Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (242)

tron 

všechny recenze uživatele

„To je recept na žabaciu polievku?“ – „To je recept na katastrofu.“ V r. 1997 v Hollywoode vznikli dva konkurenčné katastrofické trilery o sopke umiestnenej na veľmi nepravdepodobnom mieste, pred ktorej smrtiacou lávou uniká charizmatický vedec a po boku má inteligentnú, štíhlu krásku. Ťažko povedať, ktorý z týchto filmov je lepší. Či skôr slabší? Ani jeden z nich ma totiž nestrhol. V dobe premiéry to bolo fiasko, to si živo pamätám a po desaťročiach sa situácia síce zlepšila, ale stále to nie sú žiadne zázraky. Tommy Lee Jones ma bavil viac, ako Brosnan, ale zas vidiecka výprava ma oslovila viac, ako mestská v Sopke. Obidva filmy každopádne majú po realistickej stránke fakt naivné scenáre (v Sopke sa prechádzal pol metra popri láve, tu Brosnan pláva v drevenom člne lávovým jazerom), rutinnú réžiu, ospalú atmosféru a nevýraznú vizuálnu stránku, zbavenú výraznejších nápadov. Celosvetová tržba nebola zlá, skôr naopak (178) miliónov, ale treba vziať do úvahy i patričný rozpočet (116). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku filmu nás děj zavede do prostředí kde se jeho velká část bude odehrávat. Sopky a jejich umění rozpoutat peklo, když přijde jejich čas. Columbie, tam to začne a už víme co se tam stalo. Hlavní hrdina se pak dostává do městečka Dante´s Peak ( tak se jmenuje film ), kde se možná k životu probouzí místní " kopec ", jak mu někteří říkají. Náš hrdina Harry Dalton se seznamuje se starostkou Dante´s Peaku Rachel Wandovou, která má dvě děti, tchyni se psem a je rozvedená. Celý film se pak motá okolo Dante´s Peaku a našich zmiňovaných hercích. DIALOG : GRAHAM WANDO ( Jeremy Foley ) - Jestli máš strach, vem si můj kámen. LAUREN WANDO ( Jamie Renée Smith ) - Mám. HARRY DALTON ( Pierce Brosnan ) - To je černý křemen.....přináší štěstí. LAUREN WANDO - Vy tomu rozumíte ? RACHEL WANDO ( Linda Hamilton ) - Dotkor Dalton je geolog. PES RUGY - Haf, haf. HARRY DALTON - Vulkanolog, přesněji. LAUREN WANDO - Jako pan Spock ? GRAHAM WANDO - Doktor Spock. HARRY DALTON - Tak trochu, ale bez těch uší. Jo a ve filmu si i zaspíváme . Jen veď svou loď a po proudu jeď. Vesele, vesele, vesele, vesele, vždyť život je sen....jen veď svou loď a po proudu jeď, Vesele, vesele, vesele, vesele, vždyť život je sen....jen v.... V celku pěkný a dobrodružný katastrofický snímek z pěknou dramatickou hudbou. Theme by Dante´s Peak dělal Jamie Newton Howard. http://www.youtube.com/watch?v=t5ItPkdhLdQ&feature=PlayList&p=89906D1680E3177D&playnext=1&playnext_from=PL&index=23 to je jen střípek z hudby. Ten film miluju. Jednou ročně se na něj podívám a užívám si ho!!! ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $116miliónovTržby USA $67,127,760Tržby Celosvetovo $178,127,760║ Ten rozpočet tam je teda cítiť, takže v rámci trikov sa jedná o vyšperkovanú záležitosť, taktiež o porciu dobrodružstva nie je núdza, herci sú fajn, skôr kompaktnosť celého príbehu nevyznie ako by mala, lebo miestami to príde až moc laxne, hlavne konania v niektorých prípadoch, váhanie o tom či potvrdiť počiatok narastajúcej erupcie sopky či samotná evakuácia mesta. Slušný priemer ktorý ale rázne u mňa prekonáva konkurenčne tematická Sopka. /60%/ ()

JayZak 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film často srovnávaný se Sopkou(s T.L. Jonesem v hl. roli). Pro mě v tomhle duelu rozhodně vítězí Rozpoutané peklo. Sice se tu oproti Sopce před samotnou akcí poměrně dlouho "kecá", ale až to vypukne, stojí to za to. Výborné efekty výbuchů, sesuvů a vůbec celé zkázy. Neduhy jsou tu podobné jako v Sopce, byť podle mě zastoupeny v o něco menší míře - patetické záběry(jako třeba na holčičku s plyšákem sedící před domem v době zkázy), rodinné klišé a všechny ty věci, které vrcholí závěrečným potleskem celého města. Zajímalo by mě jak by vypadalo, kdyby se tak tleskalo u každé úspěšné záchranné akce(třeba si tak kvůli tomu zastavit na dálnici u bouračky:), ale co, to je Amerika(respektive to, co se tam od správného happy-endu čeká). Mmj. taky jste si v těchto filmech všimli těch šťastlivých psů? Ti jsou holt taky nepostradatelná součást rodiny :). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších katastrofických snímků natočených v devadesátých letech. A co víc, vychází a popisuje možnou skutečnost. Žádná vyumělkovaná zápletka o sopce uprostřed města. I když je tam několik hloupých momentů (kyselý jezero, auto, který přejede lávu) a konec je velmi sladkej, při celkovým pojetí to není vůbec špatnej film. Pěkný prostředí, zábavné dobrodružství, sympatické postavy, uvěřitelné herecké výkony a realistický vývin situace před, při a po výbuchu sopky dává vzniknout opravdu dobrému filmu. Klasická romantika pro zpestření samozřejmě nemůže chybět, i když není nijak násilně pasovaná do děje, prostě tam je. A Linda a Pierce by byli pěknej páreček, to se musí nechat. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (63)

  • Samotný Dante's Peak v niektorých záberoch vôbec nie je. (Pat.Ko)
  • Dizajn robota nedáva zmysel, pretože je zrejmé, že je navrhnutý len na prevádzku na rovnom povrchu. Vertikálna orientácia nôh a skutočnosť, že nohy pracujú vo zvážených pároch, robia robota nevhodným pre nerovný / strmý terén. Nie je možné, aby USGS disponovalo takýmto zariadením. (Pat.Ko)
  • Detailní záběry pyroklastické erupce mraku byly pořízeny na parkovišti s obřími benzínovými čerpadly pod sopkou, která pumpovala masy tmavě šedého mraku pětkrát až šestkrát za sekundu. (veronikajel)

Reklama

Reklama