Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie přišel na to, jak zobrazit zločince jako cool vymaštěnce, jak učinit zločin naturalistický a přitažlivý zároveň. Julian Gilby si jeho postavy vypůjčil, vzal však zločinu Ritchieho přitažlivost, protože toužil po větší autenticitě, po skutečném životním hnusu. Toho nakonec dosáhl - a mnoho diváků si nejspíše bude gangstery představovat jako postavy z tohoto filmu. Já si to posoudit netroufám, mám s takovými lidmi nulovou zkušenost. Neustálý kolotoč násilí, děvek a fetování působí velmi přesvědčivě - bohužel však zůstává jen neustálým kolotočem násilí, děvek a fetování. Snad to plyne z faktu, že život zřídkakdy píše uzavřené scénáře. Rise of the Footsoldier tak sdělí svoje již záhy, pak už se jen opakuje. Přesto však jde o slušný zážitek, který své pobratimy zastiňuje již zmíněnou autentickou naturalističností. Slabé ****. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejšia časť filmu je začiatok a potom to už ide ako nejaký záznam zo života zaujímavejšieho chuligána. Film je roztrhaný na niekoľko rôznych epizód, rozdelených rôznymi rokmi. Prečo je Rise of the Footsoldier úspešným filmom? Príbeh je by som povedal podpriemerný a ak prižmúrim všetky oká na sieťkovaných pančuchách tak je priemerný. Asi najväčšou devízou filmu je jeho hodnovernosť a teda to, že dokáže ukázať takýto svet podľa mňa realisticky. Ďalšou výraznou devízou je ukázanie brutality takej aká je v tomto svete nevyhnutná. Hlavný hrdina je obklopený kolegami čo stále drogujú a on je v podstate z nich ten najmúdrejší a aspoň niekedy premýšľa o ďalšom kroku. Poučenie s filmu? Asi nie ak by to nebolo, že neber drogy ... drogy sú zlééé ako bolo v nemenovanom animovanom filme. Film sa dá v pohode pozrieť, ale nič od neho nečakajte okrem už spomenutých atribútov. ()

Reklama

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Drsný. Asi začnu chodit taky na tachovskej fotbal. Vybuduju si svůj tým chuligánů a dopracuju to přes vyhazovače v kiwáči až na drogovýho krále tachovskýho podsvětí a všichni se mě budou bát. Sem tam si dám nějakou tu čáru z umělějch koz nějaký prostitutky a pak někoho zmlátim. Nakonec sepíšu knížku a počkám, až o mě natočí film;) Pěkný 4 hvězdy ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Naozaj drsný film s brutálne naturálnymi zábermi zobrazujúcimi násilie všetkého druhu, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani David Cronenberg. Príbeh, ktorý je mimochodom podľa skutočných udalostí je vcelku zaujímavý (i keď treba uznať, že nie až veľmi originálny), herci hrajú tiež obstojne, nato že nepatria do prvej triedy a hudba skvele ilustruje rôzne časové obdobia, ktoré film zobrazuje. Úplne bezchyne je zobrazené predovšetkým prvé obdobie života Carltona Leacha, keď bol aktívnym "tiežfanúšikom" kladivárov z West Hamu - tak zabudnite na sračky typu Green street hooligans - toto je dokonalé vyobrazenie futbalového násilia. Nemôžem nespomenúť scénu z fanúšikovskej bitky, kde je detailný záber na hlavu dobitého fanúšika, ktorý má v ústach vizitku chuligánov z West Hamu: "CONGRATULATIONS! YOU HAVE JUST MEET I.C.F." :-) ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na nažehlené mafiánské bosse, zapomeňte na nějaká nepsaná pravidla podsvětí, zapomeňte na eleganci mafie, zapomeňte na rafinované zločiny. Těmhle gangsterům chybí mozek, jsou to neandrtálci, kteří řeší veškeré situace tím nejtvrdším násílím a jsou to svině, které bez rozmyslu podrazí kamaráda, když se jim to hodí. Jsou přímočaří a jde z nich strach. Jediná obrana je, jít jim z cesty nebo být ještě větší a tvrdší svině. Intenzita násílí je někde na hranici nejtvrdších exloitation hororů, kamera neuhne před ničím. Zejména konečné zúčtování s brokovnicema divák uvidí hned ve třech verzích. Bylo mi z té intenzity zla špatně fyzicky i psychicky jako dlouho ne. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • O životě tří postav z tohoto filmu - Tony Tuckera, Patricka Tata and Craiga Rolfa, vypráví film Bonded by Blood (2010). Ten sleduje vzestup drogových dealerů a obávaných kriminálníků jižní Anglie a udržování jejich impéria pomocí strachu a násilí až do jejich smrti. (JardaBauer)
  • Snímek byl natočen na motivy autobiografické knihy "Rise of the Footsoldier" od Charltona Leache. Film tak popisuje skutečné události. (Saur.us)
  • Tento film se do českých kin vůbec nedostal, také není jasné, zda se u nás bude vůbec prodávat na DVD.
    V Německu vychází na DVD až koncem dubna a je jisté, že bude přístupný až od 18 let. (MiCM)

Reklama

Reklama