Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když anglický rytíř Hector podlehne zranění, které utrpěl při turnaji, oblékne si jeho panoš William Thatcher brnění a přes varování přátel, Rolanda a Wata, jde bojovat. Podaří se mu zvítězit. Prodá získanou cenu a přesvědčí kamarády, aby se s ním pustili do mnohem většího podniku. Hodlá si vydělávat na turnajích, a tak investuje všechny peníze do výzbroje, prodělá tvrdý výcvik a nakonec do svých služeb přijme výřečného spisovatele a neúspěšného hazardního hráče Geoffreyho Chaucera. Ten mu zhotoví falešné osvědčení o šlechtickém titulu a stane se jeho heroldem. Williamovi se podaří přihlásit se na rytířský turnaj, kde si vede velmi dobře. Druhý den přijme do svých služeb podkovářku Kate, protože potřebuje naučit tančit. Zamiloval se totiž do půvabné dámy Jocelyn. Kate se ukáže jako užitečná nejen pro výuku tance, ale také jako kovářka, když mu zhotoví nové, překvapivě odolné a lehké brnění. Mladík poráží jednoho rytíře za druhým. Jediným jeho vážným soupeřem se stává namyšlený, bezohledný a dosud neporažený rytíř Adhemar, který se, stejně jako William, uchází o krásnou Jocelyn. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (643)

Natascha 

všechny recenze uživatele

Jednohubka na jedno zkouknutí. Když si člověk odmyslí pseudodojemnou zápletku o tom, jak se krásný mladý muž snaží změnit svůj osud a když překousne fakt, že rytířské souboje jsou jednotvárné a celkem nudné, zůstane vtipná komedie se zajímavými figurkami (téměř celá sebranka okolo hlavního hrdiny). Zkrátit by taky neuškodilo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V dnešní době je tento příběh rytíře vyjímka porušující hned několik pravidel. Film odehrávající se ve 14. století převažně v Anglii s výborným trochu revolucionářským příběhem a příjemními herci spolu s pár českými, jelikož se film z velké části natáčel i u nás. Představte si průběh dřevcového turnaje, udatní rytíři na koni se na sebe řítí a publikum z plna hrdla podupává do rytmu skladby We Will Rock You. Tak názorně vypadá celý film. Mix zábavy a historie dává důkaz toho, že legrace je i když ne příliš podle pravidel. Věřte tomu, že mě tento film tenkrát při premiéře překvapil na tolik, že jsem si ho oblíbil a viděl tolikrát, že mě nikdy nedokázal omrzet a navždy zůstane ukotven v mé paměti. --- Natrhnu ti zadek, ty Quasimodo. ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Není to historický velkofilm, není to komedie a není to romantika a přesto má od každého kousek. Příběh rytíře přináší dost netradiční pohled na klasický námět historických filmů, ať už pár parodickými momenty (všimněte si značky, jíž kovářka zdobí své výtvory), nebo netradičním hudebním doprovodem. Kdo by čekal, že za zvuků We Will Rock You začíná přehlídka okovaných spoďárů a chrabrých šlechticů, jenž na svých vysokooktanových ořích bojují o čest, slávu a srdce půvabných žen. Co se obsazení týče, tak se podbízí myšlenka, jestli výběr Heatha Ledgera nebyl úmyslných útok na dívčí srdíčka, ale tak či onak, role mu sedla na výbornou a krom již zmíněné hudby, právě on dle mě dostál záměru filmu, neopakovat často opakované. Rufus Sewell ztvárnil svého záporáka, středověkého šmejda, taktéž velmi přesvědčivě a jako dokonalý protipól ku hlavní postavě nezklamal. Naopak trochu mě zklamala kamera Richarda Greatrexe (mimo jiné snímal skvělý válečný film Warriors (1999)), která by k dobře nastartovanému osmiválci příběhu snesla vícero akčnosti a zajímavějších záběrů. Brian Helgeland si tentokrát krom za počítačem poseděl i na režijní stoličce, zachrastil producentským měšcem a v mezích filmu určených pojal svůj projekt více než slušně. Scénář nenabízí nikterak neočekávané zvraty a nebo upřímnou romantiku, ovšem závěrečných pár minut (na rozdíl od trochu rozpačité střední pasáže) za uznalé pokývání stojí. A to ještě pozorný divák zaregistruje přítomnost českých herců v maličkých roličkách. Neberte Příběh rytíře jako kinohit a velkofilm, to jak jsem říkal není a nebyl, neberte ho jako výklad dějin nebo historickou příručku, berte ho jako zábavu pro dlouhý večer, výlet do dob středověkých, kdy se svižně diskotékovalo, mailovalo a randilo. Jó to byly časy!! Původně zamýšlené 3 hvězdičky vylepšuji o 1/2 s tím, že po druhém shlédnutí už bych se asi toliko nebavil. [7/10] ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

S odstupom času (po asi siedmich zhliadnutiach) je Príbeh rytiera synonymum pre špičkovú zábavu, ktorá skvele funguje v akčnej, humornej, romantickej i dramatickej (pri stretnutí so slepým otcom vždy plačem) rovine. Parádne obsadenie, odviazaný Helgeland (jeden z najdusenejších talentov v Hollywoode) a výborný soundtrack. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dost zoufalý film. Historické reálie jsem neviděl v žádném jiném filmu tak mizerně zobrazené. Příběh je katastrofální. Herci, jako by každý vypadl z jiného historického období. Ledger, Sossamon a Sewell by si zasloužili určitě lepší film. Brian Helgeland se až moc odvázal, a na rozvleklý historický snímek, jsou jediným lákadlem bídně natočené souboje na koních s českými kaskadéry, ale to samé už bylo k vidění dávno předtím, třeba v Princi Bajajovi. 20% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (38)

  • Film obsahuje potitulkovou scénu. (Karlos80)
  • Režisér Brian Helgeland raz v rozhovore povedal, že vo filme zámerne použil modernú hudbu, aby moderným divákom ukázal, ako sa ľudia cítili pri hudbe v minulosti. Podľa jeho názoru, keď sa v moderných filmoch používa skutočná renesančná hudba, nedokáže sprostredkovať emocionálnu odozvu, ktorú ľudia vtedy na takúto hudbu mali. (Arsenal83)
  • Paul Bettany (Geoffrey Chaucer) si kvůli řvaní během svých scén uhnal laryngitidu. (13_11)

Reklama

Reklama