Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nevidel som iný film Raoula Walsha, ale ak je tempo Bielej žiary jeho typická filmová reč, jedná sa o jedného z najoriginálnejších tvorcov svojej doby. Film si to švihá 45 stupňovým svahom na navoskovaných lyžiach do priepasti, kde to na konci bude všetko pekne vybuchovať. Mám na mysli predovšetkým strih, kde sa za minútu dostaneme cez toľko udalostí, ako inde za 20 minút. Pre mňa plus, niekomu to môže pripadať dosť divné. Cagney je jeden z najlepších gangstrov polovice minulého storočia. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost. Úplně jiný druh gangsterky, než bych vzhledem k době vzniku očekával. Walsh filmu dokázal naordinovat skvělou dynamiku, díky které tohle slavné dílo funguje i skoro o 70 let později bez jakýchkoliv výraznějších problémů. Děj je i z dnešního pohledu originální a rozhodnutí udělat hlavní postavou záporného psychopata, se jeví jako trefa do černého. Málokdy je film funkčně koncipován tak, aby měl divák možnost hlavní postavě buď fandit, anebo naopak doufat v její co možná nejbolestivější konec (můj případ). 8/10 ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

To, čo sa dnes v kinematografii považuje za samozrejmé, pomerne nezaujímavé a dá sa povedať, že aj každodenné ( pozrite si ponuku ktorejkoľvek z TV staníc a nájdete tak desiatky filmov podobného razenia ), bolo pred takmer 70 rokmi vrcholné, revolučné, možno nie inovatívne, ale predsa len odlišné. A treba podotknúť, že to vtedy tvorcovia vedeli o niečo lepšie, ako 85% dnešnej produkcie. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Fantastické... Nevím do jaké míry to lze skutečně považovat za noir, každopádně to není asi podstatný.. Objevuje se zde několik archetypálních motivů, které si za 50 let budou půjčovat všechny seriály. Krásné je to zběsilé tempo.. To co jinde vystačí na celý film, tady má prostor 20 minut, což je přesně tak, aby to diváka neodradilo... Film, který baví celou dobu, neštve diváka a je plný zajímavých nápadů.. A James Cagney je unikátní padouch! ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Hoci mi zo začiatku vadili chyby v kamere a strihu (lúpež vo vlaku, bola postrihaná celkom katastrofálne), snímka nabrala onedlho grády a spustila do mňa plný zásobník kvalitnej filmárčiny. Vynikajúci príbeh, v ktorom sa neustále niečo dialo, skvelo vyobrazené charaktery postáv, vyšetrovanie, z vtedy, najmodernejšou technológiou, dramatické momenty z viacerými postavami na odlišných stranách a to celé pekne zabalené v štýlovom noir kabáte. Psychopatický záporák Cody Jarrett (James Cagney) nemal chybu. Koniec síce prebehol trocha rýchlejšie ako som očakával, mohli to tvorcovia predĺžiť aspoň o 5 minút, ale vo výsledku som celkom spokojný. Podarený noir. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Cody Jarrett (James Cagney) byl v roce 2003 Americkým filmovým institutem AFI zařazen v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 26. příčku. (TheDude)
  • Část filmu se objevila ve snímkuu Respekt (1992), kde inspiruje jednoho z hlavních aktérů. (Ignus.cz)
  • V roce 2008 snímek obsadil 4. příčku v žebříčku nejlepších gangsterských filmů, který byl sestaven Americkým filmovým institutem. (mi-ib)

Reklama

Reklama