Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Sandstorm 

všechny recenze uživatele

James Cagney tady hraje bouřlivého gangstera s matčiným komplexem. Pravděpodobně se jedná o jeho životní roli. Je tady nádherná femme fatale Virginia Mayo. Napětí v tomto noiru graduje od samého začátku a tíživá atmosféra je tady ještě více vystupňována výbornou hudnou Maxe Steinera. Zatím asi nejlepší noir, co jsem viděl. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Neskutečně akční a rychlý snímek. Jeden z těch několika filmů, ve kterém jsou hlavní postavy zločinci a my máme možnost fandit těm zlým a modlit se v poražení těch hodných. Hlavní hrdina je ukázková svině, v několika momentech jsem měl sto chutí skočit přímo do děje a pořádně ho proplesknout (a to ať v dobrém slova smyslu - "zabití kolegy", či špatném - bolesti hlavy). Děj nepostrádá byť jedinou vteřinku napětí a je stále se na co dívat. Z postav zaujala hlavně Margaret Wycherly v roli matky hlavní postavy, neboť její chování je vzhledem k věku i pohlaví nečekané, i když ne nelogické! Třešničkou na dortu je vzhledem k doposavadnímu ději velmi nečekaný konec, i když vzhledem k dalším okolnostem se jedná o ten nejlepší možný. Btw Virginia Mayo je opravdu kočka. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Hoci mi zo začiatku vadili chyby v kamere a strihu (lúpež vo vlaku, bola postrihaná celkom katastrofálne), snímka nabrala onedlho grády a spustila do mňa plný zásobník kvalitnej filmárčiny. Vynikajúci príbeh, v ktorom sa neustále niečo dialo, skvelo vyobrazené charaktery postáv, vyšetrovanie, z vtedy, najmodernejšou technológiou, dramatické momenty z viacerými postavami na odlišných stranách a to celé pekne zabalené v štýlovom noir kabáte. Psychopatický záporák Cody Jarrett (James Cagney) nemal chybu. Koniec síce prebehol trocha rýchlejšie ako som očakával, mohli to tvorcovia predĺžiť aspoň o 5 minút, ale vo výsledku som celkom spokojný. Podarený noir. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu dost násilný a velice originální snímek, kterým se bezpochyb inspirovala nekončící řada dalších filmů na příč desetiletími. James Cagney je úžasný, já sem si oblíbil i Margaret Wycherly v roli jeho matky. Atmosféra je hutná a nepolevuje, i tak může snímek místy nudit - je nutné přistoupit na hru, že vše v tomhle filmu jste už viděli jinde, ale BÍLÝ ŽÁR je původní. Velice původní. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Fantastické... Nevím do jaké míry to lze skutečně považovat za noir, každopádně to není asi podstatný.. Objevuje se zde několik archetypálních motivů, které si za 50 let budou půjčovat všechny seriály. Krásné je to zběsilé tempo.. To co jinde vystačí na celý film, tady má prostor 20 minut, což je přesně tak, aby to diváka neodradilo... Film, který baví celou dobu, neštve diváka a je plný zajímavých nápadů.. A James Cagney je unikátní padouch! ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)
  • Překvapení všech herců z hysterického záchvatu Jamese Cagneyho po "slovním fotbale" je skutečné. Režisér Walsh neřekl ostatním hercům, co se ve scéně odehraje. Dokonce ani nemohl, protože scéna, jak byla ve scénáři původně napsaná, nefungovala, a tak James Cagney dostal nápad. Řekl režisérovi ať scénu nechá na něm a ať nechá neustále běžet kamery. (mi-ib)
  • Neobvykle blízký vztah Codyho Jarretta (James Cagney) s jeho matkou byl inspirován skutečnou bankovní lupičkou Kate Barker a jejími syny. (Marek#33)

Reklama

Reklama