Reklama

Reklama

Když má svátek Dominika

všechny plakáty
Rodinný
Československo, 1967, 62 min

Scénář:

Vladimír Kalina

Kamera:

Jan Stallich

Hudba:

Miloš Vacek

Hrají:

Dáša Beranová, Jan Valášek ml., Michal Pospíšil, Simona Uhlířová, Karolina Slunéčková, Vladimír Menšík, Miloš Kopecký, Zdeněk Braunschläger, Lubomír Bryg (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hudební anekdota o tom, jak vyměnit bratříčka za kocoura. Honzík vymění svého čtyřletého bratříčka Míšu za kocoura Kajetána. Kocour je ale kradený. Děvčátko, které kocoura vymění, se jmenuje Dominika a má ke všemu svátek. Protože rodiče Honzíka a Míši pochopitelně chtějí svého malého synka zpátky a protože Honzík vůbec netuší, kde Dominika bydlí, vydají se ji hledat. Když se jim to nedaří, požádají o pomoc policii. Po Dominice a Míšovi začne pátrat dvanáct legračních detektivů v nejrůznějších převlecích. Hledají po ulicích, na výstavě exotického ptactva, dokonce i na pouti, kde si zatím zmizelé děti báječně užívají... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

baxz 

všechny recenze uživatele

Film pro ty nejmenší děti proložený písničkami. Vcelku dobrá zápletka o výměně bratříčka za kocoura je ovšem nedostatečně rozvedena a celkově nevyužije potenciálu, který v sobě má. V rolích dospělých zaujme J.Hlinomaz jako obsluha kropícího vozu, V.Menšík jako tatínek ztraceného dítěte a L.Lipský jako hlídač na výstavě ptactva. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

U dětských filmů jsem se většinou nudila.U tohoto jsem měla i obavy, když na začátku stál slogan: Pouze pro děti. Velkým vstup zákázan. Ale ten film byl výborný. Moc se mi líbilo jak Dáša Beranová dělala chlapečkovi osobního strážce aby na něj detektivové nevyzráli. A to byla taky ještě dítě. Ale zvládla to perfektně. Takové filmy já miluji. :-)))) ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Uvítání velikým nápisem „POUZE PRO MALÉ – VELKÝM VSTUP ZAKÁZÁN“ Omlouvám se, ale tento zákaz jsem ze studijních důvodů porušil. Díky deliktu jsem shlédl takový malý skvost. Skvělý hlídač Lipský s perfektní výslovností tvrdého Y: „Mě neproklouzne ani MYŠ!“ Opravdu krásná hudba i texty: „…ozvěno pojď se mnou ven. - Nemohu je přece den. - Poběž se mnou do léta. - Nejde to, jsem zakletá. - Poběž na dvůr, to se smí. - Uhasla bych v přízemí.“ Povedená taneční čísla jak dětí tak dospělých. Choreograf Pavel Šmok. Přítomností potěší a překvapí plejáda známých herců a komiků. Děti hrají výborně. Líbila se mi Dominika i syn režiséra Honzík Valášek. Hlášky: „Nevrátila se už moje andulka Pipinka?“ „Bohužel Fifinka se ještě nevrátila.“ Symbolika: 33: „To moje andulka Pipinka už třikrát, třikrát vyhrála první cenu.“  „A teď zkusíme násobilku: 3 x 3.“  Uprostřed léta jsou připomenuty Vánoce: „Hoj ty Štědrý večere, ty tajemný svátku…“ ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když má svátek Dominika aneb co zavinil kocour Kajetán, toť celý název tohoto tak trochu zapomenutého filmu z r. 1967. Cílovou skupinou diváků jsou zde malé děti, kterým se přizpůsobuje prostinký děj i stopáž jedné hodiny, což je přesně doba, po kterou dítě udrží svou pozornost jedním směrem. Řekl bych, že je to dílko, které neurazí ani nenadchne - současným dětem to už asi mnoho neřekne, a dospělí ocení tak nanejvýš autentickou atmosféru 60. let s dobovou módou, auty apod. Hudební čísla jsou poměrně příjemná, stejně jako dětští i dospělí herci. Nápad s barevnými filtry mi připomněl film "Až přijde kocour" z r. 1963 a dětská "pouliční kapela" zase snímek "Starci na chmelu" z r. 1964. Sympatické je, že je Dominika prosta jakékoli politiky - nezazní zde například žádná "soudružka učitelka", bez které se neobešla většina dětských filmů z pozdější normalizace, apod. Srovnáme-li ale tento film třeba s dětskou tvorbou Jiřího Trnky, vysvitne, že je Dominika prostoduchá, až pitomoučká, za zhlédnutí proto už snad ani nestojí. A mimochodem jedna zajímavost závěrem: název filmu je zvláštní, protože v českém kalendáři Dominika chybí, a Dominiky slaví svátek 4. srpna jako Dominik. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Z tohoto dětského filmu mám rozporuplné pocity. Chvílemi jsem se sice zasmál, ale většina situací mě spíš iritovala. Předně podotýkám, že odjakživa nesnáším muzikály a podobně rozjuchané záležitosti, takže zpívané a taneční pasáže na mě působily vyloženě jako rušivý element. Stejně tak skupina detektivů pátrající po Dominice je tu spíš otravná než vtipná. Co mě alespoň trochu pobavilo byly scény z výstavy, zejména s Vladimírem Hrubým v roli chovatele a s vrátným Lipským, kterému sice neproklouzne ani myš, zato vynalézavá Dominika hned několikrát. Shlédnout se to dalo, ale skrze ty hudební vsuvky to na víc jak velmi slabý průměr není. 40% ()

Zajímavosti (2)

  • Debutní snímek pro člena divadla Járy Cimrmana, Pavla Vondrušku. (M.B)
  • Točilo se v Praze a v pražských čtvrtích Hloubětín, Michle a Krč. (sator)

Reklama

Reklama