Reklama

Reklama

Děj hororu se odehrává v ospalém městečku Riverton ve státě Massachusetts, kde koluje legenda o sériovém vrahovi s rozpolcenou osobností - rivertonském rozparovači. V den, kdy zemřel, přísahal, že se vrátí, aby zavraždil sedm dětí, které se v noci téhož dne narodily (říká se jim Rivertonská sedma). Patnáct let to byla jen povídačka pro děti - až do šestnáctých narozenin dětí z Rivertonské sedmy, kdy je neznámý útočník začne jednoho po druhém vyvražďovat. Zrodil se rozparovač znovu v těle jednoho z nich, nebo snad tehdy vůbec nezemřel? Přežil snad pád do řeky v hořícím voze ambulance? Jeho tělo nebylo nikdy nalezeno, policie tedy věřila v logické vysvětlení, že leží na dně řeky - ale je to tak opravdu? Vše závisí na jednom šestnáctiletém chlapci: musí záhadu rozluštit dříve, než bude on i zbytek Rivertonské sedmy mrtev. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

kingik 

všechny recenze uživatele

Tohle je předkrm před "Scream 4" a nutno dodat, že poměrně vydatný. Obávaný rivertonský Rozparovač trpící schizofrenií zemřel přesně v den, kdy se narodilo sedm dětí, které tvoří tzv. rivertonskou Sedmičku. V den jejich šestnáctých narozenin se má ze záhrobí vrátit vrah, který si své vražedné běsnění po mnoha letech na nich zopakuje. Jeho syn, spadající do osudné sedmičky, možná také trpí rozdvojenou osobností, ale je jisté, že kolem něj začne přibývat nějak moc podezřele mrtvých spolužáků a vysvětlení k jejich vraždám se nenabízí v podstatě žádné. Stereotypy v žánru slasheru se hororový veterán Wes Craven rozhodl s vlastním scénářem výrazně inovovat a on si to koneckonců může dovolit, protože stejně tak před lety učinil ve Vřískotu a vlil skomírajícímu hororovému žánru nové krve do žil. Tuhle transfuzi po letech aplikoval do svého dalšího hororového počinu a nespoléhal se jen na bezuzdné vyvražďování neokoukaných mladých herců, ale originální postupy podnikl i ve vztazích mezi nimi, kdy vlastně v timeoutech mezi vraždami sledujeme neotřelý příběh o mladých lidech, který geniálně koexistuje s poctivým slasherem, ve kterém charismatický zabiják sympaticky zahrané postavy nemilosrdně rozpáře. Jiný režisér by to udělal hodně rutině, ale Craven vždy dá do svých "scary movies" filmů něco navíc a to z něj dělá krále mezi hororovými režiséry. Výsledkem je originální slasher, který tady dlouho nebyl. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála hororů, kde divák musí vysloveně fandit vrahovi a dopředu mu vybírat nejvhodnější objekty vraždy, protože to, jak se chovají aktéři téhle šarády, je neopakovatelné. Nejde o to, že by nabíhali vraždícímu maniakovi na nůž, ale v rámci svého malého univerza středoškolského dramatu jednají jako kokoti, mají hysterické záchvaty a staví se do pozice všichni jsme blázni a nikomu to nevadí. A pointu jsem v té neumětelské režii a scénáři přehlédl. Je tam a vím, v kterém momentu, ale zauzlení mi bránilo přijmout, co se to ty dvě hodiny dělo. ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nebavilo, čo už. Musím súhlasiť s väčšinou, aj keď to robím nerád. Nejde mi o to, že teenagerské vyvražďovačky sú už obohranou platňou, lenže tento horor by sa dal charakterizovať ako "veľa rečí, málo skutkov". Akcie bolo naozaj minimum, vraždy za veľa nestáli a väčšinu filmu som sa nudil. Jednu hviezdičku dám za nádejný úvod, keď som aj napriek týmto "skvelým" ohlasom ešte veril, že z toho niečo bude. Škoda... ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Lehce překombinovaný a na sílu hnaný slasher, navíc v poměrně generickém duchu, na druhou stranu po formální a řemeslené stránce v klidu a nikterak vybočujicí teenage vyvražďovák. Do kontrastu však přichází srovnání s předchozí Cravenovou filmografií (srovnání se Scream nesnese v žádném případě) a na druhou stranu až přehnaně nízké hodnocení na CSFD. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Wesa Cravena (séria "Vreskot" a "Nočná mora v Elm Street") som čakal niečo iné. Skrátka šliapol vedľa. Nie že by to bol film zlý, ale sám o sebe do seba nezapadá. Skrátka klasický slasher a duchárčina (naviac démonická) mi neprišla na chuť. Zo začiatku som bol nadšený z toho, že film nemal ani 10 minút a už sa rozbehli doslova jatky. Postupne vo mne moje nadšenie klesalo. Hlavní hrdinovia mi boli nesympatickí, správali sa hlúpo a boli nudní v tom, čo robili. Skrátka ma sklamalo to, že to boli šestnásťroční pubertiaci. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Zvažované názvy pro film byly i 25/8 a Bug. (Chatterer)
  • V snímke si môžeme všimnúť zábery z filmu Vtáci (1963). (MFZB)

Reklama

Reklama