Pohledná Sari (Krista Kosonenová), hlavní hrdinka finského dramatu z roku 2007, je talentovaná studentka literatury, jež na svoje okolí působí klidným a vyrovnaným dojmem. Přesto ale její život není snadný a překypuje samotou - ženy ji nesnášejí kvůli její kráse a inteligenci, ze stejného důvodu ji muži obdivují pouze z dálky a především pak sama mladá žena trpí epilepsií a její strach z dalších útoků této zkázonosné choroby vytváří dokonalou bariéru mezi ní a okolním světem. A přesto najde stejně odtrženou duši, která jí učaruje. Sariin přednášející Mikko Groman (Kari Heiskanen) je postarší muž, jehož svět tvoří vlastní myšlenky, společnost mu dělají především slova básníků z devatenáctého století a v moderní době počítačů a mobilních telefonů působí víceméně nepatřičně a archaicky. Ostatně i proto ho jeho nevěrná manželka nakonec vyhodí z bytu. A právě v ten moment dojde k protnutí osudů dvou lidí, které by k sobě nepřiřadil ani ten největší romantik a optimista. Přesto však k sobě zjevně patří. Je ale otázkou, jestli jim toto spojení přinese štěstí. (oficiální text distributora)

(více)

SkyLukey

Typicky severské drama. Přesně ty mám rád. Atmosférické drama s těžce konstruovanou osobitou atmosférou. První půlka filmu mi přišla hlavní hrdinka Sari jako dokonalé nádherné děvče. Jenže v druhé půli už tak dokonalá nebyla. Z osobní jedinečnosti se vyklubala tuctová holka z města, která dojede na své hříchy. Možná jsem čekal něco více hlubokomyslného. Přestože jsem šel do tohoto filmu po hlavě, neinformován, mě nikterak ani nemohl zklamat. Nadchnout ve výsledku však taky ne. ()

Petaxis

Příběh o nevšední lásce. Vysokoškolský profesor, který se ze všech sil snaží potlačit své city. Studentka, která po celý svý život nese stigma. Stigma v podobě chronické nemoci. Film o tom, že v životě není všechno přesně takové, jak by se na první pohled mohlo zdát. A také, že není vše tak, jak bychom si přáli. Hlavní zápletka se možná může zdát klišoidní, ale zpracování a atmosféra film činí neotřepaným. Komorní, citlivé a velmi silné drama. ()

Sheldra

Kterej pták napsal, že je to romantický? To už těm distributorům hrabe? Tohle není romantika, je to drama se vším všudy, a že se tu někdo do někoho zamiluje z toho slaďák prostě nedělá. Skvělá a nekonečně zvláštní atmosféra a sympaticky nevšední postavy, které se setkávají s absolutním nepochopením okolí, protože odmítají žít podle diktátu společnosti. "Všechno, v co můžeme doufat, už tu je." Možná... ()

pufina

I pouhá jednoduchost dovede být neskutečně originální. Po vizuální stránce je film naprosto úchvatný a děj je čím dál zajímavější. Musím říct, že je mi jen líto toho, že Sari neměla více epileptických stavů, jelikož zrovna ty byly velmi zajímavě provedeny. Poslední půl hodinu jsem nemohla ani na vteřinu odtrhnout zrak a poslední epileptický záchvat mě až uchvátil (jestli se to u takové věci dá říct). Hlavní představitelka (Krista Kosonen) byla přesně podle představ, své role se zhostila naprosto perfektně! ()

Madluska

Každý má nějakého svého démona, který jej omezuje nebo všemožně ničí. A je nakonec vcelku jedno, jestli je tím démonem epilepsie, chorobná vášeň pro knihy, komplex méněcennosti nebo něco docela jiného. Záleží totiž na tom, jak se s tou potvorou vypořádáme a zda vezmeme život do svých rukou. Je fajn si tuhle skutečnost občas připomenout. A je ještě lepší, když si tu skutečnost připomenete hezky zabalenou (perfektní práce se světlem a hudbou) a s růžovou mašlí happyendu. Ať žije Finsko! :-) ()