Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem měl před svýma očima jeden velký temný štít z našich českých dějin (zejména pak tedy z hradů, zámků, zřícenin, jejich tajemných zákoutí, legend ap.), ale tento kvalitně zpracovaný dokument se mi ty moje nedostatky v pošramocené paměti bude snažit postupně trochu poodkrýt-). Pravdou je, že by si tento dokument rovněž zasloužil přinejmenším 50 minutek v hl. vysílacím čase jako třeba Habsburkové na ČT2 a bylo by to o něčem jiném. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Marně na tomhle cyklu hledám vady. Pro mě jako milovníka hradů a jejich zřícenin je to série luxusních názorných přednášek v terénu, Tomáš Durdík je pak zárukou věrohodnosti. Tvůrcům se především podařilo vyvážit pořad tak, aby nebyl jen suchým přeříkáváním faktů, ale ani křečovitě humornou snůškou "zajímavostí" (viz duo Bartoška-Donutil v cyklu Na cestě po...). Dvojice průvodců se skvěle doplňuje, doba, o níž je řeč, dostává díky nim plastičtější podobu, sem tam dojde i na ozvláštnění nějakou tou rekonstrukcí, všechno v nenásilném, populárním a přece poučném duchu. Výborné. ()

Reklama

corona 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších dokumentárnych historických sérií, aké som doteraz videla. Teší ma, že tvorcovia sa vyhli zbytočným hraným sekvenciám a oceňujem aj výborného sprievodcu, p. Durdíka (škoda, že seriál skončil desiatou časťou). Vhodné pre hradológov, amatérov, nadšencov, pre každého, kto navštevuje hrady s otvorenými očami. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

kdo umí o historii hradů povídat tak poutavě a s humorem jako Tomáš Durdík,je můj člověk....a měla jsem to štěstí zažít ho na jednom archeocampu,trochu expresivně řečeno - pan profesor byl bedna,tolik vědomostí se v hlavě snad ani nedá udržet :-).....a pásmo (neb se mi příčí říkat seriál) Štíty království českého jsou moc hezký odkaz,který tu zanechal pro poučení i potěšení široké vrstvy diváků ()

honajz

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen první díl, tak nehodnotím, ale zaujal mne velmi. Jak se mi pan Plesl jako herec moc nelíbí, tady je docela vtipný a dovedně nahrává panu historikovi, takže z toho vznikají skutečně zajímavé a užitečné postřehy a informace. plus k tomu ty dokreslující animace a kresby, skutečně nabité podrobnostmi. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama