Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

Compadre 

všechny recenze uživatele

Hooligans, to jest sorta lidí, které ve filmu vždycky rád uvítám :) celý je to takový jedním slovem BRUTÁLNÍ. To se prostě musí vidět. Kariérní vzestup Carltona Leache je radost sledovat..hroznej dravec, kterej se z fotbalovýho chuligána dostane až do zajímavějších gangsterských kruhů...je to uvěřitelný, dobře natočený, obsazení je geniální a celej děj vrcholně zajímavej. Včele doporučuju :) ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejšia časť filmu je začiatok a potom to už ide ako nejaký záznam zo života zaujímavejšieho chuligána. Film je roztrhaný na niekoľko rôznych epizód, rozdelených rôznymi rokmi. Prečo je Rise of the Footsoldier úspešným filmom? Príbeh je by som povedal podpriemerný a ak prižmúrim všetky oká na sieťkovaných pančuchách tak je priemerný. Asi najväčšou devízou filmu je jeho hodnovernosť a teda to, že dokáže ukázať takýto svet podľa mňa realisticky. Ďalšou výraznou devízou je ukázanie brutality takej aká je v tomto svete nevyhnutná. Hlavný hrdina je obklopený kolegami čo stále drogujú a on je v podstate z nich ten najmúdrejší a aspoň niekedy premýšľa o ďalšom kroku. Poučenie s filmu? Asi nie ak by to nebolo, že neber drogy ... drogy sú zlééé ako bolo v nemenovanom animovanom filme. Film sa dá v pohode pozrieť, ale nič od neho nečakajte okrem už spomenutých atribútov. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to atmosférou hodně podobné Football Factory - je to zčásti o anglických fotbalových chuligánech (tentokrát West Ham), je to násilné a naturalistické, má to výborný soundtrack (který od punku až po disco dokresluje běh doby ve filmu) a hrajou tam zčásti stejní herci. Pohled se tady víc soustředí na Carltonovu kriminální kariéru než na chuligánské začátky s West Hamem, což je pro film spíš dobře. Na rozdíl od Ritchieovského nebo třeba Tarantinovského pohledu na galerku, tady rozhodně aktéři nejsou zobrazeni jako vtipní, sympatičtí (či cokoli jiného pozitivního) - jsou to prostě agresivní, primitivní a křiví kriminálníci. Nebýt toho, že se po výborné první půlce film trochu rozdrobí do příběhů příliš mnoha postav - a přestane už sledovat jen Carltona - zvažoval bych pět kousků. Celkově je to velmi povedená ostrovní gangsterka. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie přišel na to, jak zobrazit zločince jako cool vymaštěnce, jak učinit zločin naturalistický a přitažlivý zároveň. Julian Gilby si jeho postavy vypůjčil, vzal však zločinu Ritchieho přitažlivost, protože toužil po větší autenticitě, po skutečném životním hnusu. Toho nakonec dosáhl - a mnoho diváků si nejspíše bude gangstery představovat jako postavy z tohoto filmu. Já si to posoudit netroufám, mám s takovými lidmi nulovou zkušenost. Neustálý kolotoč násilí, děvek a fetování působí velmi přesvědčivě - bohužel však zůstává jen neustálým kolotočem násilí, děvek a fetování. Snad to plyne z faktu, že život zřídkakdy píše uzavřené scénáře. Rise of the Footsoldier tak sdělí svoje již záhy, pak už se jen opakuje. Přesto však jde o slušný zážitek, který své pobratimy zastiňuje již zmíněnou autentickou naturalističností. Slabé ****. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

WOW !!! Přestože konec ztrácí na tempu a věnuje se osudům jiných postav než je Carlton Leach a chvílemi mě nudil, jedná se o nadprůměrný snímek. Takhle drsný film plný krve a násilí (vše je přitom uvěřitelné a mimořádně autentické) mi opravdu chyběl. Váhal jsem mezi 4* a 5*, ale vzhledem k tomu že se jedná a skutečnou historii londýnského podsvětí podkládanou dokumentárními záběry, dávám nejvyšší hodnocení. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Během rvačky s Manchesterem United (1982) přijedou policejní auta s poznávacími značkami s písmenem D, které se vyráběly až v letech 1986-87. (MiCM)
  • O skupině fanoušků Inter City Firm vypráví i film Hooligans (2005), který je hlavně pohledem do života anglických fotbalových chuligánů. (JardaBauer)

Reklama

Reklama