Reklama

Reklama

Dark Waters

Horor / Mysteriózní
Rusko / Itálie / Velká Británie, 1993, 94 min

Obsahy(1)

Elizabeth přijíždí do kláštera na ostrově za svojí přítelkyní, chce však i zároveň zjistit, jak je to s podivným financováním kláštera jejím nedávno zesnulým otcem. Zde se seznámí s mladou řádovou sestrou Sarah, která ji zasvěcuje do ponurých tajů řádu. Velmi záhy se před Elizabeth začne odkrývat děsivé tajemství, které obklopuje nejen klášter, ale celý ostrov a její minulost. Obklopena rozbouřeným mořem, neustávajícím deštěm a atmosférou strachu, musí dívka bojovat o holý život. (Daxus)

(více)

Recenze (57)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dark Waters na první pohled vyvolává dojem, že vzniknul minimálně o jedno desetiletí dřív, než je uváděno. Už kvůli tomu by byla chyba ho přehlížet. Mladý a neznámý režisér uchopil svou látku pevně a s nevídanou jistotou, v tradici těch nejznámějších italských velikánů jakým byl třeba Argento. Dokazuje to nejen mystická postava Matky věčného smutku, ale hlavně silná atmosféra linoucí se od začátku do konce. Ostrov, z kterého není návratu, klášter plný podezřelých sester a jejich podivných rituálů, záhadná hrdinčina minulost a jedna odpudivá bytost, schovaná kdesi v tajných podzemních chodbách. Plus slušná dávka gore a minimum dialogů. Eurohorror, jak se na italské poměry sluší a patří. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Horor staré školy, dbající na atmosféru, prostředí a zlověstné tajemství. Mladá londýňanka Elizabeth přijíždí do 'zapomenuté země' - na starosvětský ostrovní klášter kdesi na samotě u moře, kde zdejší sebemrskačské sestry zdá se skrývají cosi hrůzostrašného... Děj se sice odehrává v přítomnosti, ale celé to má spíše temně středověký nádech. Jelikož je to horor atmosférický, nečekejte kdovíjaký spád nebo větší množství akce, té je tu přesně  akorát. Pár děsivých momentů taktéž. Musím říct, že atmosféra mě nevzala jak bych si představoval, ale sympatické prostředí mi to zčásti vynahradilo. Závěr už dnes vyzní lehce béčkovitě a masky v něm gumově, ale jsou to holt brzká léta devadesátá, takže taky promíjím. Nejsem unešen ani nějak zvlášť nadšen, nezafungovalo to na mě zdá se naplno, ale solidních 7/10 určitě. ()

Reklama

erl 

všechny recenze uživatele

Režisér Mariano Baino vytvořil dílo , které se v klidu může rovnat s tím nejlepším od Argenta či Soaviho. Vizuálně skvělé , atmosfericky naprosto pohlcující. Takové filmy se zrovna netočily na běžícím pásu a tak jsem rád že jsem tento málo známí skvost mohl vidět a vychutnat si další špičku eurohorroru. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Z celého filmu jde cítit stará poctivá italská škola a přestože je vše „posvěceno“ ruskou distribucí, Mariano Baino se snažil neudělat ostudu své domovině a povedlo se mu natočit velice působivý film s ponurou hororovou atmosférou. Natáčelo se v oblasti Krymu, což se ukázalo býti velice dobrým tahem. Právě zvolené prostředí na mě udělalo velký dojem. Ponurý klášter plný temných chodeb a zákoutí stojí nad jeskyním komplexem – přesně tohle je podle mého gusta. Když k tomu přidám i poutavý příběh, měl jsem na hodinu a půl o zábavu postaráno. I já se přidávám k těm, kteří z toho cítili Lovecrafta a to především díky podivnému stvoření a historii ostrova. To však zde nebylo zdaleka tím jediným odporným zjevením. Stačí se podívat na pološílené jeptišky (některé z nich slepé) a jejich obřadní rituály. Mrskání, gore to vše bylo vítaným zpestřením mysteriózní zápletky. Stejně jako fakt, že se zde zbytečně neplýtvalo dialogy. Mnohdy je lepší když se ve filmu moc nemluví a divák se tak může nerušeně věnovat samotnému ději. Jediné co mě trochu mrzí je to, že si s tím režisér ještě o trochu více nepohrál po psychologické stránce. Některé rádoby lekací scény, totiž nevystraší ani malé děcko. Prostě to chtělo zapojit více kreativity. Když už to v některých scénách šlo, tak nevím proč ne ve všech.70% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Zdejší komentáře mě tak strašně navnadily, že jsem pak byla spíš zklamaná. Pro mě tenhle horor spadá do kategorie "nepříjemných." Pomalé tempo, divná hudba, prostředí kláštera je asi tak útulné, jako právě otevřená hrobka a z těch jeptišek jde strach, kolem se zásadně vyskytují jen pošahaní jedinci a magoři (rybář, ten řezník či co a pak ten pojídač ryb). Trochu mi vadilo prapodivné chování hlavních postav, ale to už patří k tomuhle stylu. Ovšem skóre vyrovnává skvělá tajemná atmosféra, "děsivé" tajemství a takové ty věci jako rozlomený amulet, tajné chodby, divné obrazy apod., na to já si potrpím. Ale největší zklamání se dostavilo ke konci, který teda pro mě strašidelný nebyl ani co by se za nehet vešlo a pracně vytvářená atmosféra šla do háje. Tomu by dost pomohla lepší práce maskérů, ale asi nebyly peníze. Jinak ale nelituju, že jsem se podívala, pořád je to jeden z těch lepších hororů, co jsem poslední dobou zhlédla. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama