Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na studijní stáž do Kanady odlétá mladý gymnasista. Strašně se těší, a ani nevnímá podvědomý strach rodičů, a nejvíce pak své matky. Když se pak daleko „za velkou louží" stane tragédie, obrátí to život všech aktérů tohoto příběhu naruby. Zamíchá jejich osudy, životy, pocity, náladami, i budoucností... Ale nepředbíhejme... Scénář televizního filmu napsala zkušená scénáristka Hana Cielová. Základní zápletka filmu vznikla podle skutečné události, o které se doslechl dramaturg Bedřich Ludvík a vyzval autorku Hanu Cielovou, zda by podle ní nenapsala televizní film. Hana Cielová reálnou situace domyslela a uzavřela do dramatického příběhu, který zasáhne všechny diváky bez rozdílu věku... Po delší odmlce se před kameru České televize vrací Dagmar Havlová. Roli jejího manžela zahraje Viktor Preiss. Jejich syna zahrají hned dva herci - Filip Cíl a Jakub Grafnetr. Jeho přítelkyni hraje Tereza Voříšková. Režisérem je Zdeněk Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Příběh se velmi silným potenciálem a výbornými hereckými výkony Dagmar Havlové a Viktora Preisse. Bohužel zpracování režiséra Zelenky je tristní se střihem, koncepcí záběrů a hlavně použitou hudbou na úrovni rychloseriálů televize Prima. Zelenka měl zůstat u pohádek a Nesmrtelné tety. Škoda, protože z této látky mohl vzniknout televizní film, který by měl na mnoho prestižních ocenění. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Velká očekávání nakonec nebyla zcela naplněna, Havlová nezklamala, je zajímavé jak po třináctileté přestávce, před níž nebylo jediné herecky vděčnější role dokáže plátno rozzářit jako hvězda první velikosti. Preiss moc nepřekvapil, podal jedenz příjemně profesionálních výkonů. Nejvýše bych však hodnotil začínajícího Filipa Cíle, jež svou roli sehrál nezvykle citlivě a dojemně. Faraisl zde opět dokazuje, že náš film získal nemsírně vnímavého kameramana s opravdovým filmovým viděním. Film je však stahován dolů hlavně scénářem, který nedokázal správně vytěžit silnou látku, film příliš často sklouzává k melodramatu, první polovina je velmi nezvládnutá a nerealistická a zlom k ekonci vypadá také velmi kostrbatě. Ale i tak se najdou momenty, které působí svěžím dojmem, jenže to film nedělá ničím vyjímečným, nadprůměrný je jen po stránce herecké a obrazové. ()

Reklama

Pražák 

všechny recenze uživatele

"To je něco indiánského, viďte?" Upoutavková masáž ČT proklamovala návrat nejvíce přeceněnované české herečky, který se však nekoná. V tomhle televizním snímku prokazuje snad jedinou novou schopnost a to správně vyslovovat anglická slovíčka. Stejně trapně působí i hloupý, prázdný scénář, který si na hloubku jen hraje a režisér Zelenka ho svou neschopností jen podtrhuje. Kýčovitá hudba a telenovelácké zvraty dělají s tohohle televizním filmu méně než průměrný televizní počin. PS: Všimli jste si té chalupy, kde Preiss chytá ryby s novým synkem? Objevila se již v Můj otec a ostatní muži. Kterého producenta to je? :-) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

V rámci Zelenkovy tvorby zcela atypický film, který od začátku kašle na jakýkoli humor a s každou minutou se z něj stává emocionálně vyhrocené drama. Ztráta syna, ztráta důvěry, ztráta šťastného manželství, slzy, křik, hysterie. Návrat Dagmar Veškrnové - Havlové je skutečně velkolepý a její mimořádně soustředěný výkon dává zapomenout na všechny ty normalizační husičky, přesto mám pocit, že je v některých okamžicích až přespříliš unavená a (možná nemocemi) vysílená. Viktor Preiss tentokrát v méně výrazné roli, přesto výborný jako vždy. Čím si ale Zelenka definitivně pod sebou podtrhl větev, je obsazení mladých, protože to, co předvádí Filip Cíl a Tereza Voříšková je katastrofální podívaná. Nicméně jako celek je film působivý a rozhodně má čím oslovit. ()

frbulka 

všechny recenze uživatele

I když jsem snímek viděla před více než rokem, pamatuji si, že dojem po shlédnutí byl kladný. Dobrým hereckým výkonům vévodí skvělé duo Veškrnová-Havlová a Preiss, psychologie hlavních postav a jejich prožívání je umně zachycena. Trošku toho sladu tam je, zvlášť konec je asi dost naivní, ale nemůžu si pomoci, Kanadská noc je stále o třídu lepší než některé české filmy poslední doby s ambicí sklízet vysoké tržby a velké ovace. 65%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Návrat Veroniky Kánské na filmové plátno po 17letech. (M.B)
  • Tvůrci oslovili Dagmar Havlovou a měli štěstí jelikož to bylo v době, kdy uvažovala o návratu k herectví. Námět se jí líbil, takže různé verze scénáře už režisér Zdeněk Zelenka s Hankou Cielovou psal přímo pro ní. (cariada)

Reklama

Reklama