Reklama

Reklama

Příběh o lásce a smrtelnosti, svobodě a utrpení podle románu Philipa Rotha. Profesor David Kepesh (Ben Kingsley) věnoval značnou část svého života výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Otevřeně přiznává, že krásné ženě nedokáže odolat. Když však po šedesátce potká skvostnou Consuelu (Penélope Cruz), její mládí, její nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává, i podivná netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm probouzí žárlivost, kterou Kepesh nedokáže zapudit dokonce ani ve chvílích, kdy ji svírá v náručí, ztrácí svůj obvyklý ironický odstup a soustředění, přestává racionálně uvažovat. Před nejhorším ho však zachraňuje láska zralé ženy.
Film byl natočen podle románu nositele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha a jeho název "Umírající zvíře" odkazuje na citát z irského básníka W. B. Yeatse, v němž se hovoří o tom, že lidské srdce, nemocné touhou, je připoutáno k umírajícímu zvířeti. Moudrá výpověď stárnoucího muže, který prahne po lásce a plnosti života a jen těžko se vyrovnává s vědomím, že to vše bude muset už třeba zítra opustit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (324)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nádherné vztahové drama. Profesor-proutník David Kepesh vzplanul láskou ke své studentce Consuele, která jeho city opětuje. David si ovšem uvědomuje úskalí vztahů s vysokým věkovým rozdílem, takže mu dělá problémy Consueliny projevy přijímat. To vede k neodvratnému konci. Ta míra sebereflexe stárnoucího muže v podání Bena Kingsleyho a vlastně i Dennise Hoppera se mi strašně líbila - tenhle film bych povinně pouštěl všem staříkům, kteří se pouštějí do vztahů s o generaci či generace mladšími partnerkami - přijde mi to nepřirozené a do určité míry i trošku nechutné a je mi jedno, jestli jsem tím někoho urazil. Oba výše zmínění pánové navíc odvedli výtečné výkony, přičemž Benu Kingsleymu skládám hlubokou poklonu. Penelope Cruz a Patrici Clarkson pak tomu dodaly ten správný mladistvý půvab i nezaměnitelný šmrnc zralých žen. 90% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Čekání na Penélope ve Vicky Cristina Barcelona jsem si chtěl zkrátit filmem Elegy, kde hraje společně s Benem Kingsleym. Zpětně se však stydím a slovo '''zkrátit''' - dávám do mnohých uvozovek. Jedná se prakticky o herecký koncert těchto dvou person, téma je dosti sexuální (podle povídky Philipa Rotha - díky @ za osvěžení paměti) a věřte mi, že si film (včetně nádherné Penélope) z hlavy jen tak nevyženete. Nejradši bych teď celý text smazal a namísto komentáře vštípil otisk mých pocitů.. budiž aspoň náznak - a nechávám se dále unášet .. aaaaaachhhhh. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Příběh filmu není tím faktorem, kvůli kterému bychom se na něj měli podívat - netvrdím, že je špatný či předvídatelný, nicméně nepřekvapí a v dnešní době jde o lepší standart. Oč tu kráčí je naprosto dokonalý střih, skvělá vypoentovanost každé situace a síla každého momentu - to je důvod, proč si tento snímek pustit. Osudy lidí se vás dotknou a stejně tak situace, do kterých se dostanou. A nejzvláštnější je na tom to, jak snadno se tytéž problémy mohou dostat k nám. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Isabel Coixet si libuje v tragických příbězích, ale mně osobně se více líbily její dva starší filmy. Elegy plynula hodně pomalu a některé dialogy mi přišly hodně vycucané z prstu (nebo z pera Philipa Rotha). Z hereckých výkonů vynikl především Dennis Hopper; Penelope Cruz dokázala své postavě přidat i rozměr vnitřní krásy. Film mě naplnil smutkem, ale na konci i jakousi nadějí, vyústění se dá chápat i jako happyend. Nelíbil se mi motiv vztahu otce-syna a příliš tklivá hudba. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

To ,źe jste starší není zárukou ,že máte méně času než někdo třeba i výrazně mladší. Chvíli se nedíváte a čas vám uteče. Škoda ,že většina z nás se trápí minulostí a bojí budoucnosti ,a natolik se tím zaměstnává ,že přítomnost si nedokáže užít plnými doušky. Ono totiž i když se jen otočíte ,čas uteče. Ač byl Elegy velmi smutný ,rozlil se po něm v mých žilách životní optimismus a sama sobě dala(všimněte si minulý čas) slib ,že žít budu(budoucí čas:-o) , takže pardon znovu, že jdu žít TADY A TEĎ. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • V jedné z prvních scén filmu se objeví Javier Bardem, tehdejší přítel a posléze manžel Penélope Cruz. Bardem ve scéně, kdy Consuela poslouchá v aule přednášku, sedí o několik řad za ní. (novoten)
  • Natáčení probíhalo v kanadském Vancouveru. (Terva)
  • David říká Consuele, že vypadá jako Maja Desnuda z Goyova obrazu. Penélope Cruz hraje ve filmu Volavérunt Pepitu Tudó, která pravděpodobně stála Goyovi pro tento obraz modelem. (novoten)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama