Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 2

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (300)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Fidel Castro pri prepade vojenskej základne v úvode ako sniper za veľa nestál, ale revolúcia i organizovanie mu už išlo oveľa lepšie. Pre Castrovu pravú ruku - "Che-ho" by ste ťažko hľadali ideálnejšieho predstaviteľa ako Benicia Del Tora. Spolu so Soderberghom, ktorého filmy majú v poslednej dobe dosť kolísavú kvalitu, stavili na istotu. Životopisné filmy sú iba málokedy sklamaním a postava Che-ho si o to pýtala. Sme svedkami zrodu nadšencov, ktorí postupne získavajú podporu obyvateľstva a z opatrného partizánskeho boja v horách môžu postupne ako silnejú schádzať nižšie do údolia a rozpútať pravú revolúciu. Vo filme je mnoho politiky, ale našťastie prevažuje organizácia a partizánska vojna v lesoch. Benicio i akčné scény sú skvelé, chýbal mi iba bližší pohľad na minulosť Guevaru, ale inak spokojnosť. 80%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $1,497,109Tržby Celosvetovo $33,212,564║ Prvá hodinka je dosť rozvláčna a pokým sa to začne do niečoho celistvejšieho dostávať to fakt potrvá, lebo cez tie skákance cez určité obdobia vznikal v mojich očiach čoraz väčší nesúrodí guláš ale potom po určitom čase to našťastie začne dávať zmysel aspoň to čo ponúkne druhá polovica filmu, kde sa niečo deje a niečo zmysluplné aj občas vypovedá, celkovo len priemer, škoda. /65%/ ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jedna sa o najneosobnejší film aký kedy Soderbergh natočil. Postava Che Guevaru, ktorá ešte dodnes predstavuje symbol revolúcie, je tu vykreslená akoby v nejakom dokumentárnom filme. Sledujeme len drobné útržky, kde hádže pohľad na svojich spolubojovníkov a prednáša zemepisné destinácie, ktoré predpovedajú ďalší stret revolucionárov so štátnymi zriadencami. Del toro svoju postavu prežil, ale vďaka Soderberghovi sa mu jednoducho pod kožu nedostaneme. Celý dvojhodinový film, je plný odvahy, silných rečí, stovky postáv, ale ani jedna vás nechytí za srdce, ani jedna vás neprinúti premýšľať o tom, že či to čo robili malo svoje opodstatnenie. Jednoducho tu nie je nič čoho by ste sa mohli chytiť. Tí, ktorý Guevarovú postavu až tak nepoznajú, ho nebudú mať možnosť pochopiť a tí, ktorý ho poznajú, budú mierne sklamaný, lebo v tomto filme jednoducho niečo chýba. Soderbergh ale nie je neskúsený režisér a čo sa týka stavby scén, výpravy, hudby a prestrihov jedna sa o kus dobre zvládnutej remeselnej práce, ale načo to všetko je? Aj keď to vyzerá dobre z nastávajúcou zimou tento film zapadne snehom. Veľká škoda. V príbehu doslova cítiť veľký potenciál. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Peter Buchman .. Od vítězství k vítězství - na dalších padesát let ___ Nekoncentrovanost, odstup a neúplnost dění nezachrání ani závěrečné guerillové bojování. Před ním se dokumentárně chodí po horském pralese, Fidel, Raúl a Che si povídají o marxistické revoluci a paralelně Che vystupuje na půdě OSN. Je to celkem nuda, protože do hloubky postav ani jejich ideových pohnutek se moc nedostaneme. V podstatě jsem dokoukal až na třetí zátah a zatím nezaznamenal nic, proč si děti po celém světě cpou tu zarostlou tvář na své trička… Benicio Del Toro vzhledově odpovídá, ovšem výrazný herecký koncert se nekoná. Uvidíme, jak to v Che: Part Two dopadne. Do Havany zbývá 186 mil, do osudné Bolívie ještě o pár let a tisícovek mil více. Zatím za neuspokojené tři. ___ Po zhlédnutí Che: Part Two, který pokračování revoluce nerozšiřuje(!), jsem u prvního filmu pevně usazen na 50%. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Postava revolucionáře Che je dostatečně profláknutá (ne, já ho na tričku nenosím :-) a tím pádem i zajímavá pro zfilmování a Benicio del Toro je můj oblíbený herec, ale dva roky po zhlédnutí musím (sebe)kriticky přiznat něco neskutečného. Z celého filmu mi utkvěla (a to jen mlhavě) v hlavě jen jediná scéna, kdy Che na konci filmu (nasrananej na „morálku“ svých spolurevolucionářů) vrtí hlavou a říká "to je neskutečný". Jinak mi film naprosto splývá s načtenými fakty z knih o Che. To je nejen neskutečný, ale i sakra málo na nějaké vyšší hodnocení filmu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Film Che Guevara - revoluce byl nominován na pět cen Goya. Získal nakonec dvě: za nejlepší mužskou hlavní roli (Benicio del Toro) a za nejlepší umělecké vedení ("mejor dirección artística") (Antxón Gómez). Neproměnil nominace na za nejlepší adaptovaný scénář, nejlepší hudbu a za nejlepší produkci (Estrecha)
  • Benicio Del Toro se do filmu vrhal s velkým nadšením, Soderbergh ho musel často brzdit. "Chtěl jsem, aby na to nešel tak složitě, říkal jsem mu, že čím jednodušeji to zahraje, tím lepší to bude, hlavně netlačit na pilu." (ČSFD)

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama