Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (802)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělý první díl geniální série. Chytrý scénář a Donnerova parádní režie doplněná skvělými herci. Mel Gibson je jako Martin Riggs nepřekonatelný. Jeho kreace totálního magora a zároveň zuboženého policajta je bezchybná a v Riggsových citových záchvatech je vidět ona příslovečná jiskra šílenství. Navíc spousta nezapomenutelných hlášek a gagů, které mě rozesmějí klidně i po dvacáté. Klasika. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V dospelosti ma jednotka baví oveľa viac ako v detstve, kedy som preferoval komediálne pokračovania. Je to najmä pre jej hustú atmosféru rozpáleného Los Angeles za zvukov neskutočnej jazzovej hudby Michaela Kamena, čo predstavuje úplne definičný genius loci dekády i žánru. Čo ma stále nebaví je posledná tretina, ktorá napriek napätiu a akcii je strašne naťahovaná až ubíjajúca. Má štyri nosné pasáže - v púšti, v sklade, v meste a pred domom - pričom každá z nich by mohla byť regulérnym finále. Čo je nutné odstupom času poznamenať, dnes by asi nebolo možné nakrútiť seriózny film o dvoch hrdinských policajtoch, ktorí nedokážu nič vyriešiť (všetky stopy im priniesla náhoda), ale zato veselo strieľajú okolo seba a krágľujú jedného za druhým. Vďaka za osemdesiate roky (aj za to, že sú už za nami). ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nadupaná akční podívaná s dokonalou ústřední dvojicí, vražedným tempem a několika slušnými fórky. Plný počet ale nedám, protože některé scény jsem panu režirérovi prostě nežral (např. elektrošoky mučený sprintař Mel) a ani tuctový konec to zrovna moc pěkně neuzavřel(naprosto klišoidní a k tomu dost nedůvěryhodná bitka v dešti za příhlížení tuctu policejních jednotek mě vcelku znechutila). Nic to však nemění na faktu, že jsem se dobře bavil a už se těším na dvojku. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika a ikona buddy-movies. Gibson-Glover je skvělá dvojka, akce a násilí je tu dostatek (mučení a prostřílení se ven), stejně jako povedených fórků (Shane Black je pojem sám o sobě). Přestože druhý díl se mi líbil víc (a možná to bude tím nesmyslným a totálně zbytečným závěrečným soubojem), první Lethal Weapon má to neopakovatelné kouzlo setkání parťáků na policejní stanici a začátek jednoho velkého přátelství. Takové fluidum už nynější filmy nemají. [Přesná stopáž: 112 min - Director's cut] ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potkal jsi někdy někoho, koho jsi nezabil?" Kdybych si měl za parťáka vybrat mezi bílým sebevražedným psychopatem a černým tatíkem číhajícím v závětří na důchod, tak by to bylo nelehké rozhodování. Asi by to vyhrál psychopat Riggs, protože je s ním větší sranda a lépe střílí, ale ani poněkud upjatý Murtaugh by nebyl k zahození. Jejich první případ byl pro mne skvělým spojením detektivky a zábavy, což je kombinace, pro kterou mám vrozenou slabost a jejíž výskyt je na můj vkus na filmovém plátně spíše sporadický. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (74)

  • Scenárista Shane Black uvedl, že chtěl, aby roli Martina Riggse (Mel Gibson) hrál William Hurt, s čímž vedení studia nesouhlasilo, jelikož byl podle nich pro tuto roli příliš obskurní. (ČSFD)
  • Prvý veľký hollywoodský film, v ktorom sa premiérovo objavuje moderný mobilný telefón. Ide o Portable Radio Shack Model 17-1003. (Raccoon.city)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama