Reklama

Reklama

Strach(y) ze tmy

  • Francie Peur(s) du noir (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dotek pavoučích nohou na lidské kůži… Nevysvětlitelné zvuky uprostřed noci v cizím domě… Injekční jehla, která se přibližuje blíž a blíž… Bílé tesáky rozzuřeného psa… Deset světoznámých komiksových tvůrců oživilo odvěký strach ze tmy a vytvořilo jedinečný animovaný film. Film otvírá příběh chlapce, který se stane obětí atraktivní dívky. Volně navazuje noční můra malé japonské holčičky Sumako, která se ne a ne probudit. V dalším zlém snu mizí lidé, neznámo proč, v hlubinách bažiny. Ticho přeruší děsivý štěkot smečky psů, se kterými se po svém panství prochází španělský šlechtic. Pán s knírkem zase přijde na to, že v domě, kde hledal úkryt, není všechno zcela v pořádku. Celým filmem se cyklicky prolíná úvaha nad stavem lidstva, kterou doplňují uhrančivé abstraktní obrazy. (Febiofest)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (76)

gojackill 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem byl plně zaujatý animací kreslíře, který zachytil velmi zručně jakéhosi neznámého pána se smečkou rozdivočelých psů. Začátek je dost působivý. V ten okamžik moje kamarádka uvažovala nahlas, jestli mají ti psi nějaký význam, jestli jsou nějakým symbolem. Nese snad tento výjev nějaké vyšší poselství? Film samotný se tváří dosti ambiciózně a intelektuálně. Ve skutečnosti mě však nenapadlo žádné hlubší poselství toho výjevu se psi a ani se nevyjasnila spojitost s jednotlivými povídkami. Ve filmu je, myslím, šest povídek rozdílných kvalit. Některé jsou dost pitomé. Animace samotná mě upoutala u povídky s krokodýlem, tam byla silně atmosférická. Zajímavé byla i výplň mezi jednotlivými povídkami. Před očima Vám plynou silně hypnotizující geometrické obrazce s ženským podmanivým hlasem na pozadí, který formou monologu filozofuje na různá témata. Vůbec to však nesouvisí s povídkami. V kontextu celého snímku je to dost nešťastné - z filozofie je žvást. Ta samoúčelnost se mi protiví. Poslední povídka je podle některých nejlepší, nechám si jí na jindy a třeba ještě zvednu hodnocení. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Animovaný film skložený z 6 částí, vytvořených různými režiséry/kreslíři. VŠECHNY jsou opravdu moc pěkně kreslené, pokaždé jiným stylem, což je klad. Scénáře jsou jednoduché a nedotažené, což je zápor. Jak zmiňují i další, jednotlivě by povídky působily lépe! 1) První příběh vypráví o pánu, kterému se rádi čas od času utrhnou psi ze řetězu. Hodnocení 1/5 : naprosto nenápaditý příběh, skoro bych řekl nudný. 2) Druhý je o klukovi, který rád sbíral brouky a podobnou hmyzí havěť. Hodnocení 3/5 : jeden z mála dotažených příběhů, ale ani zde se moc nepracuje s možnostmi strachu, spíše lehkého odporu. 3) Další je o malé japonské holčičce, kterou trápí noční můry. Hodnocení 2/5 : opět nenápaditý příběh s nestrašidelným zpracováním, velmi nedotažené. 4) Čtvrtý je příběh o tajemné bestii, která měla na svědomí několik lidských životů. Hodnocení : 2/5 : nuda nuda, nic překvapivého. 5) Pátá část je odlišná - ženský hlas vypráví o svém strachu z nejrůznějších každodenních situací, o obavě o své čisté svědomí atd. Hodnocení 1/5 : docela zajímavé, ale nijak zvlášť. Monolog je podbarven měnícími se geometrickými obrazci. 6) Šestá a poslední část je jednoznačně nejzajímavější a divák se konečně dočká nějakého napětí !!! Povídka také dokonale (a hlavně jako jediná!!) pracuje se samotným názvem filmu, protože se jedná o příběh muže v temném domě, kde hrdina (a divák) vidí pouze malinký výřez světa ve světle baterky. Škoda jen, že příběh není moc ukončený, ale jednoznačně nejlepší a ostatní části vysoce převyšující povídka. Hodnocení : 4,5/5. Závěr: zklamání, především v podobě nenápaditých scénářů. Celkové průměrné hodnocení je 2,25. ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Úžasný nápad s propojením bizarních a děsivých povídek v černobílém kabátku. Jen to má jednu obrovskou vadu, jedná se o naprosto nedomrlou podívanou s rádoby art přesahem, jež nabídne pouze neotřelý vizuální zážitek. Největší podíl na tom mají scénáře. Paradoxně motiv na téma "strachu ze tmy" je prakticky pouze v poslední povídce, která jak už většina nakousla, patří k tomu nejzdařilejšímu. Sugestivní cestu do nitra strachu bych si představoval opravdu jinak než takto. Nejedná se dle mě ani o ucelený koncept, i když pokud je to záměr, tak budiž. Minimalistická animace, která je pro každé vyprávění ztvárněna odlišně (co příběh, to jiný autor), mi přišla skvěle padnoucí ke každému z nich, ale to nic nemění na menším zklamání. Každopádně nevadí, rozhodně se nejedná o ztrátu času, protože Strach(y) ze tmy jsou svojí temností v animovaném světe tak trochu unikátem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fajnové příběhy připomínají staré pulpové a mystery magazíny, comicsy. Úvodní povídka je natolik metaforická, že ji lze vykládat na nesčíslně způsobů - kafkovský motiv, sci-fi, neschopnost navazování kontaktů, ztráta svobody.... Nejméně mne zaujala japonská vyprávěnka, i když pronásledování stíny a chapadly mělo pěknou atmosféru. Čtyři zuřiví psi, čtyři povídky. Rozrhání psovoda bylo čvachtavé...Jako zbytečné mi přišly pseudointelktuální bláboly mezi jednotlivými příběhy. Semlely se v nich všechny bolesti dnešního světa, jenže tak školometsky, až obtěžovaly. Škoda. Jinak jsem spokojený. Atmosférická hudba a černá s bílou, jen místy se mihla šedá a RUDÁ.................... ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou nadávám často na to, že film upřednosťnoje zpracování před vyprávěním či nějakou myšlenkou. Stejný případ nastává u Peur(s) du noir, mimochodem se mi líbí český překlad, který přesně a šikovně kopíruje francouzský název, a přesto se tady zachovám zcela opačně. Strach(y) ze tmy nejsou ničím víc, než vizuální onanií, a jak už tady mnozí uvádějí, opravdu zajímavý příběh je snad jen ten poslední o muži v temném domě. Jinak se moc invence nenajde. Dva mezipříběhy o muži se psy a o ženě, která do grafikého podkladu vypráví o všem, čeho se bojí, jsou sice z počátku zajímavé. Zejména muž se psy je velmi zajímavě animován, ale ke konci jim dochází dech. Žena mele spoustu nesmyslů a muž je utahaný a bez rozuzlezlení. Příběhové části jsou zajímavější, ale také příliš invence nepobraly. Přesto si dovolím tvrdit, že je snímek zajímavý. Má svou atmosféru, podpořenou vynikajícím hudebním podkresem, a kombinace různých výtvarných zpracování v člověku rozmělní počáteční zklamání z jednoduchosti vyprávěného. Navíc stopáž je přiměřená. Jako příběh neobstojí, ale jako výtvarný počin se mi Peur(s) du noir líbily a tak je i hodnotím. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama