Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (803)

kitano 

všechny recenze uživatele

Prvy krat som tento film videl len nedavno (2005) a aky som bol prekvapeny, ked som v nom nasiel hadam vsetko, co mi v sucastnych akcnakoch chyba. Klasicky, velmi dobre zvladnuty pribeh, humor a hlavne postavy, ktore film tiahnu dopredu ako par mohutnych byvolov. Az som mal chut po dopozerani zatlieskat. Proste desne skvela filmova zabava. (10/10) ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

To takhle jednou na jednu misku vah usedl dosluhující policista Murtaugh, bezkonfliktní, bez škrábanců či jizev a s velkou rodinou, domem a lodí na triku. Na druhou misku se s lahví tvrdýho a nábojem s dutou špičkou dokodrcal ostrostřelec Riggs, týpek, který nemá co ztratit, nepřátele mydlí svojí os frontalis a z psychologického hlediska je definován: se sebevražednými sklony. První kliďas a milující otec, druhý výbušný exot, jenž bojuje s krutým osudem. A misky vah jsou vyrovnané. Role obou charakterem rozdílných strážců zákona se skvěle doplňují a jejich představitelé vytvořili jednu z nejkomplexnějších filmových dvojic. Dále budu už jenom přičítat: skvělé hlášky (50, 60, 90, 93, 94, drž hubu, pleteš mě... řídil jsem ten seskok... načež vona řekne do prdele), dynamický děj, slovní přestřelky, vtipné i napínavé akční scény, dobrý záporá(ci/k), atmosféra, prostředí, hudba... zkrátka všechno sedí na výbornou a z mé strany tak maximální spokojenost. 30 miliónů dolarů(rozpočet)/120 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/30 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Urcite kvalitni start do kvalitni serie asi nejdrsnejsi a nejmin komedialni ze vsech dilu ovsem ze skvelou souhrou dua Gibson Glover Gary Busey jako zaporak urcite taky skvela volba musim rict ze dvojku mam radsi tady preci jenom misty tempo trochu drhlo a hlasky nebyly tak kruty ale i presto spokojenost pribeh jednoduchej ale naprosto funkcni ze dvou frajeru co se moc nemusej se postupne stanou nejznamnejsi policejni partaci vsech dob ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok "Smrtonosná zbraň", ktorý v roku 1987 natočil skúsený režisér Richard Donner je všeobecne považovaný za klasiku v oblasti amerického akčného filmu. Dvojica los angeleských detektívov je na stope nebezpečného drogového gangu. Roger Martaugh a Martin Riggs. Distingovaný starnúci borec a divoký nevypočítateľný živel. Každý z nich je iní, ale navzájom sa výborne dopĺňajú. Zo začiatku si síce moc nerozumeli, no časom sa z nich stali skvele zohratí parťáci. **** ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spolu so 48 hodinami osemdesiatková buddy klasika. Snímke, hoci sa nikdy nejednalo o moju srdcovku (zo "Smrtonosných" mám radšej predsa len pascu s Willisom) nemožno uprieť kvality. Ostatne, stoja za ňou Richard Donner, Joel Silver a Shane Black, v takej kombinácii to „asi“ akčné béčko byť nemohlo. Naprieč svižnou snímkou sa nesie silná atmosféra dusnej, letnej, džezovej noci. K tomu silní protivníci (Gary Busey a zapaľovač), nečakane fungujúca kombinácia humoru (dobrácky, rodinne založený starnúci policajt vs. mladý, samovražedný magor) s ako soľ v rane ostrými scénami, kde doslova strieka krv (šialená bitka na trávniku). Výborné dialógy, nestarnúca akcia, perfektné hlášky a napínavý scenár. Dvojka je možno ešte lepšia. Potom už to so sériou šlo dole vodou. Pri skromnom 15-miliónovom rozpočte skvelá celosvetová tržba 120 miliónov, takže dvojka prišla do dvoch rokov. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (74)

  • V jedné scéně říká Murtaugh (Danny Glover) Riggsovi (Mel Gibson), že mu Hunsaker (Tom Atkins) v roce 1965 v údolí Ia Drang zachránil život. Později hrál Mel Gibson plukovníka Hala Moorea ve filmu Údolí stínů (2002), což je filmová adaptace zmíněné bitvy. (rafix)
  • Murtaughovi je ve filmu 50 let, zatímco jeho představiteli Dannymu Gloverovi bylo v době natáčení teprve 40. (Kulmon)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama