Reklama

Reklama

Americký špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, vypráví o důstojníku Samiru Hornovi (Don Cheadle), který stojí mezi dvěma tábory. Jeho otec byl muslimský duchovní, on je občan USA a slouží ve speciálních jednotkách…
Když jedno z vyšetřování zavede přímočarého agenta FBI Roye Claytona (Guy Pearce) na stopu nebezpečného mezinárodního spiknutí, zdá se, že všechny nitky vedou k bývalému veliteli amerických speciálních operací, důstojníkovi Samiru Hornovi (Don Cheadle). Horn, který byl jako dvanáctiletý chlapec svědkem násilné smrti svého otce, súdánského muslimského duchovního, a později coby americký občan působil ve speciálních jednotkách a školil afghánské bojovníky, je tajuplný muž se spoustou kontaktů na teroristické organizace. A má také zvláštní dar objevit se na místě činu vždy, když se zhroutí nějaká velká operace. Jednotka, která celou záležitost vyšetřuje, se spojí s Carterem (Jeff Daniels), dlouholetým spolupracovníkem CIA, jenž, jak se zdá, neříká tak docela vše, a s dalším agentem FBI Maxem Archerem (Neal McDonough). Podaří se jim najít spojitost mezi Hornem, útěkem z vězení v Jemenu, bombovým útokem v Nice a loupeží v Londýně, ale současně se vynořuje i řada protichůdných důkazů, které nutí Claytona zamyslet se nad tím, zda je Horn skutečně tím, za koho ho považuje. Špionážní thriller, věnující se ožehavému tématu islámského terorismu a boji proti němu, je dílem scenáristy a debutujícího režiséra Jeffreyho Nachmanoffa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (212)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Zrádce je čistě průměrný, žánrový film. Nepředvedl nic, co by tento druh filmů posouvalo dál. Možná velký rozsah uzemí, které děj nabídne. Tvorba bomb je zde ukázaná jen okrajově. Příběh je až moc roztahaný a zbytečně protahované je dopadnutí zrádce. První půlhodina slibuje solidní film, plný akce a střílení. To se bohužel nepotvrdilo, vše se obejde bez "zbytečného násilí". Nevím co nám tvůrci chtěli sdělit, protože film nepřínáší nic děsivé mrazivého, ani akčního. Možná jen "šílenou novinku" pro americké obyvatelstvo, že teroristé nežijí jen v Evropě, nebo v arabských zemích, ale může to být i jejich soused. To co je plusem, je policejní vyšetřování, které je předvedeno docela chytlavě, ovšem celkově je napínavější dokument o 11. zářím, než tento dvouhodinový film. Pokud ovšem někoho zajímá dané téma, pak by ho měl vidět. 60% 30.01. 2010 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Základní problém je v nevyváženosti scénáře. Zatímco představitelé dvou nejvýraznějších rolí Don Cheadle a Saïd Taghmaoui spolu opakovaně hrají šachy, Guy Pearce pobíhá podle toho, kam ho scénář pošle, jako řadový pěšec. Jeff Daniels tu není za postavu ale jako memento paranoie západních zpravodajských služeb. Díky tomu, jakmile z plátna na chvíli zmizí Don Cheadle, okamžitě film přestane být zajímavý. Naštěstí je ve středu dění po větší část filmu (70%). ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Chytrý, promyšlený, inteligentně podaný ‚malý‘ film o velkých věcech, který stojí především na vynikajících hercích – Don Cheadle standardně skvělý, Guy Pearce po letech opět ve formě – a vtíravém pohledu do světa islámského terorismu. Jenomže, dějově to zase až takové terno není (na ty dvě hodiny se toho opravdu moc nestane) a dialogy, byť ze sebe soukají spousty životních mouder, se vlastně v druhé polovině opakují. Už jenom kvůli těm fantastickým hercům je mi líto ty 4* nedát, ale v porovnání s cynickými glosátory Scottova Labyrintu lží prostě Zrádce prohrává docela výrazně. Nachmanoff si měl ten svůj scénář nechat natočit od někoho s výraznějším autorským obtiskem, takhle zůstane brzo zapomenut. Škoda. 3 a ½. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Nebejt klasickýho konce, mohlo to bejt mnohem lepší. Já už fakt nevím, že se v zámoří všichni tak děsej toho, že budou moc nekonvenčí nebo dokonce radikální a 9 filmů z 10 tím poserou. A přitom to začalo tak slibně. Dokonce i kritizovali křesťanství a byli pro náboženskou toleranci. A pak udělají z hrdiny typu Skrytá identita hrdinu typu Tváří v tvář a je to rázem v tahu. A to se Cheadle s Pearcem tak snažili... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22miliónovTržby USA $23,530,831Tržby Celosvetovo $27,664,173Tržby za predaj DVD v USA $13,476,971 //počet predaných kusov 900,207║ Nápaditý thriller, s dávkou slušného napätia, akcie a postupného gradovania, Don Cheadle opäť v úlohe čo mu dobre padla. /80%/ ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Film bol natočený počas 48 dní, v 17 mestách na 3 kontinentoch, a to všetko za relatívne nízky rozpočet 22 miliónov amerických dolárov. (sWONDER)
  • Samotný projekt byl ve vývoji od roku 2002 a měl být produkovaný Walt Disney Pictures, ale sešlo z toho, kvůli manažerské změně. (Pattrick)

Reklama

Reklama