Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film-noir v barevné podání s šíleným zločincem. Raoul Walsh plně využil potenciálu herců i doby, kdy předvádí variaci na známé téma s několika zajímavými prvky (vydání za cizí zločin do jiného státu....). Prakticky se nelze nudit, protože se pořád něco děje a celý film se hýbe kupředu do slavného konce, v kterém žár kvality vylétne k vysokým číslům. Herci se ukazují v nejlepším světle a snaží se, jak mohou. Nikdo nezklame a hlavní postava v podání Jamese Cagneyho je tou široko daleko nejšílenější a nejzářivější zločineckou hvězdou. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Napínavé, na tehdejší poměry velice slušné efekty, opět úžasný James Cagney, zajímavý a revoluční prvek s oidipovským komplexem hlavní postavy. Jsem spokojen. Když si vzpomenu na nedávno shlédnutý film Italian Job (remake slavného "zlodějského" filmu), je mi až smutno z toho, jaké hovadiny se v současném Hollywoodu točí. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Bílý žár jsem viděl na LFŠ 2010 vedle dalších zhruba pěti noirů a musím říci, že ty ostatní mě zaujaly víc. Bílý žár má samozřejmě několik dobrých nápadů (vzkaz na zrcadlo, tři policejní auta pronásledující zločince), ale připadal mi v těch půl deváté ráno zbytečně dlouhý, až nudný a v podstatě banální. A navíc, nezlobte se, ale ten pověstný konec mi připadal spíš směšný, než převratný. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Krutopřísně chlapácká noirovka, která je ve společnosti akčních kriminálek na svou dobu podobně dominantním počinem jako o skoro padesát let později Nelítostný souboj, v originále zcela mimochodem pod názvem Heat. V úžasném tempu, nekompromisním střihu a se scénářem, jehož kvalita a dějová kreativita bere dech o to víc, čím více tuctovějších a zaprdlejších gangsterek jsme viděli. Cagney skvělý, ale ostatní mu zdatně sekundují - infiltrovaný polda dokonce tak zdatně, že mu člověk nakonec musí fandit, přestože hvězdou má být právě Cagneyho chladnokrevný a hláškující magor.... To je ale jen menší slabina na jinak dokonalé žánrové prácičce. 90% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že originalita snímku sa dnes stráca, keďže sme už nasiaknutí rôznymi snímkami podobného rázu, ktoré sa v mnohom (a je to citeľné) inšpirovali takýmito predchodcami. Svoju silnú stránku a pútavosť si však stále drží a z tempa napoľavuje aj keď som to často čakal. Ten starý, prehrávaný štýl herectva vo filmoch podobného žánrového razenia trošku ruší, hlavne, keď je na scéne žena. Tie sa tu ale chvalabohu objavujú len sporadicky, takže ani to ma tak nerušilo. Vlastne musím povedať, že je to skoro perfektný film, na svoju dobu až s nevídane akčným razením, so skvelým Cagneym, hustou a drsnou atmosférou, hudbou a príbehom samotným. 85%. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Všechna místa při sledování a zaměřování pozice cisternového kamionu jsou přesná. Dokonce je lze ještě nyní nalézt na současné mapě Los Angeles. I radnice města Los Angeles se objeví v záběru v pravý čas. (mi-ib)
  • Veškeré, i na dnešní dobu moderní metody používané policií ve filmu - spektrograf, radio lokace, telefony (vysílačky) v autě atd., jsou reálné a odpovídají skutečnosti roku natočení. (Toneil)
  • Část filmu se objevila ve snímkuu Respekt (1992), kde inspiruje jednoho z hlavních aktérů. (Ignus.cz)

Reklama

Reklama