Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Je to nízkorozpočtový exploiťák s hroznými hereckými výkonmi. Nechápem tomu hodnotenie tu na CSFD. Mne ako prívržencovi exploitationu sa to samozrejme páčilo, ale väčšina ľudí zvykne takéto filmy zavrhnúť a teraz (25.04.2010) to má 240 hodnotení a 60%. Ako som už spomínal herecké výkony sú slabé, postavy nevýrazné a hnusné a k tomu gore nie veľmi dobre zvládnutý. Ale má to svoju atmosféru, mučenia (psychického aj fyzického) je tu dosť a rodinka je tak správne "uletená". ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Mum and Dad naprosto efektivně znova otvírá subžánr "pošahaná rodinka" subžánru hororu exploitaition, znova jako by připomínal mnoha scénami a svým jednoduchým dějem geniální kultovní klasiku Texaský masakr motorovou pilou (1974) od Tobe Hoopera, ale vše obrazově a kamerou podává tak syrově, nechutně a realisticky, že má člověk opravdu dost nepříjemný pocit, že se tohle může dít a může stát... Zatímto Hooperův kult byl 70.kový tryskající exploitaition působící jako nalezený "ušmudlaný dokument", zde kamerově a obrazově film právě jako dokument působí ... Nevrhá na diváka extrémní násilné brutálnosti a spousta "hanebných" vložek sem sice mohla být zařazena, tím myslím zejména sexuální násilnosti a zvrácenosti, leč i když toto film přímo neobsahuje, krutý a nechutný je v nadměrné míře a jak jsem již uváděl, připomíná prostě realitu "dnešních dnů" ... K tomu všemu pak přispívá geniálně zahraná a ztvárněná psychologie rodiny, kde exceluje hlavní herečka a dále taťka (žádná obluda, jen vypasený slizoun ...). Právě to vše je dosti zneklidňující, syrové a dostatečně nechutné, aby nezvyklého diváka šokovalo, zvyklého pak buď zaujalo (můj případ ...) nebo zklamalo (případ těch, co čekají nějaké gore-orgie ...). Ne, tento film je o násilí, psychických a osobnostních poruchách, úchylkách a ujetostech ... Z tohoto hlediska se jedná o jeden z mála výjimečně reálných a realistických exploitaitions filmů a jeho kvalita je naprosto neoddiskutovatelná ... ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Huh... tak tohle jestli vážně pustili v telce Anglánům na Vánoce, musel spoustě z nich v krku zaskočit ten jejich krocan nebo pudding nebo co... A nám Čecháčkům zase nezbývá než závidět, jak jsou jinde pokrokoví - to my se o Štědrém dnu dočkáme leda Mrazíka nebo Pyšné princezny nebo čeho vlastně. A Mum & Dad se u nás vydává málem za film pro devianty. A přitom je to tak krásný příběh o rodinných hodnotách a tradicích, zakončený hřejivou vánoční oslavou v kruhu nejbližších. Mamka, dcera i syn typově vhodní a dobře zahraní, jen ten taťka mi nějak moc nesedl, byl spíš směšný než děsivý, tvůrci mohli myslím vybrat vhodnějšího chlápka, který by víc vypadal jako nevyzpytatelné a sadistické hovado, než tenhle pupkatý dýchavičný bačkora... Velmi blízce příbuzný film: http://www.csfd.cz/film/267507-loved-ones-the/komentare/ / A ostatně soudím, že plánované cenzurování "sprostých" slov v komentářích musí být KURVA zničeno! ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

"In this household, the family is everything... ". Krásné to motto tohoto filmu. Tatínek rád pracující s kladivem a ejakulující do flákoty masa, maminka s jemným hláskem vyžívající se v penetracích a s pozitivním přístupem k mladým dívkám to jsou členové jedné takové typicky britské rodinky™. Protože jsem včera viděl Martyrs, tak tenhle film je pro mne jak pohádka o Sněhurce, jen teda tahle Sněhurka je z Polska a šla přespat na asi nejblbější místo, které se poblíž Heathrow nabízelo. Celkem v pohodě film, pro pokročilejší díváky exploitation. Osobně bych po tomhle filmu si dal od explotation filmů na chvilku oraz, začínínám být otupělý vůči filmovému spermatu ve vepřovém podávaném k obědu za projekce pornofilmu před celou rodinou. Ve filmu absentuje hudba a vlastně film není ani tak brutální a atmosféra není nijak uměle zdrsňována, prostě se to vše tak nějak děje... Jak jsem psal.... Raději zpět k mainstreamu :-) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka je film o né úplně tradiční rodince, která vyznává mírně odlišné rodinné hodnoty než bývá obvyklé. Jedinečnou možnost stát se na chvíli součástí této rodiny dostane jedna nesympatická, prý polská, emigrantka. Za období života s touto rodinkou nastřádá zážitky vkutku nezapomenutelné. Co je nutné ve filmu vyzvednout je samozřejmě solidní atmosféra, která navodila velmi příjemný pocit bezmocnosti. Film se táhne v mírně stereotypní duchu, ale vzhledem k tématu mi to příliš nevadilo. Razantní změna tempa nastává až v samotném závěru, který se mi příliš nezamlouval, neboť okolnosti vzaly příliš rychle za své. Ovšem závěrečná oslava Vánoc je tzv. filmařký ,,majstrštyk". O horor v pravém slova smyslu se nejedná, ale je to takové milé a trošku zvrhlé mučení a teror, a to já můžu. Uděluji horní hranici dvou hvězdiček. Možná, pokud kvůli tomuto hodnocení nebudu moci klidně spát, přidám i hvězdičku třetí. P.S. Úchylům, zvrhlíkům i ostatní perverzně orientované populaci film samozřejmě vřele doporučuji. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama