Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (806)

sud 

všechny recenze uživatele

Sympatické spojení akčního thrilleru a komedie. A přitom nic není nechtěné a nesklouzne k sebeparodii. Akční scény jsou více efektní, naturalistické, dynamické a opravdové oproti jiným akčním filmům osmdesátých let. A zárukou zábavy jsou rozdílnosti povah ústřední dvojice, výbušného Martina Riggse se sebevražednými sklony a kliďase Rogera Murtaugha, který je usedlý táta od rodiny. Herecké výkony Mela Gibsona a Dannyho Glovera jsou bez chyby stejně tak jako úvodní píseň Erica Claptona a režie Richarda Donnera. A právě "Smrtonosná zbraň" je film, který se neokouká a při každém shlédnutí napne i pobaví diváky. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V dospelosti ma jednotka baví oveľa viac ako v detstve, kedy som preferoval komediálne pokračovania. Je to najmä pre jej hustú atmosféru rozpáleného Los Angeles za zvukov neskutočnej jazzovej hudby Michaela Kamena, čo predstavuje úplne definičný genius loci dekády i žánru. Čo ma stále nebaví je posledná tretina, ktorá napriek napätiu a akcii je strašne naťahovaná až ubíjajúca. Má štyri nosné pasáže - v púšti, v sklade, v meste a pred domom - pričom každá z nich by mohla byť regulérnym finále. Čo je nutné odstupom času poznamenať, dnes by asi nebolo možné nakrútiť seriózny film o dvoch hrdinských policajtoch, ktorí nedokážu nič vyriešiť (všetky stopy im priniesla náhoda), ale zato veselo strieľajú okolo seba a krágľujú jedného za druhým. Vďaka za osemdesiate roky (aj za to, že sú už za nami). ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Two cops. Glover carries a weapon... Gibson is one. Debutující Shane Black vystřihl solidní scénář s moc fajn postavou sebevražedného Riggse (skvělý Gibson), zkušený Donner to za mrzkých 15 mega Joela Silvera řemeslně natočil a všichni si připsali slušný hit a instantní klasiku, která ční nad ostatní osmdesátkové buddy movies. Osobně z nich mám ale radši komediálnějšího Tango a Cashe a od Blacka pak Posledního skauta. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nehorázná pytlovina s řídkým scénářem a tunami podivných replik, která ale v hereckém balení Glover-Gibson vyznívá až neuvěřitelně zábavně, lehce, přirozeně a originálně. Ačkoli jde o amalgám chlapáckých keců, akčních klišé a bezduchého humoru, souhra titulní dvojice povznáší Donnerův film o dvě třídy výš. Osobně mám nejradši scény z Murtaughovy domácnosti, které připomínají rodinný sitcom a báječně kontrastují s druhou tváří filmu – drsnou akční "detektivkou". Těžko si lze představit lepší akční relax než právě Smrtonosnou zbraň: je nenáročná, bezduše vtipná a rozkošně klišovitá. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Klasika. Dúfam, že nezapadne prachom a bude klasikou aj pre ostatné generácie, pretože si to zaslúži. Gibson/Glover sú proste skvelá kombinácia, hlavne Danny svojou povahou senilného policajta ma proste dostal. Pomer komédie a akčnosti sadol parádne. Dokonalé hlášky, výborná akcia, síce hollywoodsky koniec, ale buďme radi, pretože to by sme sa potom nedočkali ďalších skvelých pokračovaní. 100%. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (76)

  • Scenárista Shane Black uvedl, že chtěl, aby roli Martina Riggse (Mel Gibson) hrál William Hurt, s čímž vedení studia nesouhlasilo, jelikož byl podle nich pro tuto roli příliš obskurní. (ČSFD)
  • Na začátku filmu dopadne Amanda (Jackie Swanson) po skoku z balkónu na auto. Během záběrů se však poté její poloha na autě změní. Amanda totiž padá spíše na čelní okno auta, promáčkne ale střechu auta uprostřed a pak také leží uprostřed střechy auta a čelní okno vypadá v pořádku. Při ohledání ve dne je ale čelní okno rozbité, jeho rám poškozený... (CrownThomas)
  • Do role Joshuy byl přijat Gary Busey, protože producenti hledali někoho velkého a hrozivého, kdo by byl dobrým soupeřem pro Mela Gibsona (Riggs). Busey také díky této roli znovu nastartoval svou kariéru. (HellFire)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama