Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl o vydání "Člena klanu" v ČR, neváhal jsem a pořídil si jej. A opravdu jsem neprohloupil. Opět se potvdilo, že když se řekne krimi ze 70. let, znamená to ve většině případů tvrdou a naturalistickou akci, spolu s pořádnou dávkou napětí a charismatických herců. Tato je navíc podpořena ukázkou moci zvané KKK na Americkém rasistickém Jihu. Film obsahuje několik skutečně brutálních scén (kastrace, znásilnění) a závěrečná přestřelka je dosti naturalistická a nepřikrášlená. Lee Marvin je v hlavní úloze dokonalý, přesně takový, jakého jsem si ho v jeho podání představoval. Zajímavou roli má rovněž Richard Burton, Cameron Mitchell v roli hlavního záporáka Budcuta rovněž září a velmi dobře se své role zhostil i O.J. Simpson. "Člen klanu" je velmi dobrá a hodně drsná kriminálka ze staré školy s dusivou atmosférou rasistického Amerického jižanského venkova a drsným (a nepříliš jednoznačným) koncem. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Trefa do čierneho, hodnotenie na IMDb nech je toho dôkazom! Tých pár melodramatických momentov bohato vyvažuje priamočiare násilie a nepatetický koniec, nechýba ani nejaký ten nadčasový, triezvy postreh, zďaleka sa nevzťahujúci iba k americkému juhu tých čias. O dvojke Lee Marvin a Richard Burton ani nehovoriac. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, kam se všichni ti ostří muži v dnešním sluníčkovém světě poděli. Nebo stále existují někde v podzemí? Poměrně dobrý a naturalistický film, přestože je mu už přes 40 let. Zub za zub, oko za oko, pomsta za pomstu. Oboustranná nenávist mezi rasami podněcovaná každým dalším zločinem. V ní se pohybuje nejistý šerif a spousta dalších lidí s různými motivacemi i charaktery. Konec opravdu sluníčkový není. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Na jihu bylo tehdá opravdu husto. Pokud člověk neměl tu správnou barvu pleti, mohla se mu stát osudnou i obyčejná procházka. Nic ale není pouze černobílé a násilí plodilo vždycky jenom další násilí. A protože né všichni barevní byli ovce s hlavou dolů, tak to v konfrontaci s ku-klux-klanem, byla leckdy vyložená válka. V tomto filmu člověk poznává i důsledky sympatizovaní, ze strany "normálních" lidí a bezmozkové snahy o lynčování takových sympatizantů. Příběh o odvaze a zásadách, zlobě a hlouposti. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Drsný film o věcech, které jsou na některých místech Jihu stále aktuální. Richard Burton jako člověk, který stojí oficiálně jako jediný na straně černochů a Lee Marvin v roli šerifa, jenž osciluje mezi právem a přáním rasistických venkovských křupanů, tvořili sehraný tandem a vtiskli tomuto již tak silnému filmu něco navíc. 85% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Na scénáři spolupracoval slavný režisér a celoživotní bojovník za práva černochů Samuel Fuller. (J.A.K.)
  • Krátce po dokončení filmu nastoupil Richard Burton do protialkoholické léčebny. (Chatterer)
  • Richard Burton sa v roku 1977 v jednom interview priznal, že sa raz na istej party narazil na Lee Marvina a hostiteľ to okomentoval slovami: "Samozrejme, vy dvaja sa poznáte." Obaja však počas natáčania vo veľkom holdovali alkoholu a tak si zo svojej spolupráci nepamätali nič. (beso74)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama