Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz už vieme, čo sme vtedy nevedeli: že človek môže do hôr zutekať pred ľuďmi, ale neutečie pred sebou.“ Fascinujúce, úžasné, strhujúce, veľkolepé, uhrančivé, kruté, smutné, príbeh mužov, ktorých zničila žena, ich priateľstva i smrti, kruté slovenské hory, podmaľované úchvatnou hudbou a skvelými hereckými výkonmi. Podľa mňa nestarnúci film a jeden z najlepších, aké Slováci kedy nakrútili. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších slovenských filmů. Film (nejenom) o krásném mužském přátelství, a o tom, co se všechno přihodí, když se objeví žena (krásná Emília Vašáryová). Překrásné horské scenérie Vysokých Tater a skvělá hudba Zdeňka Lišky vytváří nádherný baladický příběh se spoustou laskavých, veselých, tragikomických i dojemných situací. Každopádně i po skončení filmu vám některé scény zůstanou nadlouho v paměti a není to zdaleka film, na který byste brzy zapomněli. Já osobně velice rád srovnávám tenhle film s francouzským filmem Dobrodruzi (protože mají námětově mnoho společného). Místo slovenských hereckých hvězd si mohu dosadit hvězdy francouzské, horské prostředí nahradit atraktivním nížinným a hlavně mořským, ale vyznění obou snímků je pro mne absolutně srovnatelné a jen těžko mohu rozhodnout, kterému z těchto dvou filmových klenotů bych dal přednost. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

85 procent? To je nějaký spiknutí milovníků tklivé hudby z pera Zdeňka Lišky, ne? Protože tady nic jinýho nebylo..? Jen prázdný plky bez špetky humoru. Ten voice over si vypůjčili od malýho Jirky z Cesty do pravěku a ani neměnili text. Dva bezkrevní slaboši a aspoň jeden normální borec na místě, kde by se mohlo odehrát skutečný přátelství a silný drama, kdyby to nepsal (můj odhad) od stolu nějakej intouš z Bánskej Bystrice, kterej byl na horách akorát kdysi v sedmé třídě se školou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pekny pribeh o tom, ako jedna samica zlikvidovala kamaratstvo troch muzov. A slovenske hory dokazu byt pekne krute niekedy ...... najma Vysoke Tatry. Kazdy ich podcenuje /ked som zvladol Alpy, Tatry mi nemozu robit problem, nie ? ..../. Su to najmensie velhory Europy, ale stale klasicke velhory so vsetkym, co k tomu patri. Za to, ze ich ludia casto podcenuju, sa vedia kruto pomstit. Kruto. A okrem zniceneho kamaratstva je Kobaltova veza aj o tomto. V roku 1970 vdaka Moskovskym protokolom 1968 uz normalizacia bezala naplno, a tak reziser Martin Obleceny a tvorcovia chceli natocit nieco, v com nebude normalizacia a sivost a sedivost kazdodenneho zivota pevne zviazaneho normalizacnym rezimom. Normalizacia totiz zarezavala uz vsade : film, hudba, politika komunalna aj vysoka, rozhlas, televizia, noviny - proste vsade. Chceli ujst daleko /do velhor/ od normalizacneho rezimu a normalizacnych sudruhov. Preto vznikol tento film. Olovnatu Vezu mozno este stale povazovat za mimoriadnu kvalitu konciacich sa 60. rokov. A jednoznacne je to pre mna najlepsi diel trilogie - kvalita oboch dielov nema sancu na najlepsiu jednotku. Rezia Martina Obleceneho taktiez na urovni. Kecom a dristom okolo toho, ze vznikla atmosfera niecoho neuchopitelneho a nenavratneho som nerozumel nikdy - a ani im nechcem rozumiet! Za rok 1970 mam vsak ovela radsej Tapakovu Rysavu Jalovicu a Ctyri Vrazdy Staci, Drahousku. 86 % ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Človeka to prostredie proste tak obmäkčí, že by tomu dal najradšej hneď plný počet. Krásna panenská príroda, život v nej, nádherná hudba, výborná kamera a známi slovenskí herci, vytvárajú skvelé zázemie pre film. Problém nastáva u scenára, je to malá komorná dráma o žiarlivosti a hlúpom vyrovnaní sa so situáciou formou samovraždy, lebo inak nevedel chlap dosiahnuť pokoj v duši. Je to také komunistické celé, nie je v tom nič extra ohľadom deja. Samozrejme aj ja musím vyzdvihnúť citát, ktorý znie nejak tak: "Človek môže do hôr zutekať pred ľuďmi, ale neutečie pred sebou." Tak, či tak, je to kvalitný československý film, ktorému treba dať ešte prívlastok slovenský. Po ňom si treba pustiť Pieseň o rodnej zemi alebo ak chcete Najkrajší kút v šírom svete od Gejzu Dusíka a Pavla Braxatorisa, najlepšie ako ju spieva Peter Dvorský a atmosféra je tu. Kiežby sme aj dnes točili aspoň takto zaujímavé filmy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Vo filme si Valér (Ivan Rajniak) kládol otázku, prečo sa ten vrch volá Žabí kôň. Jeden z ďalších názvov hory je ale aj Šimonova veža - podľa mníchovského horolezca Simona Häberleina. (Raccoon.city)
  • Hlavní predstavitelia filmu boli v čase premietania takí populárni, že počas turné ich museli z hotelov vyvádzať policajti. (Raccoon.city)
  • Premenlivé horské počasie komplikovalo nakrúcanie a pre niektoré zábery boli nútení tvorcovia filmu učiniť až štvorhodinové výstupy. (pravo)

Reklama

Reklama