Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

genetique 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že originalita snímku sa dnes stráca, keďže sme už nasiaknutí rôznymi snímkami podobného rázu, ktoré sa v mnohom (a je to citeľné) inšpirovali takýmito predchodcami. Svoju silnú stránku a pútavosť si však stále drží a z tempa napoľavuje aj keď som to často čakal. Ten starý, prehrávaný štýl herectva vo filmoch podobného žánrového razenia trošku ruší, hlavne, keď je na scéne žena. Tie sa tu ale chvalabohu objavujú len sporadicky, takže ani to ma tak nerušilo. Vlastne musím povedať, že je to skoro perfektný film, na svoju dobu až s nevídane akčným razením, so skvelým Cagneym, hustou a drsnou atmosférou, hudbou a príbehom samotným. 85%. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Výborná zábava, která v sobě náramně snoubí snad všechna zásadní klišé gangsterských, akčních a kriminálních filmů (infiltrace záporakovy bandy, zrádný parťák, útěk z vězení, velká finální akce atd.). Divím se, že to (pravděpodobně) nemá žádný remake. A že se žádný ani nechystá. S dostatečně hvězdným a schopným hereckým obsazením a nadprůměrným režisérem by to mohla být naprostá bomba i v současnosti, protože i když se za ty desítky let pochopitelně hodně změnila doba, scénář je ve svých hlavních bodech stále velmi aktuální. A Cagneyho postava je přímo učebnicový antihrdina... 80 % ()

Reklama

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek se stal vzorem spoustě akčních "robbery" a "heist" filmů. Na svou dobu hodně akční a násilné. James Cagney září v roli vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí, je závislý na matce a na jahodách (Tarantino hadr). Důležité je taky vykreslení obrazu světa pomocí technologických sítí a souřadnic; je to film, v němž se odráží atmosféra studené války a nástupu nelítostných nadosobních institucí ovládajících moderního člověka. Přese všechnu paranoiu jde ale o velmi zábavný a dynamický kousek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Až tak moc mne to nechytlo. Je to sice technicky hodně vymazlené a policejní postupy i akce zločinců nepostrádají logiku a u policistů i moderní radiové vybavení, ale jak to nedrží jistou sevřenost děje, ale přelévá se to od vlaku do hor, do autokina, do vězení, k útěku, další akci... a přitom některé věci nejsou ukázány, jen se o nich mluví (zmrznutí toho párou popáleného, smrt matky (!))... tak to tříští i diváckou, resp. moji pozornost. Nakonec je mi vlastně jedno, co se s kým stane, jestli Bob odhalí Rilleyho (nebo jak se ten tajný agent jmenoval) teď nebo později, jestli holka skončí s tím, či oním (stejně je jasné, že skončí špatně, jen si pořád myslí, že z toho dokáže vybruslit) a dokonce mi nakonec bylo putna, jestli toho zloducha dostanou, nebo ne, protože by stejně brzy někde zhebnul na ty své bolesti hlavy. Uznávám, že filmařskými postupy je to vážně skvělé, ale scénář jako by psala ženská. Aha, předlohu psala ženská, tak to mi pak dává smysl. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Bily zar je presne typ filmu, ktery mi je sity na miru. Miluji atmosferu filmu-noir, ktere jsou mj. postaveny na vybornem scenari, kamere, dialozich a skvelym vyberem hercu. James Cagney ztvarnil jednoho z nejlepsich gangsteru, jakeho jsem na platne kdy videl. V tomto kriminalnim dramatu se neustale neco deje, nenapadne Vas sledovat cas. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Část filmu se objevila ve snímkuu Respekt (1992), kde inspiruje jednoho z hlavních aktérů. (Ignus.cz)
  • Veškeré, i na dnešní dobu moderní metody používané policií ve filmu - spektrograf, radio lokace, telefony (vysílačky) v autě atd., jsou reálné a odpovídají skutečnosti roku natočení. (Toneil)
  • Vlaková loupež byla filmována u bývalého železničního tunelu městečka Chatsworth v Kalifornii. Trať je nyní ve vlastnictví společnosti Union Pacific a je místem tragické srážky vlaků z roku 2008, při které zemřelo 25 lidí. (mi-ib)

Reklama

Reklama