Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brutálně syrová freska o cestách, jakými neapolská camorra ovládá všední život lidí. Jsme ve světě, kde jediným zákonem je násilí, jedinou hodnotou moc a jedinou řečí štěkot zbraní. Jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, s nebezpečným odpadem a dokonce i s oblékáním. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (187)

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Potenciál, který toto téma má je obrovský a bohužel zůstal zcela nedotknut. O tom hovoří i to, že nejvíce z celého filmu na mě zapůsobily závěrečné titulky, říkající konkrétní čísla a zajímavé informace o mafii. Až tehdy jsem ucítil pocit mrazení v zádech, přestože vlastně tyto informační titulky nijak přímo nenavazovaly na film. Ten je totiž strašně chaoticky vylíčený, s velkým počtem postav, které ale nejsou nijak propracované, aby se jim divák dostal pod kůži. A pokud natáčím film z podsvětí, je pro mě identifikace s postavami jedním z nejdůležitějších faktorů, protože napětí je jedním ze zásadních požitků, které u podobných žánrových filmů mám... Postavám chybí i motivace a do prostředí jsou mnohokrát až příliš násilně zasazeny. Stejně tak pokulhává i technická stránka filmu, která je i na evropské poměry žalostná. Kameraman si nedokázal ohlídat expozici a tak jsme svědky, že na mnoha místech obraz podexponováním ztmavne nebo naopak díky přeexponování je bílý a není na něm vidět žádná kresba. A přitom by stačilo trochu si pohrát s nasvícením. V celku jde o velmi chatrně vystavěný film, který pořádně neví jestli chce sledovat osobní příběhy jednotlivých postav anebo se komplexně vyjadřovat k tématu italské mafie... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ano, dějová linka je poněkud roztříštěná, chybí ucelený příběh, ale dokumentární forma vyprávění o to lépe ukazuje jednotlivá ozubená kolečka, z nichž se skládá mechanismus dnešní mafie. Snímek nepostrádá působivou atmosféru, současná Neapol a Scampia zvlášť jsou tu předvedeny v celé své pochmurné kráse. A pokud jde o stopáž - čím déle jsem se na "Gomorru" díval, tím víc se mi líbila. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající filmový portrét neapolské mafie = Camorry proplétá řadu příběhů s ní různě spojených, až odkrývá celou tu nepředstavitelnou chobotnici. Násilí se tu šíří jako nezastavitelná lavina, které se často připletou do cesty i nevinní obyvatelé. Camorra má na svědomí více lidských životů než jakákoli teroristická organizace a podle všeho neexistuje způsob, jak ji zastavit. Dvě a čtvrt hodiny jsem seděl přibitý k sedačce a film považuji za po všech stránkách dokonalý. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"I´am Tony Montana!..." Kvalitný mafiánsky film, ktorý bez príkras podáva svedectvo o neapolskej mafii. Ťažko povedať prečo sa film vo svete výraznejšie nepresadil. Myslím, že mal na to všetky predpoklady. Možno je menej filmovejší ako Scorseseho filmy, pôsobí reálnejšie až dokumentárne a ja v tom vidím výhodu. Film sa venuje asi piatim dejovým linkám, ktoré navzájom trochu súvisia. Sledujeme dvojicu mladíkov- samotárov, ktorých vzorom je Tony Montana. Ďalej účtovníka, malého chlapca, ktorý by sa rád dostal medzi mafiánov, príbeh majstra krajčíra a dvojicu "podnikateľov" s nebezpečným odpadom. Celé je to šikovne prepojené, pôsobí to celistvo a preskakovanie z jedného príbehu do druhého neruší, pretože sme v stále v tej istej špinavej stoke kriminálnikov. Film sa nemazná s nikým, sú tu mŕtve ženy i deti, ide len a len o peniaze a pre tie sa urobí čokoľvek. Tento film pravdepodobne urobil z režiséra živý terč. Odvaha sa mu nedá uprieť. 80%. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

To, že Gomora nemá žádnou dějovou kostru by mi nevadilo v případě, kdyby měla povedeně vykreslené charaktery a kdyby jednotlivé scény fungovali...ale nefungují, Gomora celá nefunguje..tvůrci se vůbec neobtěžují s tím vysvětlit i ty nejzákladnější věci a tak sledujeme různé situace bezejmených hrdinů na neapolských sídlištích a neskutečně to nudí...ani dialogy se nepovedli a občas vůbec nedávaji smysl..velmi špatný film...myslím si, že právě o Neapolské mafii by se měl natočit pořádný film a ne takovýto ultra - nudný, prázdný blábol...nemůžu na ní najít nic, co by za něco stálo...no jediná pro mě pozitivní věc byla, že jsem usnul už asi po 10-ti minutách filmu, za chvilku jsem se vzbudil se zjištěním, že jsem o nic nepřišel a že je úplně jedno jestli jsem něco zaspal nebo ne, protože v Gomoře se stejně vůbec nic neděje...1* za kameru... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (11)

  • Film přibližuje praktiky neapolského mafiánského klanu Casalesi. (JoranProvenzano)
  • Film vyhrál na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2008 Velkou cenu. (Karlos80)
  • Vila, ve které si kluci hrají na film Zjizvená tvář (1983), patřila neapolskému gangsterovi Walteru Schiavonemu. Po zasáhu proti jeho osobě byla později stavba zkonfiskována a přebudována na kliniku. (Docflash)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama