Reklama

Reklama

Perníkový táta - Série 5

(série)
USA, (2012–2013), 12 h 56 min (Minutáž: 43–55 min)

Tvůrci:

Vince Gilligan

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jesse Plemons, Laura Fraser, Jonathan Banks, Steven Michael Quezada (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

V poslední řadě už Walt nemusí roli drsného mafiána jen předstírat – morální úpadek ho přivádí až na vrchol drogového impéria, kde riskuje všechno a všechny. (Netflix)

Recenze (54)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo má kovovej kroužek na konci ptáka, měl by se klidit... Nakonec navazujeme tam, kde jsme skončili. Walt má v očích vítěznou jiskru, likviduje stopy, zatímco Skyler si definitivně uvědomuje, s KÝM sdílí jednu postel. Gus, výrazná postava z předešlé série, je pryč, ale přijdou jiní, podobně zajímaví. Zase je tu klasický start jako v minulosti – scénou vytrženou z kontextu. Takže vnímáme Walta, který má v kufru samopal a na hlavě vlasy. Každopádně byznys se znovu rozjíždí, jeho hlavní strůjce se ničeho neštítí. Pár divadelních představení před švagrem Hankem, nějaká ta vlaková loupež či poznámka o tom, že v Česku je největší poptávka po pervitinu než kdekoliv jinde v Evropě. Hank má pak při sezení na záchodové míse co dělat, aby nedostal infarkt (W. W.). Od té doby je highlightů nespočet, ať už díky psychopatu Toddovi či Jessemu v díře. Závěrečná řada má skutečně nejkonzistentnější scénář, propracovanost postav a samotné budování napětí a konfliktů šlapou na jedničku. Takže jsem moc rád, že jsem vydržel, protože občas měli Gilligan a spol. opravdu namále. Dějové linky uspokojivě zakončené, klobouk dolů. Sebevědomé loučení. Ostatně 14. epizoda se na IMDb stále chlubí čistou desítkou v hodnocení. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Říkal jsem si, jestli tomu nebude chybět Gus, první epizoda tohle úplně nevyvrátila, dál už by na zbytečné prodlužování jeho linie nebyl prostor. Je co uzavírat, navíc přichází čas na otevřenou konfrontaci Walta s Hankem, který v oné místnosti nachází pro některé velmi nevhodné čtení. Bazén, garáž a fotka prachů v sudu, je čas na Ozymandias, který nejen že předčí tyto zmíněné scény, trumfne i všechny dosud nejlepší epizody. Je totiž kapitolou samou o sobě, vůbec když jde o fantastickou pouštní část, která ukončí život několika postav, aby to ti, co přežijí, měli snad ještě horší... tedy jeden přeživší, druhý se propadá hlouběji do temnot. Sice v jiném smyslu, ale "sympaťák" Todd a banda jeho strejdy toho Guse nahradí a Walt díky nim dojde alespoň k částečnému vykoupení. Protože závěr je naprosto famózní, cestu k němu lemuje všudypřítomný zmar, tak alespoň tak! Zase je nutné vyzdvihnout tady snad ještě lepší práci s postavami, výbornou kameru a její prolínání s hudbou, například v parádně sestříhané vězeňské likvidaci. Větší prostor pro Mikea, jeho práci, ale i něco více z osobního života. A samozřejmě to, co Todda nejlépe představí, Dead Freight. Výborně natočená vlaková loupež a úvod epizody s její finální pointou... tohle nakonec platí téměř vždy, ale právě zde především. 95% ()

