Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (890)

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný thriller. Nějak jsem nevěnoval pozornost kdo film natočil, až po zhlédnutí jsem zjistil, že režíroval Roman Polański. Příběh spisovatele ( Ewan McGregor ), který je najat ke sepsání pamětí britského premiéra. Výborná atmosféra, kterou je film zahalen. Psychologický thriller podle bestselleru úspěšného britského prozaika Roberta Harrise. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Hm. Hm-hm-hm. Dlhé váhanie medzi 3 a 4 hviezdičkami. Je to samozrejme precízna staromódna prácička s niekoľkými obstojnými a jedným skvelým (Eli Wallach ;-D) hercom a zručne budovanou hitchcockovskou atmoškou. Rozuzlenie (kto) je však zúfalo predvídateľné a tá malá nadstavba (prečo) budí skôr reakciu na spôsob: "Dobre... a? Toto ma má akože šokovať či prekvapovať?" Čo je pri polit-thrilleri zásadný problém. 7/10 ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu není v rámci žánru naprosto co vytknout. Roman Polanski se vrací ke své staré osvědčené metodě a buduje napětí naprosto brilantním způsobem. Doplňuje to navíc i výbornou atmosférou propršeného a depresivního počasí. Místy je možná trochu předvídatelný, ale na to jsem v této výborně budované hře neměl čas myslet. Exceletní herecké výkony už jsou jen třešničkou na dortu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Muselo to přijít.. Polanski si mě tentokráte až tak moc nezískal.. Tenhle chlapík nikdy neskončí v poli poražených, nikdy nebude rutinérem, ale v tomhle případě (i když všechno vypadá zajímavě a záhadně) šlápnul vedle. Po formální stránce nelze než chválit, ale dějově jednoduše nestačí. Muž ve stínu nevykazuje tvůrcovu předešlou rafinovanost a mysterióznost, chybí nápad i tempo a jakákoliv intenzita a doznívání po samotné projekci!! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Je až obdivuhodné, z jak na první pohled fádního, ošuntělého a nepříliš vzrušujícího námětu dokázal Polanski stvořit malou filmovou laskominku. Všechno, počínaje herci a konče příjemně staromódní režií, tady šlape jako švýcarské hodinky, napětí tu není vytvářeno rádoby efektními momenty, vypjatými dialogy či nedej bože akcí, ale úplně stačí ta všudypřítomná paranoidní atmosféra, odtažité prostředí a věčně zakaboněné počasí. Lhal bych, kdybych řekl, že mě pointa nepřekvapila (byť na ní film nestojí) a za tu ironickou facku nepřipravenému divákovi v samém závěru Polanskimu tleskám. 4,5*. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (59)

  • Autor předlohy Robert Harris připouští, že při tvorbě postavy Adama Langa se víc než výrazně inspiroval Tonym Blairem a jeho okruhem proamerických politiků. Film tyto narážky ještě zdůraznil vzhledovou podobností herců (zvlášť v případě Rycarta, který jakoby z oka vypadl svému vzoru Robinu Cookovi). (gjjm)
  • Čierne auto prenasledujúce Ducha (Ewan McGregor) lesom mení modely. Na začiatku prenasledovania je to auto Chrysler LHS, okolo roku 2002. Keď nastúpi na trajekt, je to Chrysler 300, približne v roku 2009. (Je možné, že dve skupiny zlých ľudí sledujú Ducha, ale táto možnosť nie je zvýraznená.) (Pat.Ko)
  • Pôvodne bol film nakrútený a hodnotený ako thriller s hodnotením R (pre dospelých), ale keď bol zakúpený pre distribúciu v Spojených štátoch, musel byť upravený na hodnotenie PG-13, aby sa zabezpečilo širšie divácke publikum. Toto bolo dosiahnuté vystrihnutím osemnástich "f" slov, troch "c" slov a niektorých graficky explikovaných sexuálnych dialógov, ako aj znížením počtu krvavých efektov v digitálnych úpravách v scénach smrti. (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Polanski loví hvězdy

Polanski loví hvězdy

27.09.2010

Je zase na svobodě a chystá nový film. Proč ne? Muž ve stínu je pro mnohé jedním z filmů roku a důkazem, že Roman Polanski je pořád prvotřídní režisér. Drama God Of Carnage je adaptací divadelní hry,… (více)

Do vězení, z vězení

Do vězení, z vězení

01.10.2009

Tento týden se roztrhl pytel se zprávami kolem vězení a vězňů – těch filmových i těch skutečných. Jak už určitě víte, ve Švýcarsku byl za své 30 let staré hříchy zatčen Roman Polanski a bude to mít… (více)

Nicolas Cage a mor

Nicolas Cage a mor

23.09.2008

Všimněte si, prosím, že jsme se zachovali taktně a nenapsali jsme „Nicolas Cage JE mor“. A že bychom si to vzhledem k jeho momentální aktivitě a celkové kvalitě jeho filmů z poslední doby mohli… (více)

Reklama

Reklama