Reklama

Reklama

300 Sparťanů

(TV film)
  • Česko 300: Poslední vzdor (více)

Obsahy(1)

Na vrcholu řecko-perských válek vedl král Persie Xerxes největší armádu, jaká kdy byla sestavena po dobu dobývání Řecka. Leonidas - spartský král, spolu se třemi stovkami bojovníků a několika tisíci Řeků čekal na jeho vojska, která čítala přes 300 tisíc mužů, v úžině u Thermopyl. Sparťané a jejich spojenci čekali na svého nepřítele v úzkém průsmyku sedm dní a nocí. Těžce vyzbrojená perská armáda nebyla schopna na tak malém prostoru vůbec manévrovat. Sparťané a jejich spojenci bojovali, dokud nebyl poslední nepřítel mrtvý. Hrdinství těch, kteří bojovali a nakonec zemřeli, pomohlo určit směr západní civilizace a dalo řeckým městským státům čas sestavit armádu schopnou vzdorovat Peršanům. Jejich taktika je dodnes vyučována na vojenských akademiích po celém světě. Je uváděna jako dokonalý příklad správně zvolené strategie, která zabezpečila vítězství nad nesrovnatelně silnějším protivníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Zásadní dokument na velice zajímavé téma, typicky po americku zkurvený. David Padrusch snad na objednávku, snad ze zkušenosti, že americký divák je především nevzdělaný debil do dokumentu frkne akční scénu, animaci. To bohužel není vše. Z mě nepochopitelného důvodu se komentáře opakují a opakují, aby se snad i ten pitomý američan nezapomněl a vzhledem k helmám sparťanů si nemyslel, že jde o bejsbol mezi Chicagem a Kansas City. Nám obyčejným chudým evropanům by pouze stačilo, kdyby Padrush zařídil, aby bylo jasno, co tedy činila armáda 7000 mužů spojených států Řecka v oblasti Thermopyl. Jak je možné, že nikdo nechránil kozí stezku a jak je možné, že o tom Leoniídas nevěděl. Mě to spíš smrdí intrikami, než neschopností válečníků. No a pan Padrusch na to neodpovídá, zato animace poskytuje. jak typické pro americké dokumenty. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi trochu vadilo,že mi tu o tom přednášejí američani,ale nikdo jiný na to asi nemá prachy a čas,tak co.Protože mám hrozně rád oslavnou adaptaci komiksu,tak mě tohle zajímalo a nenudil sem se ani vteřinu.Dozvěděl sem se o všem co předcházelo a následovalo a jaký význam tenhle odpor u Thermopyl měl pro svět.Upravíme si počty(což je stejně fuk,protože jít proti přesile 50:1 je prostě hardcore),zjistíme,že Leonidas nebyl jediný řecký hrdina,a že Xerxes taky nebyl žádný ocas.Bavilo. ()

Reklama

Mauric 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by měl vypadat "správný" dokument. Vše je tu srozumitelně vysvětleno, předvedeno a pěkně zanimováno. Divák se s tímto dokumentem může přít ohledně několika zmíněných historických "faktů" či mu vyčítat, že nejde v některých důležitých pasážích dosti do hloubky, nebo být znuděn vyprávěním, jež se nese ve stylu "začneme úplně od začátku a po lopatě", ale na to, s prominutím, sere pes. Přenesení bitvy do širších souvislostí kvituji. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výbornně ztvárněný dokument bitvy u Thermopyl i událostí, které k ní vedly. Dokument se zabývá jak spartskou společností, tak králem Xerxem, dotkne se bitvy u marathonu, situace mezi řeskými městskými státy a samozřejmě největší prostor nechává samotné bitvě v Thermopylské soutěsce. Potěší i důležitá role athénského vojevůdce Thémistokla, který u Thermopyl hrál velmi důležitou roli, na což se často zapomíná. povedené jsou hrané sekvence a animace. Jediný problém jsem měl s neustále se opakujícími sekvencemi, které měly jediný úkol a to celý dokument natáhnout. Ale to vem čert. Kdyby se podobná péče věnovala dalším velkým bitvám, byl bych víc než spokojený. 90% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dosť dobrý dokument a po filme 300 rozhodne odporúčam. Ja som si to pozrel, aby som vedel niečo bližšie o bitke pri Thermopyl a tento dokument, to všetko pekne a zrozumiteľne nie len vysvetlí, ale aj ukáže. Divák dostane pohlaď nie len na miesta boja a Leonidasovú tristovku bojovnívníkou, ale aj na taktiku dobývania a okrem toho je tu znázornená aj námorná bitka u Artemisia. 90% - 5* ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama