Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (288)

Necron 

všechny recenze uživatele

I slyšel jsem hlas z prostředku těch čtyř zvířat, a on praví: "Pojď, a viz." I pohleděl jsem, a aj, kůň plavý, a toho, kterýž seděl na něm, jméno bylo Smrt, a peklo šlo za ním. Narodil jsem se 10.11. 1775 v kráteru po bombě. Moje máma byla M-16 a táta byl ďábel. Každá chvíle mého života je hrozbou při život váš. Žeru ostnatej drát, chčiju napalm a na 300 metrů ustřelím mouše prdel. Jezdím po světě a hledám antiamerikanismus a všude s sebou nesu lásku k mámě, chevroletu, baseballu a koláči s jabkama. Jsem pěšák. Jsem špinavej, hnusnej, smradlavej, zpocenej, zavšivenej, překrásnej synáček děvky, co zahání vlky od dveří už 225 let. Jsem námořní pěšák Spojených států. Vypadáme jako vojáci, mluvíme jako námořníci a z obou máme to nejhorší. Ukradli jsme orla letectvu, lano armádě a kotvu námořnictvu a v sedmý den, kdy bůh odpočíval, jsme prorazili jeho perimetr a od tý doby šéfujeme všemu. Ve dne válečník, v noci milenec, občas taky kořala. Mariňák od boha. Semper fidelis. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Koukám na Generation Kill a stěžuju si, že je tam 99 procent času válka...válka...VÁLKA. Pak přepnu, pustím si minimálně první čtyři díly The Pacific a stěžuju si, že v příběhu jsou srágory a válka žádná. Řekněte mi tedy prosím, kdy mám být skutečně spokojený, abych dokázal narvat plnej počet nějakému kvalitnímu válečnému mini-seriálu. Ono to na první pohled může vypadat hrozně hezky, když si uvědomíte, že tento seriál je jenom o válce. Vždyť on by měl být o válce. Ale taky by měl být trošičku zajímavý. Nějak by ten děj měl posouvat, a třeba i nepatrně. Měl by mi nějaký postavy víc přiblížit a ne aby mě nejvíc zaujala postava kapitána, kterej na každým briefingu povídá šíleným chraplákem, že i nepřátelští vojáci za kopcem z něj maj prdel. To mi v tomhle seriálu chybělo. Byl geniální. Dokázal se vpravit do války v Iráku a ukázat, co se tam děje, v co nejrealističtější podobě. Ale chybí mu to, co bych já jako divák po seriálu chtěl. Aby mě dokázal zaujmout, abych se obepnul kolem nějaké postavy a aby všecky ty díly měly nějaký smysl. Takhle vlastně koukáte na sedm hodin záběrů z Iráku. Chodíte mezi tábory a sledujete životy toho..pak zase životy onoho a vesměs z toho máte akorát kuloví. ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na to, že to spadá v podstate do žánru vojenského seriálu, je tej očakávanej vojenskej akcie udeje v Generation Kill žalostne biedne. Z troch štvrtín sa tú vedú zdanlivo bezvýznamné rozhovory o tom, ako sa kto dobre vysral, vyhonil si, alebo iným spôsobom zabil nudu. Na stranu druhú, skutočnosť bola rovnaká a na to, že ide o 7 hodín materiálu o tom, ako vojenská jednotka putuje Irakom bez väčšieho zúčastnenia sa akéhokoľvek priameho boja, ide o doslova gulervúcu podívanú. Generation Kill je dokonalú sondou medzi mariňákov, na ktorých dolieha čoraz viac frustrácia z ničnerobenia a toho, že pušky na pleci so sebou väčšinu času vlečú len tak na okrasu a všetko je to vyskladané údernými momentami, ktoré trefne bez prikresľovania či moralizovania poukazujú na to, ako moc v americkej armáde platí pravda, že tam, kde končí zdravý rozum, tam začína vojenská logika... ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Hodně se mi líbilo realistické, až dokumentární, pojetí války, včetně toho, že se tu pořád jenom nebojuje, ale máme možnost sledovat i naprosto všední události ze života vojáků. Problém je, že tomu všemu chybí nějaký směr. Seriál v podstatě nemá scénář, není tu žádná gradace děje, vše se odehrává, tak jako by to bylo doopravdy. Tomu odpovídá i skutečnost, že tu chybí nějaká silná, emočně vypjatá scéna. Absence příběhu potom občas navozuje pocit nudy. S čím jsem měl ale největší problém je identifikace postav. Na konci posledního dílu jsem byl schopen rozeznat nanejvýš 10 postav, přičemž z toho tak u půlky jsem skutečně věděl o koho jde, jak se jmenuje či jaká je jeho funkce. I díky tomu jsem měl pocit, že sleduju spíš dokument, než film s nějakým scénářem a herci. Jestli to byl záměr, tak se povedl a je to celkem zajímavý experiment, ale že bych to musel vidět dvakrát... 3,5* ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Generatin Kill, aneb Mariňák na delší způsob? Podle mě ne. Mariňák byl klasicky dlouhým filmem, popisující válku v Iráku. Představoval pouze bandu málo vzdělaných mužů, kteří netouží po ničem jiném, než po pořádné akci, po výstřelu, po zabíjení. Ukazoval nám dokonalou nudu pouště, stejnost krajiny a nic nedělání. Generation Kill je mnohem zajímavější. Jednak díky delší pasáži, která nám představí mnohem více postav, ukáže nám jejich nitra, touhy a cíle. Není to přehlídka žluté pouště a modré oblohy. Tady se něco děje. Jednotka se každou chvíli přemísťuje, plní úkoly, které by neměly být spojené zrovna s jednotkou mariňáků. Používá diplomacii, občas násilí. V celkovém výsledku je tedy mnohem zajímavější. Alexander Skarsgård v hlavní roli exceluje, alespoň mě přišel děsně zajímavý. Zajimavých osobností má tento seriál celou spoustu, některé jsou dokonale využité a některé už méně. Seriál přesně splnit to, co splnit měl. Přidává se tak hrdě k seriálu Bratrstvo neohrožených. BO popisoval pro mě mnohem zajímavější válku, která mě přitahuje o dost více, než konflikt v Iráku, takže co se týče děje, BO je na tom lépe, ale co se týká postav, zájmu o ně a zajímavých osobností, jasně vede Generation Kill. Uvidíme, jak se vyvede The Pacific. 90% 20.11. 2009 ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • Všechny bitevní vrtulníky použité v seriálu byly typu AH-1H Super Cobra. Ani jednou se v seriálu neobjevil světoznámý přepravní vrtulník UH-60 Blackhawk. Místo toho filmaři použili zastaralý typ UH-1 Huey, který se už v dnešní době v zámoří nepoužívá. Cestoval jím v seriálu např. generál Mattis (Chaos). Nahradil ho totiž modernější typ Iroquez. (c.tucker)
  • Nad Bagdádem létal v poslední epizodě těžkotonážní přepravní dvoumotorový vrtulník typ CH-47 Chinook. (c.tucker)
  • Černošký kaplan v epizodě "Combat Jack" má místo tradiční purpurové štóly (šál) štólu maskovanou v kamufláži 3-color Desert. (c.tucker)

Reklama

Reklama