsem váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami. Ovšem když zase vidím v poslední době stále častější tu vzácnou jednotu v hodnocení z řad odborníků a profirecenzentů rozhodl jsem se pro pět, protože tenhle snímek ani omylem nepovažuji za průměrný. Frantíci do váčku s válečnými snímky přihodili skutečně výtečně udělaný snímek o to cenejší, že od nich se na téma válka dočkáváme z většiny pouze zábavných až ultraztřeštěných vizí války. Tenhle film dá velmi rychle zapomenout na všechny ty velké flámy, sedmé roty či esa es. Dvou věcí si na filmu cením nad jiné. Nejvíce snahy ukázat, že na světě nejsou jen Amíci a Rusáci kdo mají krev neviných na svým praporu, ale že tu jsou i další. Docela síla vidět uplatňovaní kolektivní viny na civilistech nebo mučení zajatců Fronty národního osvobození / FNO /. Jen tak mezi řádky, v té době všechny tyhle svinstva schvaloval i budoucí prezident Francie, François Mitterrand, který byl tehdá ministr vnitra. Tento fakt je znám díky knize Speciální služby, Alžírsko 1955-57 od Paula Aussaresa / šéf kontrarozvědky /, která vzbudila ve Francii velký rozruch. Opravdu si cením, že film změnil i v povědomí široké světové věřejnosti oficílní název silových rezortů Francie "udržování pořádku v alžírských departamentech" na slovo "válka" Jak jinak nazvat humus, při kterém umře přes 500.000 lidí ? Naštěstí v současné francouzské politice je jen jediný člověk, který tyhle hnusy neodsoudil - Le Pen a ten se nepočítá, protože je to fašistickej dobytek ! Samozřejmě ani FNO v ničem nezaostávali, exhodus stotisíců francouzských alžířanů mluví asi za vše. Takže kdyby nic jiného, tak tenhle film ukáže další africkou hrůzu z části pod sloganem Made in France. Druhá věc, které si cením, že film do mě šlehnul pocit, ne strachu z války ani již tradičního vyznění "válka je děvka", ale strachu z toho, že by ze mě jednou mohla udělat válka taky bestii schopnou udělat libovolnou zrůdnost druhýmu člověku. Kdo viděl tenhle film bude mi rozumět. Ve filmu bylo minimum akčních scén, ale byly natočeny parádně, vizuální i hudební stránka filmu rovněž na vysoké úrovni, ale hlavně celkové vyznění tohohle psychopekla z Alžíru si z výše uvedených důvodů prostě nezaslouží odstřelit do průměru. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Francouzské filmy nevyhledávám a k tomuto jsem se dostal jen náhodou. Tento mě ale příjemně překvapil. Odehrává se po druhé světové válce a jsou tu autenticky natočené hrůzy v Alžírsku. Florent Emilio Siri zachytil docela solidně psychologii postav a herci to dobře zvládly. Film je slušně zpracovaný s pěknými vizuálními triky, hudbou a kamerou. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)
  • Celý film bol natočený v Maroku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama