Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

RHK 

všechny recenze uživatele

Masakr v čínském Nankingu resp.jeho obsazení japonskou armádou bylo počáteční fází 2.světové války v Asii. A John Rabe, papírově nacista a šéf místního Siemensu, byl čestný chlap, který se postaral o ochranu nejen svých zaměstnanců, ale i dalších stovek tisíc Číňanů v jím vytvořené bezpečné zóně chráněné pod vlajkou s hákovým křížem. A o tom je tento film. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Hustý film o masakru, o kterém se neví vůbec nebo v lepším případě skoro vůbec, což je prostě špatně (nabízí se zde otázka, kdyže ta druhá světová vlastně začala).Veliká obžaloba SN a vůbec selhání diplomacie. Máloco Vám znechutí japonský národ jako tohle. Z některých scén se budete dostávat horko těžko. Pět hvězd nedávám pro určité utahané, zejména diskuzní chvíle, které byly tak trochu kýčovité, přesto je to hodně dobrý a zejména hodně důležitý film. ()

Reklama

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Film ako oslava a vzdanie hold človeku - nemcovi - člena fašistického Nemecka, ktorý zachránil mnohých číňanov ( aj za pomoci ďalších osôb) pred vyvraždovaním japoncami.....a treba priznať že poctu a akúsi oslavu svojej osoby si patrične zaslúžil svojimi skutkami a obetovaním sa pre čínsky ľud......Hodnotím však film a nie veľkosť človeka a jeho skutkov. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Silné herecké obsadenie ako Daniel Brühl či Steve Buscemi predčilo aj danú udalosť a hlavne jej spracovanie i nájdenie nového dobré nácka. Hoci možno fakt bol dobrý a veril tomu, že Hitler to myslí dobre. Prišlo mi až vtipné, ako vypisoval listy Adolfovi, nech pokarhá Japoncov v záujme ľudskosti. A pritom Adolf mal vymyslený ešte oveľa tvrdší plán. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Film mě velmi mile překvapil. Vesměs je děj podobný jako v Schindlerově seznamu, ale díky tomu, že Schindlerův seznam se mi moc nelíbil, je pro mě John Rabe výrazně lepším a koukatelnějším filmem. Pan Rabe si zaslouží obdiv! Snímek je celkově velmi propracovaný a skutečný, tvůrci se nebáli zajít až do detailů a to se mi líbilo. Skvělé bylo i herecké obsazení. Kromě Ulricha Tukura a Steva Buscemi mě úplně okouzlil Daniel Brühl, který se v tomto filmu změnil z toho milého mladíka na inteligentního pána s knírkem. Vypadal o hodně starší než v jiných filmech :) Ctihodný občan Třetí Říše mě prostě bavil. Nemám co vytknout! ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Po konci 2. světové války Spojenci popravili osoby zodpovědné za Nankingský masakr. Byli to generál Iwane Macui a generálporučík Hisao Tani. Ostatní trestu unikli. (Petulka88)
  • Podporučíci císařské armády Takeši Noda a Tošiaki Mukai spolu soutěžili o to, kdo z nich zabije víc čínských civilistů. O tomto "sportovním" klání denně informovala japonská média, včetně jejich fotek s usekanými hlavami obětí. Každý měl na svém kontě přes sto obětí. Po válce byli zastřeleni popravčí četou. (Petulka88)
  • Keď sa John Rabe objíma so svojou manželkou na konci filmu, môžeme si všimnúť, že v jednom zábere má žena v pravej ruke kabelku, ale v nasledujúcich záberoch už ju nemá. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama