Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (288)

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Tak to docela zírám, že si Američani natočili tohle. Zelený gumy a bezmozci si jedou zastřílet do Íráku, občas sejmou "pár" civilistů včetně dětí, pro jistotku ještě nějakého toho velblouda a psa, vybombardují nějakou tu vesnici, ale to je přece demokratické bombardování tak jaký pak copak. USA náš vzor, 3x hurá. Dobře, ne všichni byli úplní magoři, ale většina jo. Jeden z těch mála lepších byl Alexander Skarsgård, který je prostě parádní herec. Jinak mě to dost iritovalo takže tak. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Televizní verze Jarhead. A protože Jarhead je geniální, tak tohle je... vlastně taky skoro geniální. Ale tak nějak smutně, když se na to dívám teď po konci roku 2021 a vím v jak tragikomický Vietnam se tahle americká tour Blízkým Východem zvrhla. A Generation Kill krásně prorocky ukazuje všechny ty průsery, kvůli kterým to  snad ani nemohlo dopadnout jinak. Nekompetentnost velících důstojníku, naivita a tupost mnohých vojínů, pramalý zájem o životy místních obyvatel, přehánění s důvody proč na Blízký Východ vyrazit a neexistující plán co s ním udělat až už tam US armáda bude. To všechno tu je moc dobře vidět... ale taky je tu vidět proč mnohé z těch sraček i byly nutné a něco pozitivního přinesly. Asi nejrealističtější pohled na moderní válku - takže toho bojování tu na sedmihodinovou délku moc není, spíš běžný život vojáků. 9/10 ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Není to připosraný blbejma americkejma kecama o armádě, hrdosti a cti a taky se do toho nehajtruje blbá vlastenecká hudba. Hudbu tam vlastně nenajdem vůbec, což byl nejlepší nápad od doby, co římané přestali uctívat syfilis jako jednoho z bohů. Je hezký, že to spíš shazuje práci vojáků v téhle zkurvené válce, než aby ji to vyzdvihovalo. Fakt je to autentický a nestranný a člověk kroutí hlavou nad tím vojenským nesmyslem a blbostí války. Mezitím poměrně solidní vtipné sprosté hlášky a velmi povedené reálné zabíjení. Nejrřív jsem měl dost zmatek mezi jednotlivejma palicema, ale ksichty se pak staly zapamatovanými. Horší to bylo s příslušností k jednotkám, který nevim ještě ani teď. Po Band of Brothers zase jeden skvělej válečnej seriál. ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na to, že to spadá v podstate do žánru vojenského seriálu, je tej očakávanej vojenskej akcie udeje v Generation Kill žalostne biedne. Z troch štvrtín sa tú vedú zdanlivo bezvýznamné rozhovory o tom, ako sa kto dobre vysral, vyhonil si, alebo iným spôsobom zabil nudu. Na stranu druhú, skutočnosť bola rovnaká a na to, že ide o 7 hodín materiálu o tom, ako vojenská jednotka putuje Irakom bez väčšieho zúčastnenia sa akéhokoľvek priameho boja, ide o doslova gulervúcu podívanú. Generation Kill je dokonalú sondou medzi mariňákov, na ktorých dolieha čoraz viac frustrácia z ničnerobenia a toho, že pušky na pleci so sebou väčšinu času vlečú len tak na okrasu a všetko je to vyskladané údernými momentami, ktoré trefne bez prikresľovania či moralizovania poukazujú na to, ako moc v americkej armáde platí pravda, že tam, kde končí zdravý rozum, tam začína vojenská logika... ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Další špičkový zářez od HBO. Nadmíru realistický obraz války v Iráku z pohledu vítězné strany, jenž boduje zejména naprosto fantastickou výpravou (minimálně z hlediska televizní produkce) a řemeslnou podobou díla (bojové scény by bezpochyby obstály i ve vysokorozpočtovém velkofilmu). Tvůrci naštěstí nikomu nestraní, "pouze" nezaujatě dokumentují. Některé postavy se mi sice (skoro po celou dobu) trochu pletly a splývaly, na druhou stranu, na některé naopak určitě velmi dlouho nezapomenu (hlavně na vylízané über-dementy Trombleyho a Kapitána Ameriku). 80 % ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • V průběhu děje celého seriálu se mariňáci baví o přepadení zásobovacího konvoje, kde Republikánská garda zajala americkou vojandu. To se skutečně stalo a byl o tom natočen film Zachraňte Jessiku Lynchovou (2003). (c.tucker)
  • Všechny bitevní vrtulníky použité v seriálu byly typu AH-1H Super Cobra. Ani jednou se v seriálu neobjevil světoznámý přepravní vrtulník UH-60 Blackhawk. Místo toho filmaři použili zastaralý typ UH-1 Huey, který se už v dnešní době v zámoří nepoužívá. Cestoval jím v seriálu např. generál Mattis (Chaos). Nahradil ho totiž modernější typ Iroquez. (c.tucker)
  • Nad Bagdádem létal v poslední epizodě těžkotonážní přepravní dvoumotorový vrtulník typ CH-47 Chinook. (c.tucker)

Reklama

Reklama