Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 418)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Wimmerův scénář není bůhví jak skvělý, ale má hodně dobrou myšlenku. Výborný Gerard Butler si navíc okamžitě získal na svou stranu nejen mě, ale i mou sestru a celý film jsme stáli za ním. Osobně jsem chápal proč to dělá. Sakra dělal bych to samé. Bohužel čím blíž jsme závěru tím víc z něj tvůrci dělají zápornou postavu, aby mohli vklouznout do zavedeného mustru. Ne že by tak celý film byl najednou špatný, jen bere Butlerovi určitou auru. Krade snímku něco co z něj mohlo udělat nezapomenutelnou podívanou. Nejde o to, co víte. Jde o to, co můžete dokázat u soudu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Gray je sice těžký rutinnér a zřejmě i navždy bude, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že Citizen není v některých momentech zajímavým a relativně napínavým filmem. Překvapila mne brutalita některých scén a erkový rating, nepřekvapila mne trapná pointa a průměrný scénář. Mezi Butlerem a Foxxem to jiskří slušně, nicménně i tak je to pouze 50 procent využitého potenciálu (zdravíme scénaristu) a pyrotechnické efekty ala Backdraft a přestřelka na hřbitově evokující v některých momentech Šerify byly příjemná retro vložka. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem se vyjádřit výhradně k filmu, ale nedá mi to - v komentářích čtu, že by svět potřeboval reálného Clyda! To vážně? Aby zemřeli nevinní lidé (jako i v tomhle filmu)? Jedna věc je "postarat" se o zkorumpované policisty, soudce a další - ale Clyde bezohledně zabíjel všechny, kteří prostě jen dělali svoji práci. To se trochu zamyslete.. Clyde není žádný hrdina, nebyl o nic lepší než ten parchant, co zabil jeho rodinu. Mimo jiné mi Butler vyloženě nesedl do hlavní role. Nad některými jeho výrazy a afektovaným projevem mi dost cukaly koutky. Z mých antipatií tedy vyplývá celkový rozpačitý dojem, proto tři hvězdičky. Jinak je pravda, že je děj strhující, napínavý a divák se nenudí ani minutu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda dřívějšího odhalení pointy. Takto se film bohužel nemůže řadit k nečekaným peckám typu Sedm nebo Obvyklí podezřelí. Tady prostě skandální závěr příjde o nějakých 20 minut dříve než by člověk chtěl. Ale jinak se jedná o luxusní podívanou. Celý film jsem nepokrytě fandil Butlerovi a jeho zvrhlému plánu udělat z těch krys, co nám vládnou a řídí naše osudy za vidinou vlastního zviditelnění, sekanou. Režisér tedy naprosto oprávněně ukazuje zvrhlost dnešního práva, kdy se dá domluvit za přiznání prakticky cokoliv. Jenom dobře že zde existují takoví Sheltonové, kteří nad těmito věcmi nemávnou rukou, ale jdou s tím sakra něco udělat! Jednu chvíli sem si nemohl odpustit srovnávat film se Saw, ale naštěstí mě ta myšlenka opustila. PS: Dovětek: v roce 2018 se o zase až tak luxusní záležitost nejedná. Foxx nehraje moc dobře a že je Butler kopyto jsem zjistil už někdy 5 let zpátky. Režisér F. Gary Gray není bůhvíjaký kouzelník. Ctihodný občan je takový hodně jednoduchý film. 60% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Svižné, hravé, s premyslene dávkovanými informáciami. Prinajmenšom pre prvú cca hodinu to platí. Potom sa to začne rozpadávať a rozuzlenie nie je ani tak nelogické, ako skôr brutálne pritiahnuté za vlasy. Ale aj tak som sa bavil výborne - hlavne vďaka Butlerovi, ktorý Foxxa prevalcoval na celej čiare. 7/10 a moja slabosť pre nekompromisne krvavé scény to zaokrúhli hore. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Premiéra filmu sa konala 15. novembra 2009 v komplexe Cineworld v Glasgowe, Butlerovom rodnom meste. (Arsenal83)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 73,4 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 127,9 mil. (NIRO)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama