Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

Shakeus odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud by se mě někdo někdy zeptal, jaký nejhorší scénář jsi kdy viděl převedený na plátno, řekl bych Anglické jahody. Takové dialogy mohl napsat jen žáček páté třídy po opici. Navíc, jak je herci jen přeříkávají a snaží se do nich vžít, bylo děsivé sledovat. A ty postavy? Jakože vtipné. NO DĚS TO BYL! Z TOHO BYCH BLIL. Tak, k dementnímu filmu, dementní komentář. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Tak tohle na mě bylo opravdu moc!! Nemožná historická patlačka ve které je o okupaci vyjma Preissovým vlasteneckých řečí a pár archivních nahrávek z rozhlasu a televize velký kulový. Film pojednává spíš o cestě tří mladých lidí odnikud nikam za nijakým účelem ne do Anglie ale do prdele!! Slabé dvě hodiny nudy sem ohodnotil jednou hvězdou snad jen kvůli Preissovi ale že se ten do tohohle nechal obsadit tak to se taky divim. ()

Reklama

Guzo odpad!

všechny recenze uživatele

Větší blbost jsem už dlouho nedokoukal do konce. Zpracování a herci mi přišli asi jako z nějakého podprůměrného televizního seriálu, scénář hrůza, opakující se písnička v každym druhym záběru taky ne zrovna ideální.. Ale hlavně ty postavy a jejich jednání, no některé scénky jsem absolutně nepochopil. Jenom jsem rád, že jsem na tom nebyl v kině, jak jsem původně plánoval..! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si na jednu hodinu výtvarné výchovy, myslím, že v páté třídě. Bylo před Vánoci a my měli za úkol namalovat vodovkami velkého kapra. Tehdy jsem si řekl, že můj kapr musí být něčím výjimečný, když jich poté na třídní výstavce bude rovných třicet. A tak, zatímco všichni ostatní malovali kapra plovoucího zprava doleva, můj směřoval opačným směrem. "Ty vaše ryby plavou přímo na háčky!", posmíval jsem se tenkrát spolužákům. Jenže, víte co? Mně se ten šíleně inteligentní kapr díky malířským (ne)schopnostem roztekl. Což by ještě nebylo tak hrozné, protože rozmazaných šupináčů viselo na nástěnce hned několik. Ale jakému rozmazanému kaprovi se budete smát jako prvnímu? Některému z devětadvaceti mířících vlevo anebo jednomu jedinému hrnoucímu se doprava? Co tím vším chci říci? Inu, že touha být odlišný se ještě nutně nemusí slučovat s úspěchem. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Forma bez obsahu je k ničemu, stejně jako obsah bez formy. Anglické jahody nemají ani jedno. Nezajímá mě, jestli za to může víc neschopný režisér, scénárista, který neumí napsat kloudný dialog, nebo herci (s výjimkou pana Preisse a Rusáka Bardukova, na kterého se dá dívat nejen proto, že jediný hraje s nadšením) bohatě obdaření prázdnými výrazy, rozjíveným pražským přízvukem a nulovým charismatem - výsledek je jediný: stojí to za hovno. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Pro postavu vojáka lebeděva našli režisér a producenti na zahraničním konkurzu herce Alexeje Bardukova, který je ve své zemi označován za ruského Brada Pitta. (Elisebah)
  • Ve filmu měla hrát Jana Brejchová, která musela odříct ze zdravotních důvodů. (M.B)
  • V průběhu celého filmu popíjejí postavy pivo z lahví, které se však vyrábějí a prodávají až dnes. Dříve bylo pivo v lahvích, které měly jiný tvar s kratším hrdlem a delším tělem. (Pepy)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama