Reklama

Reklama

Obsahy(1)

George C. Scott jako John Russell - hlavní postava filmu, učitel a hudební skladatel ztrácí při autonehodě manželku s dcerkou. Přestěhuje se do obrovského starého domu. Po nastěhování slýchává každé ráno neznámé rány... Míček po zesnulé dcerce si bezstarostně hopsá po schodech z patra přesto, že byl zavřený v sekretáři... A proč jsou dveře do podkroví zamaskovány regálem? Výskyt něčeho děsivého nabývá na intenzitě. John Russel začne pátrat po bývalých obyvatelích tohoto domu... (Kulihrášek)

(více)

Recenze (106)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kladu si otázku, co by mě vlastně mělo děsit na příběhu, v němž duch protagonistovi nijak neubližuje, neohrožuje jeho a nikoho jiného a je vlastně v pozici bezbranné oběti, která jen pasivně čeká na jakousi formu vysvobození. Stejně jako třeba u filmu Full Circle mi trochu vadí, že se původně tajuplné vyprávění zvolna překlopilo v tuctovou detektivku, kde hrdina chladně a racionálně dedukuje a rozplétá jako kriminální případ něco, co by mělo být strašidelné svou iracionalitou. Přesto má The Changeling velmi dobré momenty (při spiritistické seanci jsem ani nemrkal). 50% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní duchařský horor s nádherným starým domem a vymazlenou kamerou - to je pastva pro oči, jaké úhly zabírá a jak se pohybuje - parádní!! Hlavní postava příběhu - hudební skladatel John Russel, který přichází do starého domu, aby po rodinné tragédii mohl v klidu komponovat - to je skvělá herecká kreace George C. Scotta. Zapadlý a téměř neznámý atmosférický snímek, který by si rozhodně zasloužil oprášit. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

The Changeling sice nemůže strachem konkurovat dnešním přezvučeným duchařinám založeným na nekonečných lekačkách, ale určitě může konkurovat velmi dobrým a napínavým scénářem a brilantním výkonem George C. Scotta v hlavní roli. Na počátek osmdesátých let je to velmi dobrá podívaná, která tak nějak završuje etapu amerických duchařských hororů na téma "co je ten dům zač?" a začíná novou éru na téma "co je ten duch zač?". Mohl bych ještě vyzdvihnout velmi dobrou hudbu Ricka Wilkinse a velmi dobře nasnímaný interiér domu. Navíc za scénu s kolečkovým křeslem by se nemusela stydět žádná dnešní infarktová duchařina. Tím samozřejmě dobré scény nekončí, je jich zde mnoho. Toto je na svou dobu velmi povedené dílo. Možná by zasloužilo větší pozornost. Má co nabídnout. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Osamělý muž, starý dům, působivý klavír. Atmosféra tajemného místa je ztvárněna bezchybně, spiritistická seance, kapající kohoutky, bouchající dveře a malý míček, to vše provedeno velmi zajímavým stylem a s neobvyklým citem. Hlavní postava se po přestěhování snaží uniknout svým vlastním stínům. Netuší, že právě tento dům skrývá děsivé tajemství a on sám už v jeho “stínu” stojí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako mohol otec urobiť takú vec?“ V prvom rade ďakujem Chozemu za to, že ma s týmto filmom zoznámil, dovtedy som nevedel, že niečo také existuje. Snímka je v prvom rade zbytočne dlhá (skrátil by som ju o 20 minút) a myslím si, že odhalenia prezradí priskoro a následne je to teda tým pádom troška nuda. No celé je to tak poctivo a v dobrom staromódne nakrútené, že mi vôbec neprekážalo klišé v scenári (ruku na náhrobný kameň, koho prekvapí príchod ženského média?). Chvíľu som uvažoval, že by som dal „len“ 60%, ale jednak atmosféra bola skutočne plnokrvná (vidieť to sám doma v nočných hodinách, nebolo by mi všetko jedno), jednak za výborný výkon skúseného a zrelého Georgea C. Scotta (skutočne je svieže občas vidieť poriadny dospelý horor s tomu odpovedajúcim hrdinom a bez tínedžerov) a studňa (SPOILER a to som si naivne myslel, že Nakata bol prvý SPOILER). Kebyže raz píšem článok o najlepších hororoch 80. rokov, The Changeling by sa medzi ne určite prestrašilo. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (4)

  • Film je založen na událostech, ke kterým údajně došlo v domě v Denveru v Coloradu v roce 1960. (Chatterer)

Reklama

Reklama