Reklama

mm13

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dopozerať 5. sériu na druhýkrát bola maximálna tortúra! Divák už vie, čo sa blíži, ako to dopadne a ďaleko ostrejšie vníma fakt, že je za všetkým tým nešťastím iba a len jeden človek - Walter "Heisenberg" Wright, hajzel rozmerov, že by ste radšej olízali čertovu riť, než jemu ruku podali. Lepšie ako Mike mu nenaložím, tak už len uvediem, že absolútne nechápem averziu časti publika voči ženským postavám. Marie je trúba (no a čo?), ale Sky... tá je spolu s nešťastníkom Jessiem asi najväčšou obeťou (pozvoľného!) vývoja udalostí a ja si nedokážem predstaviť, ktorá žena (a matka!) by v jej pozícii dokázala čokoľvek riešiť lepšie, než sa snažila ona... lenže tu sa jej skôr nadáva, že je krava, že do toho nešla naplno?! Nuž, pán Gilligan, výsledok vašej práce obnažil netušené nie len vo vašich seriálových postavách, ale aj v divákovi samotnom... Smutné. Ale brilantné. Vskutku brilantné! ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Již popáté mi bylo dokázáno, že average učitelé co vařej krystal blue meth nejsou jen v Ohiu ale i v Novém Mexiku- odpusťte mi tenhle debilní vtip. Již popáté - nebo-li pátou sérií - mi bylo opět dokázáno, že Breaking Bad není jen televizní zábavou, ale velkolepým majstrštykem. Vince Gilligan předvedl neuvěřitelnou práci a za jeho umění znázorněné tímto počinem, který je víc než-li seriál, si skutečně zaslouží potlesk (teda, já tleskat nebudu, protože by se všichni ptali, co krucinál blbnu, ale chápete jak to myslím). Ale bohužel musím říct, že pátá série mi přišla v jistých aspektech nucená a natahovaná. Samotných šestnáct dílů mi přišlo jako úlet od klasických třinácti. Ale tvůrci naštěstí i tak dokázali jako Ježíšek nadělit milé překvapení, které však milostí a přirovnáním k Ježíškovi končí dalším bodem, který však coby filmovému celku absolutně nevadí. Pátá série je extrémně depresivní. Předešlé série by se daly nazvat pohádkou. Je zajímavé, že zprávy o rakovině jsou milejší než tolikrát filmařsky rozebírané téma rodiny. Tvůrci to dokázali dokonale. Každé postavě dali historii, motivaci, herce... když to nakonec rozebrali a zahnali do až drastických mezí, srdce fakt ve mě bušilo, jak... jak... jako já nevím co, aby to bylo slušné. Asi jako Rocky do náhodnýho afroameričana nebo rusáka. Do toho všeho věčně nasraná depresema posedlá Skyler napětí jen nahušťuje.  Týýýý jo, fakt nevím co říct. byla to ďábelská emocionální jízda, jsem rád, že jsem jí mohl být aspoň přes obrazovku součástí. ()

Blondsky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Remember my name” je hlavní slogan páté série a já můžu jen říct, že si ho ku*** pamatovat budu. Série perfektní v každém ohledu. Bez jediné slabé epizody, všechno perfektně uzavřelo a nabídlo nejlepší herecké výkony seriálové tvorby. Ozymandias je mistrovské dílo televizní tvorby, někteří tvrdí, že i kinematografie samotné. Následující a zároveň poslední dvě epizody jsou geniálním dovětkem, které chtěji uzavřít celý kruh provázející všech 5 sérii, přičemž se ani nesnaží ždímat emoce. Ú Ž A S N É! /100%/ ()

Galerie (310)

Zajímavosti (41)

  • Rozložíme-li název poslední epizody Felina (2013), dostaneme "Fe" jako železo (převládající chemikálie v krvi), "Li" jako lithium (nejpoužívanější kov při výrobě metamfetaminu) a "Na" jako sodík (důležitý prvek v slzách). Uvedené výrazy konečný díl více než vystihují. „Felina" je rovněž anagramem pro "Finale" (závěr). (Miuri)
  • Když Lydia (Laura Fraser) mluví se spolupracovníky ve varně pod zemí, tak se zmíní o České republice. (griph)
  • Jesse Pinkman (Aaron Paul) v epizodě řekne pouze pět vět - všechny zazní až ke konci dílu. (jerry12)

Reklama

Reklama