Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (387)

larelay 

všechny recenze uživatele

Pridajte 200 gramov atmosfery podmaniveho Pariza polovice 20.storocia, 150 gramov ocarujuceho bytiku v Queense zaciatkom 21.storocia, pol kila neuveritelne vybornych hereckych vykonov vsetkych zucastnenych, kilo vynikajucich vtipnych hlasok, 300 gramov skvelo vyzerajucich receptov a k tomu prenadhernu hudbu. Ked toto vsetko zmiesate dokopy, vznikne vam v hrnci absolutne lahodny mastepiece, ktoremu nie je mozne oddolat. Viete kedy viem, ze je film podla skutocnej udalosti dobry? Ked sa neviem dockat konca filmu, aby som si nasla na nete vsetky mozne informacie o zucastnenych osobach. A viete kedy este? ked si budete chciet navarit cim skor co najviac receptov od Julie :) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vo filme zaznie veta: "Je to len dlhý, nudný zoznam receptov." Plne súhlasím. Spočiatku aj nejaké recepty zaujali. Ale od momentu, keď tam Amy hodila umelých homárov do vriacej vody a jeden z nich akože vyskočil, sa mi to znechutilo. A Meryl za toto nominácia na Oscara? To už môžu potom dať nomináciu aj Pepovi Vojtkovi za imitáciu Bon Joviho. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Velké ambice, velká Meryl, velká blbost. Jelikož se ve mně poslední dobou probouzejí kulinářské instinkty, což se projevuje i zvýšenou chutí na filmy o gastronomii, jsem z Julií obzvlášť nešťasten. Stejně jako byl nešťastně zvolený způsob paralelního vyprávění. Linie z 21. století dává s velkým předstihem odpovědi na otázky, které bychom si mohli klást v souvislosti s linií ze století dvacátého. Víc než u jiných romantických komedií tak předem víme, co se stane. V usilovném hledání souvislostí mezi životy obou žen není Ephronová moc úspěšná. Jakoby si odmítala připustit, že Julie a Julia obývají dva úplně jiné světy a kdyby došlo k jejich setkání, marně by hledaly společnou řeč. Ambiciózní počin o terapeutických možnostech vaření se rozpadá na dvě uondané komedie, z nichž jenom jedna je díky Meryl párkrát vtipná (a spíše tím, s jakou chutí se herečka ponořila do své role než zásluhou scénáře). Amy Adams také nehraje špatně, ale její motivace je nejasná a chování i v rámci žánru příliš šablonovité. Nora Ephron bohužel znovu potvrdila, že z ní pokračovatelka Billyho Wildera, jehož Sabrinu jistá část filmu silně připomíná, nebude. Apendix: Kdo Julii Child nezná, z filmu ji lépe nepozná. 50% Zajímavé komentáře: Nathalie, larelay, Flipper, Cushing, ZkuKol, Ketri ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Film se snaží vyprávět dvě dějové linie a už to mu podráží nohy. Kdo nezná Julii Child, tak není obeznámen s jejím osudem. Druhá dějová linie s Julií Powell však vše dopředu prozrazuje a z první dějové linie pak kromě nádherné poválečné Francie zbude jen výborná herecká dvojice - Meryl Streep a Stanley Tucci. Žádné vyvrcholení tudíž nečekejte, jde jen o poklidný a ničím nerušený běh událostí. Druhá dějová linie pak nenabízí ani to, snad diváka jen donutí vytáhnout ubrousky, aby si nenaslintali do klína. Více na etparadise. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Parazitismus par excellence, zjemnělý diblíkovitou Madame Cuisine v podání teatrálně praštěné Meryl Streep. Jako celek místy nefunkční, protože propojení přes sporák působí dosti nepřirozeně a nevěrohodně- když dvě dělají totíž, není to totéž a na kopie Mony Lisy se, pokud vím, fronty nestojí. Zatímco biografie americké ambasadorky žabožroutích lahůdek Julie Child jest staromódně příjemná osmdesátka, falešná blogosféra nesympatické hysterky Julie Powell tahá kulinární duet Nory Ephron do průměrných vod. Motivace "učit lidi vařit francouzskou kuchyni a hledat nové cesty" a plán "zvládnout x receptů za x dnů a dokonale je okopírovat" mi připadá i jako roztomilá metafora na starý a nový Hollywood:) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Během natáčení se Amy Adams zasnoubila se svým přítelem, hercem Darrenem Le Gallo. (Ernia)
  • Obě herečky, Meryl Streep i Amy Adams, musely před natáčením absolvovat hodiny vaření. Streep přiznala, že jich několik vynechala, protože si prý bláznivě myslela, že umí vařit. (Ernia)
  • V týdnu, kdy měl film premiéru v USA, se ve státech prodalo 22,000 výtisků kuchařky “Mastering the Art of French Cooking”, což je víc než se prodalo za celou dobu prodeje knihy. (Ernia)

Reklama

Reklama