Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

nunka 

všechny recenze uživatele

Dramatický triller s politickou zápletkou, inšpirovaný skutočným príbehom. Je zaujímavé, že krvavé pletky a nepokoje v Severnom Írsku si režisérsky vzala na mušku práve žena. Atmosféra je autentická, miestami poriadne zvyšuje tepovú frekvenciu, krvi a násilia je tam na môj vkus síce veľa, s čím však chlapská časť publika nemusí súhlasiť. Celkovo má film dobré tempo, príjemný akčný rozmer a pútavý námet. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, pro filmy s " IRA tématikou " mám slabost a tento příběh Martina McGartlanda natočeného na motivy skutečné události patří rozhodně k tomu lepšímu, co jsem měl doposud možnost shlédnout. Nejsilnějšími momenty celého snímku jsou bezesporu hned samotný 5 - ti minutový úvod a zejména závěrečná 20 - ti minutovka, ale žádný strach, nudy se bát rozhodně nemusíte ani mezi těmito úseky. Sice už od úvodu tušíte, jak vše dopadne, žádné překvapivé zvraty nečekejte, přesto vás Skoglandův snímek bezpečně udrží v napětí. Ať už díky věrně zachycené atmosféře špinavého irského předměstí Belfastu, či brutálním výslechům ( kterým se Freemanova kamera rozhodně nevyhýbá ), či v neposlední řadě VYNIKAJÍCÍMU Jimu Sturgessovi. Ten chlapík má vážně talent. Zdatně mu sekunduje ( jen co mu síly stačí ) Sir Ben Kingsley v roli agenta britských tajných služeb. Do plného hodnocení snímku ten pověstný krůček schází, nicméně 4* si ode mě odnáší zcela po právu. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Silný a dojemný příběh ve slabším filmu. Jim Sturgess společně s Benem Kingsleym vévodí hereckým výkonům, jen dámská část obsazení nějak zaostává. Skvěle zvládnuto bylo přenesení atmosféry válečného Belfastu do filmu(až na ten billboard s iPhonem). Filmu by prospěla větší konzistence a kratší úvod, který mě téměř uspal. Zbylá hodina a půl naštěstí uplyne jako voda. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Nejenom že je to zajímavý a drsný, ale dokonce je to i chytrý. Skogland se nespokojil s přestělkama a boxováním "zrádců", ale zavedl nás i do zákulisí organizace a vysvětlil, jak v tom chodit. Skvělej Sturgess (co máš, Malarkey?), skvělej Kingsley, skvělej film. Z toho, co mě teď napadá, je lepší už akorát Hra na pláč a Ve jménu otce. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Filmy založené na skutečných událostech to mají lehčí, protože divák si je automaticky připustí blíž k tělu ("Páni, člověče, tohle se fakt stalo!" efekt). Kari Skoglandová si ještě pomáhá tím, že film je natočen velmi syrově (krev, jizvy, zlomeniny, nějaké to mučeníčko) a autenticky. Člověk by od režisérky Dětí kukuřice 6 nečekal tak civilní a morálně znepokojivý film. Akce IRA (a vlastně i britské MI5) byly pěkné svinstvo a fakt, že události ve filmu se staly cca před dvaceti lety v západní Evropě, stačí k tomu, abyste nevěřícně vrtěli hlavou. Skoglandová se rozjíždí pomalu a přiznávám, že v první polovině filmu jsem místy ztrácela pozornost. Moc se tu mluví a děj je chvílemi nepřehledný. Vynahradí to skvělá druhá polovina a hlavně napínavém finále - a napínavém vcelku netradičně, uvidíte sami. Jim Sturgess zahrál hlavního hrdinu se všemi odstíny šedi lidské povahy a je přesvědčivý v každé minutě. A Ben Kingsley - wait for it - je skvělý! V takhle dobré formě jsem ho dlouho neviděla. Nejsem si úplně jistá, že si na tenhle film za pár let vzpomenu, ale těch 117 minut rozhodně nelituju. 70 % ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama