Reklama

Reklama

Columbo - Série 3 (1973) (série)


To je vražda, řeklo portské (S03E02)

(epizoda)
  • Česko Portské (více)

Obsahy(1)

Velký znalec a výrobce kvalitních vín Adrian Carsini zavraždí svého mladšího nevlastního bratra Enrica, který byl výhradním vlastníkem rodinné vinařské firmy. Enrico totiž chtěl vinice prodat, aby měl peníze pro svůj rozmařilý život. Adrian tedy bratra omráčí, zavře ve vinném sklepě s vypnutou ventilací a odjede na několikadenní služební cestu. Po návratu přemístí mrtvolu do moře a vše nastrojí jako nehodu při potápění. Jenže poručík Columbo si všimne, že v době Enricovy smrti nebylo počasí, při kterém by se někdo šel potápět. A že Adrian Carsini nereaguje na zprávu o bratrově smrti tak, jak by bylo přirozené... (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Gothard 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající díl, zcela jistě jeden z nejlepších. Columbův protivník je - jako téměř vždy - vzdělaný, kultivovaný, poměrně bohatý, který vraždou de facto pouze chrání svůj životní styl. Donald Pleasence coby Adrian Carsini je naprosto úžasný, tentokrát má dokonce snad více prostoru než sám Peter Falk (rozhodně ku prospěchu epizody). Závěrečné scény jsou znamenité, Carsiniho povzdech: "Ona i ta svoboda je někdy velmi relativní," je dokonalý. Pro mě jeden z absolutních vrcholů celé série. ()

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasický Colombo, kdy od začátku známe vraha (zde skvělý Donald Pleasence) a poručík po něm jde od prvního setkání. A nám ani nevadí, že znovu sledujeme půldruhé hodiny Colombovy hrátky. Je to fajn, jako vždy, a s vynikajícím dabingem, jako vždy. PS Vlastně nevadí ani to, že provazy nezanechaly stopy na rukou oběti... ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Mám dojem, že svoboda je velmi relativní.“ V tomto díle zafungovala výborná chemie mezi vrahem a Colombem, že jsem měl ke konci pocit, že jsou skoro přátelé. A tento oddychový scénář mi přišel k chuti. Vraha jsem tentokrát docela chápal a trochu mu i fandil, byl to totiž sympaťák. Závěrečné odhalení mě překvapilo i potěšilo zároveň. Prostě jednoznačně nadprůměrný díl. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento vrah je svojou náturou podľa mňa Columbovi najbližší. Obaja sú puntičkári, sympaťáci, gentlemani a veľmi inteligentní a bystrí. Myslím, že toto zatknutie mrzelo Columba asi najviac a nečudoval by som sa, ak by ho chodil navštevovať aj vo väzení a dávali si tam spolu partičky šachu a popíjali pritom portské. Až pri tejto časti som objavil herecké majstrovstvo Donalda Pleasancea a pozrel si ďalšie jeho filmy. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl Columba. je to vysoce kvalitní, vtipné, napínavé a velmi neamerické. Má to dobrý příběh, skvělého detektiva (Colombo je opravdu velmi dobrej detektiv). Colombo se mi líbil. A ještě jedna věc... Peter Falk. Tohle je klasika detektivnách seriálů a to naprostá. A vždy se mi líbil i český dabing a poručíkovy schopnosti... 80%. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Keď Columbo (Peter Falk) čaká v reštaurácii na príchod Carsiniho a jeho sekretárky, fajčí cigaru a číta si menu. Keď ich zbadá prichádzať, odloží menu, ale cigaru si z úst nevyberá. Po prestrihu z iného uhlu ju však už v ústach nemá. (ČSFD)
  • Když se poručík Columbo (Peter Falk) baví s Carsinim (Donald Pleasence) o uchovávání a správné teplotě vína, zmíní Columbo povídku Edgara Allana Poea „Kletba amontilladská“. Ve skutečnosti je ovšem tato povídka známá pod titulem „Sud vína amontilladského“. (majky19)
  • Peter Falk (Columbo) prohlásil, že tato epizoda je jeho nejoblíbenější, a uvedl, že to byla první epizoda, v níž si Columbo získal upřímnou náklonnost k vrahovi. Když mluvil o Columbovi a postavě Donalda Pleasence (Adrian Carsini), řekl, že „oba muži měli něco společného: obdiv k dokonalosti.“ (Epistemolog)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno