Reklama

Reklama

Bílá vrána

Trailer 2

Patnáctiletý Thomas Mollison chce vyrůstat jako každý teenager v jeho věku. Má to ale těžké. Protože je jeho otec voják, rodina se často stěhuje a plachý chlapec se jen těžko sžívá s novým prostředím. Jeho život však ještě více ztrpčuje skutečnost, že jeho starší bratr Charlie je autista. Zatímco rodiče Charlieho dávno přijali, Thomas nikoli. Stydí se za něj a ve skrytu duše ho nenávidí. Pak ale potká Jackii, které Charlieho společnost nevadí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (183)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dalším z filmů na téma autismu je právě Bílá vrána, která se snaží o zpracování civilnější formou, než byl třeba Rain Man. A to formou blízkou spíše filmu Co žere Gilberta Grapea, kde exceloval v roli postiženého Leonardo DiCaprio. Zde roli postiženého autismem hraje Luke Ford. Příběh je však vyprávěn z pohledu jeho - normálního - bratra. Který si ani po přestěhování rodiny nedokáže k podivnému bráchovi najít cestu, i když se snaží. Ale ten průšvih s jeho holkou byl poslední kapkou. Ačkoliv... ještě je zde to divadelní představení. Snímek si na nic nehraje. Karty jsou rozdány zcela jasně už v úvodu, a buď je berte, nebo nechte být. Vyprávění je naštěstí dostatečně střízlivé, nedojí téma k slzám (s výjimkou konce) a působí značně uvěřitelně a reálně, což je kladem. Na jednu stranu nic extra, nic nového k linii již natočených filmů na téma autismu, na druhou dobře, že se podobnými snímky toto téma sem tam připomene. Disk... no ano, standardně - protipirát, trailery na úvod (96 hodin, Rudý baron, Cash) + 5 dalších v menu, jinak nic, nic, žádný bonus. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jednoduše, bez zbytečného sentimentu zpracované celkem okoukané téma bratra autisty. Nic moc nového tento snímek nepřináší, snad jen to, že konečně není hlavní hrdina ochoten za svého postiženého bratra kdykoliv a kdekoliv položit život, neboť jej miluje až za hrob. Thomas je normální a s postižením svého bratra se složitě vypořádává. Tenhle prvek je hodně osvěžující. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Klasický nezávislý film s minimálními prostředky, lehce dokumentárním přístupem a zobrazující outsiderství - tentokrát na téma život s autistou. Docela přesvědčivé a místy drásavé. Závěrečné usmíření bylo trochu nevěrohodné (hlavně, že by se Charlie dokázal naučit taneční číslo), ale proč ne, i pohádkové konce mají ve filmech své místo. /20. 3. 12./ ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Spíše drobnější, skromné, přesto velmi působivé, dramatické dílo, ne atraktivní pro nějaké početné publikum, takový cíl si patrně tvůrci před sebe ani nevytkli, vždyť co může být pro povrchního diváka poutavého právě na takovém příběhu s námětem zobrazujícím soužití v rodině, kde jeden její příslušník je třeba právě tak jako Charlie mentálně postižený, nemám sice svou osobní zkušenost, ale vše na mě působilo velmi věrohodně a skutečně tísnivě, když jsem si tak s ubíhajícím dějem stále živěji představoval sám sebe v takové roli sourozence obtížně zvladatelného dospívajícího chlapce, pro nějž bych měl být jak bratrem, tak hlavně jeho trpělivým opatrovníkem jako jím je patnáctiletý Thomas, opravdu by to bylo pro mne velmi podobně nelehké a ještě k tomu to neustálé stěhování celé rodiny kvůli otcově službě v armádě, příliš, opravdu příliš mnoho překážek bych byl donucený překonávat, pokud by ale do všech těchto neovlivnitelných životních negativ vstoupila a statečně by mne z nich vyprošťovala právě tak sympatická, překvapivě chápající a soucítící spolužačka jako Jackie, asi bych stejně jako on svůj úděl přehodnotil a vnímal v poněkud zářivějších odstínech, než jak se vše zpočátku v novém bydlišti zdálo, jen temně pochmurné a opět neradostné, opravdu výborný, pocitově laděný film, kde přes závažnost tématu je místo i pro humor a odlehčující zábavu, bravo!!! Zajímavý komentář: Fridecka ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Celkem zdařilé romantické drama o teenagerech, chlapci a dívce, kteří k sobě začnou chovat hlubší city, ovšem jejich vztah je "okořeněn" o chlapcova autistického bratra, který dovede život značně zkomplikovat. A zda se s tímto dovede srovnat hlavní hrdina a jeho dospívající dívka, to nám ukazuje právě tento film, v němž je třeba ocenit herecké výkony, ale také ústřední myšlenku, která na mě nepůsobila lacině. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Snímek získal v roce 2008 hlavní cenu dětského filmového festivalu Don Quijote. (Terva)
  • Michael Yezerski získal od APRA-Screen Music AGSC cenu za nejlepší soundtrack roku 2008. (Terva)
  • Film měl světovou premiéru na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu 6. března 2008, kdy také získal Kříšťálového medvěda za nejlepší celovečerní film pro generaci 14+. (Terva)

Reklama

Reklama