Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

claudel 

všechny recenze uživatele

Henry Fonda ve své poslední filmové roli, těsně před smrtí, podává strhující výkon v roli senilního a nabručeného staříka, stejně tak velde něj září Katherine Hepburn, coby vitální, energická a optimistická starší dáma, která jako jediná se svým bručounem umí vycházet a radovat se z každého okamžiku a malých každodenních krás. Tomuto filmu nelze nic vytknout, byl natočen podle divadelní hry, takže dialogy jsou skvostné a samozřejmě vyžadují vysokou kvalitu obou herců, což Fonda i Hepburn splňují. Závěr je velmi pěkný a dojemný. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn a Henry Fonda dokazujú, že aj jeseň života môže byť krásnym obdobím. A tento nenápadný snímok neveľmi známeho reziséra nakrúcajúceho väčšinou pre televíziu bol prekvapivo nominovaní na 10 Oscarov, čo bol ten rok po "Reds" s 12 nomináciami druhý najväčší počet. Nakoniec prekvapivo zvíťazili Ohnivé vozy. Filmu sa to ako-tak vynahradilo keď bol ocenení tromi Zlatými glóbusmi vrátane najlepší film/dráma. Tiež sa mi veľmi páčilo herecké obsadenie čítajúce dohromady asi 8 postáv a s toho boli traja herci nominovaní na Oscara (niečo podobné ako u Kto sa bojí Virginie Woolfovej?) a ešte lepšie dvaja ho aj dostali.Na poetike príbehu pridáva kamera snímajúca prekrásne prírodné scenérie doprevádzané jednoduchou a pritom tak čarovnou hudbou. Osobne sa mi veľmi páčili Normanove hlášky a poznámky (,,AKO SA CÍTITE AKO 80 ROČNÝ?" ,,DVA KRÁT TAK ZLE AKO KEĎ SOM MAL 40."), sám pestujem podobný druh humoru. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I'm glad I got to spend so much tíme with this beautiful woman. What's your name again?"     Komorná psychologická dráma postavená na skvelých hereckých výkonoch (predovšetkým trojice Henry Fonda, Katharine Hepburn a Jane Fonda) a na výbornej konverzácii takmer ako od majstra Bergmana. Film srší parádnym sarkastickým humorom (najmä na tému starnutia), hlavne Norman (Henry Fonda) púšťa jednu hlášku za druhou ("Well, how does it feel to turn eighty?" "Twice as bad as it did turning forty.") a jeho manželka Ethel (Katharine Hepburn) mu veľmi dobre sekunduje ("That son of a bitch happens to be my husband."). K výslednému zážitku prispieva i idylické prostredie chaty na brehu nádherného Zlatého jazera.     "You know, Norman, you really are the sweetest man in the world, but I'm the only one who knows it." ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Krásný film o krásných starých lidech. Málokdo uměl zestárnout s takovou grácií jako Fonda a Hepburnová. Ona obzvlášť, z takové ne právě ideální hollywoodské tváře se s přibývajícími léty stávala stále zajímavější žena. A Fonda je kapitola sama pro sebe, netřeba se rozepisovat. Titulková verze opět nejlepší variantou. A k dabingu? Viděla jsem dvě verze, Jednu na ČT a byla tak strašná, že jsem ji dávno smazala a už nevím, co to bylo za hlasy. (Nevím, jestli ne dokonce paní Galatíková, ale nesedlo jí to.) Druhou dělala Nova. Hepburnovou mluví Jaroslava Adamová a je tak skvělá, vášeň a spontánnost, fakt skvělá. Nejrozdílnější a pro mne nejmarkantnější byl rozdíl v jediné větě. Adamová říká: „Alky, Normane, vidím alky“, tedy ne možná přesně tak. A v té druhé verzi cpali tvůrci Ethel do pusy „Potáplice, Normane, vidím potáplice“ Ještě teď slyším ten strašný rozdíl. Vlastně ani nevím, co je v titulcích, to jsem jen viděla, ale doma to nemám. Pro zajímavost - Oscara za Jezero Fonda nepřebíral osobně, byl už příliš nemocný. Přebírala jej Jane a pak mu jej vezla. No a v létě ten rok Fonda zemřel. Bylo to nedávno v dokumentu o Fondovi. Za zmínku samozřejmě stojí skvělá hudba Dava Grusina. A Fonda stál za hřích od Hroznů hněvu přes všechny westerny až po On Golden Pond. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jak ty poetické filmy mám rád, ale jak já je i nenávidím. Miluji ty příběhy, tu muziku, tu krásně laděnou atmosféru, kter donutí člověka přemýšlet. Ale na druhou stranu po skončení mám vážně divný pocit, nejspíše je to úzkost, smutek a pocit osamění. On Golden Pond je opravdu krásným filmem, dke dvojice FOnda Hepburn je nezapomenutelná, Ethel je opravdu rozverná a Kathrinepředvedla jeden ze svých nejlepších výkonů. Norman je bručoun každým coulem a Henry předvedl opravdový herecký koncert, sice ho mám rád jako padoucha Franka, ale tady jsem mu věřil každé slovo, které podával s určitým nadhledem a ironickým úsměvem. __ Film mi otevřel doopravdy oči co se citů týká. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit předávání Oscarů, převzala jej za něho jeho dcera Jane Fonda (Chelsea Thayer Wayne). (Kulmon)
  • U domu Thayerových je ve skutečnosti loděnice, kamera ji však záměrně ani jednou nezabere. (Kulmon)
  • Jedná se o jediný film, ve kterém se setkaly dvě legendy stříbrného plátna – Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) a Katharine Hepburn (Ethel Thayer). Před natáčením tohoto snímku se dokonce nikdy ani nesetkali, přestože měli společné přátele a známé. (oje)

Reklama

Reklama