Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (219)

mab 

všechny recenze uživatele

Pohádka je taková divná, jako by při scénáři cosi pili.  [Pozor! Část zápletky] Na začátku hrdina splní erotický úkol (což by v pohádce asi leckdo nečekal), kamarádi ne, tak je tam nechá, zmizí a začne odehrávat úplně jiný děj. [Konec části zápletky] Herci nevýrazní, toporní, včele s hlavním představitelem. Opravdu hraje jen představitel poručíka. Celou pohádkou se pak line vzhledem k probíhajícímu ději naprosto nezvládnutý hudební podkres, u kterého mi i připadlo, že je ho ve filmu více, než by bylo třeba. Jestli průměrné dílo má mít tři hvězdy, tohle je sotva na dvě. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

rozhodně je třeba ocenit na pohádku poněkud neobvyklé téma sexuálního zneužívání mladých žen (včetně podivné zkoušky cudnosti tří vojáků), stejně tak jako celkem novátorská myšlenka sňatku bez přítomnosti jakéhokoli lidského svědka, natožpak oddávajícího. Strach je režisérský profík, takže se pohádka obejde bez trapností a lapsů, vizuálně se objeví několik poetických motivů pracujících hlavně s panoramatickými záběry krajiny (včetně těch, zavánějících barvotiskovostí, ale to se dá odpustit). Pár scénáristicky slabších motivů (třeba údajné trauma z medailonku) vyvažují zase scény na dnešní pohádku až neobvykle silné či působivé (dobrý je třeba shovívavý dráb Oldřicha Vlacha i ta výměna metres). Velmi mne pobavil trest ve formě bleskosvodu a up-to-date námluvy v lánu řepky olejky. Akorát jsem moc nepochopila hlášku o tom, že se přátelství neslučuje s vděčností. A mimochodem, distributor v textu si taky pěkně zařádil: jaké "tváře zakryté" a "nepoodhalování závojů"? Jací vojáci z kamene? K čemu by tam pak byli ti dva psi? ()

Reklama

Elyssea 

všechny recenze uživatele

EDIT: Ach ten začátek. Těšila jsem se na tři princezny a přišly tři.... záclony? Kostymérku bych třískla do palice. Ještě ke všemu vysoké Frühlingové vyčešou kokrhel na hlavě. Táňa to taky schytala. To už neumí udělat ani pěkně princeznovský účes bez nějakých visících hadrů z drdolu?___ Tři životy jsou slabší než Anděl Páně. O hodně. Ale stále to patří v pohádkové tvorbě posledních let k nadprůměru. Vojtěch Dyk je hrozný sympaťák a jako hrdina se hodí. Víc mi vadila ona "panna v nesnázích." Nemastná neslaná, i když tmavší verze byla lepší. Pohádka je to milá s krásnými exteriéry a nejvíce zabolí až ten blesk na konci. Ano, meč je vodič, ale jak ten blesk oběhnul věž... ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach má zkrátka talent a dovede bravurně vyvést televizní pohádku z její často tak tragické papundeklovitosti. Václav a Věra Šaškovi se s tím rozhodně nepárali - poručík chce přefiknout pěknou dívčinu? Obludí ji lektvarem báby kořenářky. Dívčina už mu není po vůli? Šup s ní ze skály a obludíme další... Vedle skvělých záporáků Jiřího Dvořáka a jeho pobočníka Marka Taclíka však vypadá hlavní milenecká dvojice Vojtěcha Dyka a Lucie Molnárové poněkud unyle. Škoda. Ale i tak na televizní poměry velmi podařený a neobvykle výpravný počin... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Navenek líbivá podívaná - kouzelná příroda, oslava lidské práce, podařená kamera, sympatická ústřední trojice/čtveřice (Molnárovy, Dyk, Cíl), zdařilá minirole kořenářky (G. Vránová). Ale: chybí vtip a především výraznější pohádkovost. Nápad s pírkem je sice zajímavý, ale sami tvůrci poznali, že závěr spěje do ztracena, takže hrdina bez jakýchkoliv úskalí znemožní padoucha a aby neměl zakrvácené ruce, tak pomůže deus ex machina. Zasmál jsem se až při čtění závěrečných titulků, kde byla vypsána řada řidičů, ale i poděkování vládě ČR:-) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Aničku před proměnou a po proměně hrají dvě osoby - sestry Lucie a Petra Molnárovy. Zajímavého napětí, které mezi oběma dvojčaty vzniká díky jejich částečné stejnosti a částečné rozdílnosti, využil režisér Strach také ve filmu Santiniho jazyk (2011). Tam Lucie a Petra naopak ztvárňují sestry, které jsou zpočátku považovány za jednu osobu. (Ak.žena)
  • Film byl natočen nejen podle odkazu Boženy Němcové, ale i na motivy moderních fantasy námětů. (Lynette)
  • Při pádu Aničky do Čímického jezírka je vidět odtržená ruka, která padá za ní. (Allster)

Reklama

Reklama