Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (701)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Robert Zemeckis / Predloha: Charles Dickens - A Christmas Carol | Hudba: Alan Silvestri | Produkcia: Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis | Distribúcia: Walt Disney Pictures, ImageMovers Digital | Štúdio: Walt Disney Pictures Motion Pictures | Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 325,286,646 $ || Antianimák, aký tu ešte nebol. Zo začiatku ma tá formálna stránka tak odpudzovala, že som bol na pochybách, či to budem pozerať ďalej. Zemeckis však pojal látku Dickensa tak osobne a jedinečne, že si ma nakoniec zatiahol úplne do deja a podmanil si ma i svojou divnosťou. Je priam neuveriteľné, že sa niečo tak nehollywoodské vôbec dokázalo vynoriť z komnát Disney zámku. Faktom je, že rodinný trhák sa z toho stať nemohol. Jednoznačne záležitosť pre starších. 78% | HD, THX, EN DTS | ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zemeckis je skutočne majster v tých animáciách (Expres, Beowulf) a po Polárnom exprese prináša ďalší film, s vianočnou témou. Dickensov príbeh je silný a dobrý sám o sebe, no rovnako ako v Polárnom exprese, aj tu Zemeckis používa šikovne kameru, scény zaujmú svojou hravosťou a hudba od Alana Silvestriho navodí to pravé čaro Vianoc. Na vianočné obdobie je tento film ako stvorený. Update: v 3D je to ešte lepšie. 95% - 5* ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Zemeckis každým z dalších svých filmů natočených v motion-capture jen dokazuje, že jeho nesporného režisérského talentu je škoda při užití takové techniky a pokud nebude pracovat se stejnými prostředky, s jakými James Cameron stvořil Avatara, budu doufat v jeho návrat k celuloidu. Vánoční koleda je z technického hlediska opět o krok dál, postavy jsou bohužel stále mrtvolné a celý film prostý jakýchkoliv emocí a chladný jako psí čumák. Zemeckisovo zalíbení v 3D navíc zavinilo výskyt naprosto zbytečných a pouze na efekt stvořených průletů krajinou, které jen natahují stopáž filmu, neboť samotný příběh je prostinký a dal by se s přehledem odvyprávět za necelou půlhodinu...a tak je nastavován všemožnými atrakcemi. Zemeckisovi se mnohdy daři budovat hutná atmosféra, která mne párkrát příjemně překvapila až hororovým nádechem a celkově má náladotvornost filmu hodně blízko k Dickensově tvorbě.Ve výsledku se jedná o celkem zábavnou atrakci, která nezapře talent svého tvůrce, stále si ale stejně jako u Beowulfa musím říkat, o kolik by to bylo lepší, kdyby to bylo natočené klasicky...tak snad příště, Roberte. 60% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film může za čtyři hvězdičky poděkovat spíše mé vánoční náladě, protože ve skutečnosti jsem zklamána. Daleko víc se mi líbil zde podceněný Polární Expres. Efekty jsou sice nádherné, ale není to nic, co bychom již neviděli, nemá to vyloženě tu krásnou vánoční atmosféru. A chvílemi to byla vážně nuda. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem tu abych Tě varoval, protože máš ještě šanci uniknout svému osudu!!!!..... Očekávat milou pohádku z pera Ch. Dickense je jako hledat něco nového v technologii ,,motion capturing“. R. Zemeckis ji má v malíčku a vlastně jen zdokonaluje propojení zajímavého světa s atmosférou třetího rozměru. Alespoň to tak ze 2D odezírám a těším se, že budu mít šanci se přesvědčit ,,naostro“. Naklonovaný J. Carrey za to stojí! Pak to bude rozhodně za 4* (ale ty 3* nejsou zase tak málo). PŘEJ A BUDE TI PŘÁNO! Jak zvrhlé.... vlastně.. KRÁSNÉ! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád 3D a předešlé filmy R.Zemeckise se mi líbili. 2.) Mám rád vánoce a zajímá mě, jak může jeden herec odehrát skoro všechny postavy. 3.) Jsem jako Ebenezer Scrooge a chci vědět, co mě čeká. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * Víte že? Film vznikl jako adaptace slavné povídky Charlese Dickense z roku 1843? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Tato verze je velice věrná Dickensově knižní předloze, přesto se zde najde i pár odlišností: V knize strávíme více času v přítomnosti - hlavně v domech Vydřigrošova (zde Jim Carrey) zaměstnance a synovce. Kniha nám také ukazuje, jaké sváry se dějí po celé zeměkouli (v jeskyních a na lodích), které jsou díky vánočnímu veselí usmířeny. A také celá scéna s budoucností, v níž je Vydřigroš honěn koněm, a potom se zmenší, není vůbec součástí knihy. Ve skutečnosti se v knize Duch příštích Vánoc skoro nehýbe, jen ukazuje prstem. (HappySmile)
  • Jim Carrey, který hraje starého vetchého Vydřigroše, je o 16 měsíců mladší než Colin Firth, který hraje jeho synovce, statného Freda. (HappySmile)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama