Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Die Päpstin je jedna z nejlepších knížek, které se mi za poslední roky dostaly do rukou. Proto jsem byla opravdu zvědavá na filmové zpracování a o to více zklamaná, když jsem se dozvěděla, kdo bude hrát hlavní roli. Johanna Wokalek je sice uznávaná německá herečka, ale mně zkrátka nesedí. Zhlédnutí mé zklamání bohužel potvrdilo a to nejen kvůli ústřední hrdince, ale i celkovému provedení. Vynikající předloha, ale jen průměrný film. Škoda. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Historicky epicky film s mezinarodnim obsazenim (Franka Potente v tomto filmu nehraje, mela hrat hlavni roli, ale byla nahrazena Johannou Wokalek). Sice standartni pojeti, zadne nove postupy vypraveni necekejte, je tu mix romantiky, dramatu plus par akcnich scen. Je pravda, ze vsichni maji cisty hadry, takze opravdu to pokulhava s navozenim 9. stoleti, ale nesmime byt takovy hnidopisi :)). Je to film na hrane mezi 3 nebo 4 hvezdickami. Jelikoz mam rad historicke filmy a nektere myslenkami obsazenymi ve filmu soouhlasim (veda :)) ), davam 4 hvezdicky. Po Agore uz druhy film, ktery se zabyva zenskou hrdinkou. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost mě překvapilo, že film vypráví příběh z období 9. století. Takových filmů člověk v životě příliš nepotká. O to zajímavější je, že film se snaží věrně přepsat legendu, která se mohla, ale i nemusela stát. Se všemi odpornostmi, ale i fakty, které s tehdejší dobou souvisí. Legenda o Janě je z takovýho pohledu naprosto suprovej film. Rozhodně se s takovým nesetkáte každý den. Druhá věc je ale fakt, jak je schopný tento mýtus vůbec divák schopný brát a zdali bude vůbec schopný zkousnout, že do docela dobrého námětu vpravili pár typických aspektů libivýho filmu. Láska, zrada, oběť a podobný bláboly...ale bez takovejch bodů se už dneska obejde málokterej film, takže je to vlastně jedno a nemám důvod to v rámci tohodle filmu kritizovat. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...ale opravdu mají být stopy její existence zahlazeny? Opravdu má být vykázána z historie? Vždyť je to žena, která toho tolik dokázala..... Žena obdařená vrozenou moudrostí v časech, kdy ženy měly zakázáno číst a psát a byly podřízeny mužům, počátky křesťanství, kdy rouháním bylo všechno nové a moudrost byla vykoupena bolestí. Jak je psáno v názvu – JE TO LEGENDA! A jelikož cesty Boží jsou nevyzpytatelné, sleduji příběh o osudu, za který by se nemusela stydět ani Johanka z Arku. Drsné scény střídají ty jemně dojemné a 2 a půl hodiny poutavého vyprávění o dívce (ženě), kterou chtěl Bůh vytrhnout z bídného života tím, že ji dal dar, uteče jak voda. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím co je Liber Pontificalis. 2.) Kandiduji za KDU-ČSL (kamkoliv). 3.) Jsem rozmazlená feministka. 4.) Jsem škaredá holka a chci bejt hezkej kluk. 5.) Zajímá mě, kterej rytíř souložil s papežem. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte, že? Středověká legenda o papežce Janě má hluboké kořeny. Její obraz se objevuje poprvé již v roce 875 ve spise Anastazia Bibliothecaria, neúspěšného kandidáta na papeže. V 17. století byla pak Jana církví prohlášena za osobu smyšlenou. Podnět k této průpovídce mohla dát údajná velká mírnost až zženštilost papeže Jana VIII. (872–882) ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Legenda o prelomení starých konvencií. Legenda o Jane je zaujímavo natočený film. Nečakajte žiadnu akciu striedajúcu akciu. Môžeme polemizovať o tom, či je film natočený na základe skutočnosti, alebo je to ozaj len legenda. Film ma celkom zaujal, aj keď sa radím skôr k odporcom náboženstva ako takého. Herci nijak extra neoslnili, a preto nemohli povzdvihnúť inak priemerný scenár do vyššieho raintingu. Z hercov môžem spomenúť jedine Johna Goodmana v síce menšej role starého pápeža. Inak film nič moc. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Esther Walz soutěžila o německou filmovou cenu Gold v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)
  • Film mal pôvodne režírovať Volker Schlöndorff, ale kvôli nešpecifikovaným rozdielom s produkčnou spoločnosťou sa spolupráca neuskutočnila. (misterz)
  • Natáčení probíhalo v Maroku a Německu. (Terva)

Reklama

Reklama