Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takmer dokumentárny štýl vytváral dojem priameho prenosu z vyhadzovania auta do vzduchu a besného vraždenia nevinných. Na bronzovú medailu za chrabrosť to nebude, snáď vyšetrovatelia urobili svoje alebo aspoň tento film pohne kompetentnými, ak vôbec budú mať nejakú snahu. Vo filme je okrem akcie príliš veľa omáčky, keďže to nie je štandardný akčný vojnový film a niekedy aj tá akcia nebola zobrazená príliš vierohodne. –––– Operácia prebehla normálne a bol dodržaný štandardný operačný postup v extrémne nepriateľskom prostredí. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Hodně špatný špatný a opravdu špatný film. Téma bylo vážné a zajímavé, ale herci byli totální dřeva, minimálně ti, kteří hráli americké vojáky, kamera se snažila jakoby o dokumentární styl (anebo byl kameraman neschopný) a děj byl podáván tak podivně, že jsem se až do konce nedokázal do filmu vžít. Prostě bída po všechn stránkách, jeden z nejhorších US válěčných filmů co jsem viděl. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Why we here?'' -- Zlo plodí zlo a násilí plodí násilí... Znovu mne napadá věta, kterou jsem už použil v Rumor of War (1980) ,, Netušíte, jak brutální umí být mladý devátenáctiletý Američan. '' Nasazení mladých kluků v Iráku ve jménu svobody a demokracie, v krajině, která je v lecčemž o několik set let zpět musí takhle zákonitě dopadat... Frustrovaní a vystreslí vojáci s žáhou pálící po pomstě za mrtvé a zmrzačené druhy se pak při průchodu citů chovají jako vlci v ohradě ovcí... Nezabíjejí pro hlad, trhají a rdousí jen z té vůně čerstvé kouřící krve... Těžko to však hodnotit a je soudit, když tam člověk nebyl. Jaké to je, když se k vám někdo zašátkovanej blíží s podivnou věcí v ruce. je to rolník s motyčkou, nebo kájdista omotanej vestou plnou kuliček z ložisek s detonátorem v dlani? Čekat a riskovat, nebo střílet bez jistoty? Film nakousl velmi složitou věc, která se děje v každém konfliktu. To že to většinou schytají hlavně civilisté můžeme vidět třeba dnes v Gaze. Pár bubáků ze střechy školy (místní jistě o nich vědí ale bojí se Hamásu) odpálí pár kássámů a za chvilku je z celého baráku již jen hromada železobetonu, protože Izrael tam švihnul cosi svého mnohem sofistikovanějšího... To, že v té škole byly děti je jaksi vedlejší pro obě strany... Já vidím na vině především náboženské fanatiky, kteří ve jménu Alláha, udělají z nic netušících civilistů mučedníky (bez jejich vědomí ovšem)... Tam je asi zakopáno to největší zlo. Vždy říkám, že je dobře, že tyto filmy vznikají. Vzpomeňme třeba Svědka války (1987), My Lai (2011) atd... Film jsem viděl v HD na BR a byla to co se týče ostrosti opravdu paráda. Také jsem si uvědomil, jak moc velký je rozdíl mezi ním a seriálem Over There, který nyní také postupně sleduji... Tam někde - tomuto filmu zatím nesahá ani po paty. To to je více přirozené, kamera je téměř reportážní, film je nabit v klíčových momentech opravdu silnou akcí, prostě stojíte ve dveřích a dejcháte mariňákovi před vámi na záda...... Co s Irákem? Zavádět tam západní styl demokracie? Nebo je tam nechat napospas a divit se, že přijde nový Saddám, ještě horší? PS. jinak souhlas s ostatními Bloody Sunday byla ještě o píď lepší. * * * * ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Napriek velmi pomalemu uvodu, ktory sa taha viacmenej nadpolovicnu vacsinu stopaze, na mne tento film zanechal naliehavy pocit. Dokumentaristicke ponatie a ciel autorov vyhnut sa prikloneniu na jednu ci druhu stranu, bol v mojich ociach naplneny a mne zostal len hnusny pocit a zaroven lahke pochopenie pre konanie oboch stran, ako dvoch absolutne odlisnych a pritom tak podobnych hran jedneho zacarovaneho kruhu. Nebyt skutocne velmi pomaleho uvodu a premrsteneho srdcervuceho konca, nechal by som plne 4*, takto silnejsie 3,5/5* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vše vystihla jedna z iráckých žen: "Když Američanům o nastražené bombě řekneme, zabijí nás teroristé a když to neuděláme, obviní nás Američané z napomáhání teroristům." Tím je řečeno vše. Pak už stačí jen jedna bomba z rukou iráckých patriotů najatých islámskými fanatiky, pár namistrovaných vojáků podléhajících panice a neštěstí je na světě. Výborný protiobraz blábolům o správných amerických chlapcích v uniformě. Nevím, jak v Hadithe bylo, ale Broomfieldově rekonstrukci věřím. 80% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)
  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)

Reklama

Reklama