Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (212)

genetique 

všechny recenze uživatele

Úplne jednoduchá matika to nie je, takže mi nestačilo dať si dohromady jedna plus jedna, ale s len trošku väčším zapnutím myšlienkových závitov, v ktorých som si dal dokopy názov, hlavnú myšlienku a dobrácky nezáporne vyzerajúceho Dona Cheadla, som prekukol chystaný veľkolepý zvrat s prehľadom (nemusel som čítať ani spoilerovitý obsah od Matadora) a tým pádom sa žiadne prekvapenie, ktoré ma malo posadiť na zadok, nekoná. Najväčšou zradou filmu bol pre mňa teda hlavne zradný názov. Akcie by možno pomohla prebudiť vo mne trošku adrenalínu, pretože psychologická dejová línia o chladných separatistických militaristoch nemala až také grády, či atmosféru ako niektoré filmy, ktoré sa s divákom vedeli poriadne pohrať. O pôsobiace scény však nebola núdza, myšlienka by ma poriadne ovalila, nebyť toho odhalenia a teda ako režisérsky začiatok v áčkových vodách to vôbec nebolo zlé. 70%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nicneříkající politické drama, kde hraje nenápadný Don Cheadle, ztrácí na působivosti hned od samotného začátku. Nezaujme, nudí, nepřesvědčí, snaží se diváka uvrhnout do víru děje, ale všecko v co se snaží, tak na diváka působí pravým opakem. V kostce mě film příšerně nudil. Fakt si radši běžte pustit cokoliv jinýho, protože tohle jsou dvě hodiny mizérie. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jedna z veci ktora sa mi najviac pacila na filme, ze zaslepeni fanaticki teroristi, ktory vyznavali jihad neboli len arabi, ale aj cierni a bieli ludia. Samotny film je dost povrchny komercny produkt. Chybala mu nejaka vacsia osudovost vdaka comu by ma pribeh nejak hlbsie zasiahol. Aj napriek pomalemu tempu v prvej polovici sa mi film pacil. Prislo mi to ako dostatocne zaujimavy komercny pohlad na kontroverznu temu. Velmi sa mi pacilo technicke prevedenie roznych vybuchov. Don Cheadle podal kvalitny vykon a definitivne sa stava mojim oblubenym hercom. Sklamal ma len Guy Pearce, ktory ma sice dostatocne vela priestoru, ale jeho postava je nezaujimava. Film obsahuje jednoznacne najzabavnejsiu scenu teroristickeho utoku na autobus. Jak to buchlo, tak som sa smial dobrych 5 minut. 7/10. ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Zajimave (nejen) politicko-nabozenske drama posledni doby. I kdyz tema uz nekolikrat videne (treba Volavka anebo Skryta identita), netradicne a poutave zpracovane. Don Cheadle v hlavni roli je tradicne charismaticky a Guy Pearce mu zdatne sekunduje v roli pronasledovatele. Konec je sice mirne "happy-endovsky", ale do atmosfery filmu pekne zapada. Libi se mi hlavne podani islamu/koranu/muslimu, jako ne nutne teroristy. Zase nechapu ceske distributory, kteri uz tradicne vynechavaji zajimave snimky a pousteji do kin slataniny. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Aktuální jako nic jiného; netuctové, na hony vzdálené klasickému úzusu filmového pohledu na terorismus. Nic tu není černé či bílé. Snad jen ti herci. Jde o mix konceptů Sleeper Cellu a Svatého boje. Je to komorní, znepokojivé, názorově bohaté, zbytečně nezjednodušující, civilní i uvěřitelné, hodně pozvolně vyprávěné a v důsledku toho všeho místy až nefilmové. Přesto (resp. právě kvůli tomu) mé nadšení neznalo mezí. Aspoň v první půlce, pak se to přeci jen překlopí do zajetých žánrových kolejí "jednotlivec versus všichni ostatní". Ovšem stále výborně a to až do závěrečné desetiminutovky. Vše výše zmíněné o ní sice platí také, ale v přesně opačném gardu. Do hollywoodského akčního blockbusteru bych jí bral všemi deseti, ale tady bych za ní dotyčného nejraději poslal do jemenského lágru. Na doživotí. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Samotný projekt byl ve vývoji od roku 2002 a měl být produkovaný Walt Disney Pictures, ale sešlo z toho, kvůli manažerské změně. (Pattrick)

Reklama

Reklama