Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (540)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Komentář bude obsahovat SPOILERY!!! Přemýšlím, kdy jsem naposledy viděl dobrý francouzský akční film. Veřejný nepřítel č. 1 je výborným snímkem, který doplácí pouze na přílišné skoky mezi událostmi (např. scéna, kdy dá své děti do opatrovnictví své matce. Čekal jsem, že se vrátí do města a začne dělat "pořádek", ale ne, najednou ho vidíme v Americe bez jediného důvodu či vysvětlení), které mi fakt vadily. Nicméně zbytek šlape tak, jak má. Cassel má charisma, na které utáhne celý snímek, Depardieu v roli mafiánského bose taky potěšil a francouzské ženy jsou krásné. Existuje lepší doporučení než fakt, že si co nejdřív seženu druhý díl? Nemyslím si… 80 %. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Sebesvižnější režie nedokáže zachránit nesmírnou plytkost popisu první poloviny kriminální kariéry prý největšího francouzského gangstera. Nejde o nic víc než zkratkovitý popis několika jeho zločinů, bez uceleného rámce či snad dokonce snahy o něm sdělit něco víc, než že asi byl opravdu moc a moc zlý a arogantní. 6/10 ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí druhého dílu měním hodnocení na plný počet, protože oba VEŘEJNÉ NEPŘÍTELE vnímám jako celek, který by jeden bez druhého dost dobře nefungoval. Č. 1 je výborné v tom, nakolik se nestálost a postupné změny Mesrinova charakteru otiskly i do formální stránky filmu, ve kterém se střídají ze scény na scénu nálady, žánry, postupy a zdvojuje se pohled na jednotlivé události, čímž se upomíná i na stylistické postupy filmů let 70. Po všech čertech zábavné, rychlé a výborně natočené i zahrané, jenže to není ničím víc než "výborným příslibem do budoucna". 9/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och, tento film mě na druhé zhlédnutí bavil ještě víc než poprvé. Fantastický Vincent Cassel, mistrný střih a dokonalá hudba nechaly společně vzniknout filmu, který mě dvakrát po sobě dostal do kolen. Z profláklého přívlastku "strhující" se už dávno stalo nadužívané klišé, ale na tento snímek sedne víc než trefně. Zvedám na plný počet - toto je mistrné a napínavé drama, která má velmi blízko nakročeno k dokonalosti. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Film mi tak trochu pripomenul gangsterské eposy od Scorseseho. Akurát že nieje tak epický, plynulý, nieje tak strhujúci a je komornejší. Film si na úkor plynulosti rozprávania tak trochu sebecky vyberá z Mesrinovho života len tie najextrémnejšie okamihy a na frak dostáva tým pádom aj hlavný charakter (do nejakých charakterových popisov film nejde), na druhú stranu je však o zábavu postarané, keďže je sa stále niečo deje. Vincent Cassel si úlohu očividne diabolsky užil a aj to sa podpísalo na silno pozitívnom dojme. Plusové bodíky patria aj Depardieuovi za postavu ako vystrihnutú z klasických mafiánskych filmov a Royovi Dupuisovi, ktorý síce nijak nehviezdil, no má moje obrovské sympatie vďaka filmu Screamers (hypercool zabiják s vytetovanou slzou pri oku :) ) a vidieť ho po dlhej dobe na obrazovke ma veľmi potešilo. Finálny dojem sa samozrejme ukáže až po zhliadnutí druhého dielu....zatial (8/10) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (13)

  • Predlohou k filmu sa stala kniha Inštinkt smrti napísaná Jacquesom Mesrinom vo väzení v r. 1977. (corona)
  • Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog sa natáčali súbežne celých 9 mesiacov, na troch kontinentoch a s rozpočtom viac ako 80 miliónov Eur. Jedná sa o najdrahšiu francúzsku produkciu všetkých dôb. (Smok)
  • Jacques Mesrine bol behom svojej zločineckej kariéry v 60. a 70. rokoch päťkrát zatknutý. Dvakrát si trest odsedel, dvakrát z vezenia utiekol a raz sa mu podarilo utiecť rovno zo súdneho pojednávania. Medzi svojimi slávnymi útekmi z väzení má aj útek z najstráženejšej väznice v La Santé de Paris, čím bol prvým väzňom, ktorému sa to podarilo v jej 111-ročnej histórii. (Pumiiix)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama