Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka byly fakt hodně ujetí a to tak, že byli fakt psycho... Docela jsem to nečekal, že to bude takovej syrovej bezcitnej film. Pravda, je tady spíš víc zabíjení a krve, než deviantních zhovadilostí, ale ten, kdo to napsal, měl asi celkem silnej žaludek. No, mě to ale zase až tak nepřekvapilo, protože na podobná témata jsem psal na základce slohové práce. Ale musím uznat, že z tohoto žánru, tudíž uvěznení nevinnejch, hrátky s nima, mučení a zabíjení, to patří k té zajímavější půlce. A to hlavně kvůli taťkovi, kterýho si asi budete pamatovat do konce života. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Po kladných reakcích a recenzích co jsem četl jsem se těšil, ale tak trochu zbytečně, mě tenhle film přijde strašně jednoduchej a nudnej. Ale jedno se musí uznat psychologie postav která se tu podařila je výborná takže za to palec nahoru, navíc i herci působily výborně. Jen prostě tenhle film není nic extra pro mě. ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem se pokoušel vytvořit titulky z odposlechu, dá se říct, že znám již film nazpaměť. Musím ale napsat, že film mne zaujal. Táta byl opravdu odporný zvrhlík a pokud je takových rodin v Anglii více, asi ani nemá cenu tam jezdit :-) A nebo se pro jistotu s nikým nevybavovat na letišti........ ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povedený slizký psychohoror.     Taťka zvrácený a umaštěný tlusťoch, mamka citově rozháraná a proto zlá jak dětství v pasťáku. Příběh nestravitelný a odporný – podobně jako to hnusné těstíčko na anglické oblíbené mňamce Fish & Chips. Když si uvědomím, kolikrát jsem za tu dobu, kdy jsem žil v Anglii, jel na letiště Heathrow... Možná jsem jezdil těsně kolem toho baráku mamky a taťky. No potěš... naštěstí mě nepozvali, abych s nimi oslavil svátky! Studení čumáci, born in England :-) Ale já stejně na tyhle nucené radovánky nikdy moc nebyl. Tedy - ne v roli oběti. Jo, a pokud se některým komentujícím zdá, že film postrádá koule, tak se na ty ztracené koule zeptejte taťky. Já ale radši nechci vědět, co s nima udělal (resp. jak se do nich udělal). Tak - konečně vím, odkud se vzalo rčení, že je něco blbé jak Vánoce.       Alternativní konec:     Lena a nemluvný Elbie uklidí svinčík po oslavě, zajedou si na Heathrow pro tu novou uklizečku a založí spolu novou rodinu. Však natrénováno už mají:-) ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Byl by to docela obyčejnej horor, ale ta atmosféra v čele s taťkou a mamkou dala filmu něxco, co nesplňuje každej snímek podobného zaměření. Nejsou tu lekačky, ale spíš tu čeká smrt na každém rohu. Pardon, v každém pokoji. Skvělý nápad byla občas prolétavající letadla. Nechápu Lenu, že vzala od tý pipky telefon. A ještě zmíním pro mě vrcholnou scénu (samozřejmě kromě vánoční výzdoby), a tou byla scéna se zuby. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)

Reklama

Reklama