Reklama

Reklama

Dark Waters

Horor / Mysteriózní
Rusko / Itálie / Velká Británie, 1993, 94 min

Obsahy(1)

Elizabeth přijíždí do kláštera na ostrově za svojí přítelkyní, chce však i zároveň zjistit, jak je to s podivným financováním kláštera jejím nedávno zesnulým otcem. Zde se seznámí s mladou řádovou sestrou Sarah, která ji zasvěcuje do ponurých tajů řádu. Velmi záhy se před Elizabeth začne odkrývat děsivé tajemství, které obklopuje nejen klášter, ale celý ostrov a její minulost. Obklopena rozbouřeným mořem, neustávajícím deštěm a atmosférou strachu, musí dívka bojovat o holý život. (Daxus)

(více)

Recenze (57)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Z celého filmu jde cítit stará poctivá italská škola a přestože je vše „posvěceno“ ruskou distribucí, Mariano Baino se snažil neudělat ostudu své domovině a povedlo se mu natočit velice působivý film s ponurou hororovou atmosférou. Natáčelo se v oblasti Krymu, což se ukázalo býti velice dobrým tahem. Právě zvolené prostředí na mě udělalo velký dojem. Ponurý klášter plný temných chodeb a zákoutí stojí nad jeskyním komplexem – přesně tohle je podle mého gusta. Když k tomu přidám i poutavý příběh, měl jsem na hodinu a půl o zábavu postaráno. I já se přidávám k těm, kteří z toho cítili Lovecrafta a to především díky podivnému stvoření a historii ostrova. To však zde nebylo zdaleka tím jediným odporným zjevením. Stačí se podívat na pološílené jeptišky (některé z nich slepé) a jejich obřadní rituály. Mrskání, gore to vše bylo vítaným zpestřením mysteriózní zápletky. Stejně jako fakt, že se zde zbytečně neplýtvalo dialogy. Mnohdy je lepší když se ve filmu moc nemluví a divák se tak může nerušeně věnovat samotnému ději. Jediné co mě trochu mrzí je to, že si s tím režisér ještě o trochu více nepohrál po psychologické stránce. Některé rádoby lekací scény, totiž nevystraší ani malé děcko. Prostě to chtělo zapojit více kreativity. Když už to v některých scénách šlo, tak nevím proč ne ve všech.70% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Právě jsem zažil nevídanej šok. Včera jsem si na horrorplace náhodou všimnul upozornění na tenhle film, zaujal mě, opatřil jsem si jej a hned s napětím zhlédnul... A jsem v šoku, že takovou dokonalou hororovou podívanou takřka nikdo nezná. Ostrov daleko od civilizace, starý klášter, řád tajemných jeptišek, podzemní chodby, svíčky, hořící kříže, jakýsi děsivý "tvor" ... no řeknu vám, lepší hororovou atmosféru byste hledali jen těžko. Dark Waters se nezdržují žádným zbytečně nudným úvodem, hned na začátku zařadí vysokou rychlost a nepovolí ani na chvíli, v závěru už mi srdce vyloženě chystalo vyskočit z těla. Zkrátka pro tento film nebudu od této chvíle šetřit superlativy, pro hororové fanoušky je to naprostá povinnost. Horror movie of the year ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Mladá dívka přijíždí do ponurého kláštera, plného ošklivých a divných jeptišek, aby tu pátrala po své přítelkyni a zároveň odhalila děsivé tajemství, které celé místo obklopuje. Vidět Dark Waters bez jediné informace, okamžitě bych k němu coby režiséra přiřadil Soaviho. Faktem je, že film natočil prakticky neznámý talián a natočil ho perfektně. Příběh si půjčuje z jiných velkých filmů (vzpomeňme trilogii o Matkách) a pracuje s atmosférou, která mnohdy nemá daleko k lovecraftovským přímořským záležitostem. Atmosféra je ostatně to nejsilnější (jako u všech dobrých Eurohorrorů), co Dark Waters nabízí. Nechápu, že mi takový skvost unikal tak dlouho a zcela objektivně můžu říct, že je film výrazně lepší než Third Mother. Hodnocení jsem možná trochu napálil, ale jsem jednoduše nadšenej. btw, samozřejmě to není podívaná pro horror teenagery. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Horor staré školy, dbající na atmosféru, prostředí a zlověstné tajemství. Mladá londýňanka Elizabeth přijíždí do 'zapomenuté země' - na starosvětský ostrovní klášter kdesi na samotě u moře, kde zdejší sebemrskačské sestry zdá se skrývají cosi hrůzostrašného... Děj se sice odehrává v přítomnosti, ale celé to má spíše temně středověký nádech. Jelikož je to horor atmosférický, nečekejte kdovíjaký spád nebo větší množství akce, té je tu přesně  akorát. Pár děsivých momentů taktéž. Musím říct, že atmosféra mě nevzala jak bych si představoval, ale sympatické prostředí mi to zčásti vynahradilo. Závěr už dnes vyzní lehce béčkovitě a masky v něm gumově, ale jsou to holt brzká léta devadesátá, takže taky promíjím. Nejsem unešen ani nějak zvlášť nadšen, nezafungovalo to na mě zdá se naplno, ale solidních 7/10 určitě. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Viděno 2010: Určitě naprůměrný mysteriozní horor s jeptiškami - zvlášť v tom dnešním digitálním humusu. Navíc jako by se o 10 let posunul v časea přicestoval do devadestek z Argentovské Itálie o dekádu zpět. Jenže, vedle zajímavé a poctivě skládané atmosféry, tu je i dost špatná gradace děje a vcelku nijaký (nebo až příliš šokující?) závěr. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno