Reklama

Reklama

Fígle

  • Polsko Sztuczki (více)
Trailer

Obsahy(1)

Malý Stefek se rozhodl vyslechnout nečekanou výzvu osudu a touhu mít znovu doma oba rodiče. Věří, že právě on je ta správná osoba, která se dokáže přiblížit k otci, jenž před časem opustil matku kvůli jiné ženě. Proto Stefek začne používat různé triky a nápady, o jejichž účinnosti lze možná pochybovat. Jednoho dne ale některý z nich musí zaujmout...
Komorní, rafinovaná a úsměvná tragikomedie se odehrává v polské vesnici nedaleko českých hranic, někdy na konci osmdesátých let minulého století. Film, který natočil režisér Andrzej Jakimowski, patří k nejzajímavějším titulům současné polské kinematografie. Okouzlí poetickou atmosférou, bezrostředními hereckými výkony a hořkosladkým kontrastem mezi úhly pohledu dvou postav. Na Festivalu polských filmů v Gdyni v roce 2007 obdržel Velkou cenu Zlatí lvi, udělenou za nejlepší film a Cenu za kameru (Adam Bajerski). Kromě toho ve stejném roce snímek získal řadu dalších ocenění na zahraničních festivalech v Tokiu, Benátkách, Mannheimu a Sao Paulu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Stefek a jeho touha po návratu otce zde představuje hlavní dějovou linii. Do toho jsou však pěkně zakomponovány mini příběhy o štěstí a osudu jiných, navíc s prvky humoru. Výkon malého jedenáctiletého chlapce, kterého ztvárnil Damian Ul, by se dal označit za polského Andreje Chalimonova v podání Kolji. Snímek je naturalisticky okouzlující, dobře zahraný a vizuální forma působí moc hezky. Také výborný hudební doprovod (Tomasz Gassowski), jehož melancholické tóny krásně ladí s obrazem, považuji za velmi kvalitně odvedenou práci a filmu za něj připisuji body navíc. Rozhodně příjemné překvapení, které vás tak trochu zahřeje u srdce. (7/10) ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Režisér vie, že divák už asi dávno neverí v zázrakoch a pekne sa pohráva s takýmto postojom dospelých k svetu. Figle je nostalgickým filmom o takom detstve, o ktoré už prichádzajú dnešné deti, ale je to aj film o nádeji, kde sny nie len vo virtuálnom existujú, ale aj v tom skutočnom sú naplniteľné. Z filmu je síce citeľná európska tvorba, príbeh sa nechce vytrhnúť z každodenného života. Ale Fígle nie pre obraz nášho európskeho sveta a života je dobrým filmom, ale pre veľkolepé a veľmi ľudské vyrozprávanie ohromne jednoduchého príbehu. Jednému šesťročnému dieťaťu môžme takto nahliadnuť do jeho vlastného boja k jemu veku primeranými fíglami. Ku koncu som zatúžila prisadnúť k nemu a len mlčky sledovať vlaky. ()

Reklama

Elementál 

všechny recenze uživatele

Pěkné, citlivé dílko, které sice není ničím výjimečné, nedisponuje ohromujícím příběhem, ale přesto potěší. Představitel Štefka byl naprosto přirozený a jeho sestra Elka zase krásná (no jo, zrzky .-) ). Srovnání s Amélií je myslím na místě i přesto, že se jedná o dva hodně odlišné filmy - míra imaginace, naivity i jistého poetického nadpřirozena je zastoupena v obou zmíněných filmových kusech. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Především výborně obsazená ústřední trojice, melancholická hudba a celková lehkost podpořila tento kouzelný příběh o hledání štěstí obyčejné rodiny na slezském maloměstě. I když nejsem zastáncem dětských hrdinů, kteří často působí až příliš prvoplánově, malý Štefek byl naprosto odzbrojující. Moc příjemné překvapení z nedalekých krajů polského Slezska, poetickou náladou "rozmarného léta" dost připomínající českou filmovou tvorbu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

komorně laděný film s pomalým příběhem, který však už po nějaké době začne nudit, protože to čekání je nekonečné. Určitě film nějaké kouzlo má a snaží se zapůsobit příjemnou kamerou. Bohužel příběh je dost slabý a moc nemůže nabídnout. Ani ten kluk v hlavní roli mi nepřišel nijak přesvědčivý. Rozhodoval jsem se mezi dvěmi a třemi hvězdičkami a nakonec se přikláním k těm za to, že to všechno bylo lidsky hřejivé a stálo to všechno za to... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v polském městě Walbrzych a jeho okolí. (Terva)

Reklama

Reklama