Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (431)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ukecaná dráma o morálnych hodnotách v rozmedzí židovskej komunity, plná skvelých hereckých výkonov. Bohužiaľ nič viac. Nebyť úvodnej vsuvky, zubárskeho príbehu a pár momentov, ktoré svojim humorom osviežili tento zdĺhavý a dobrým príbehom nedisponujúci film, tak si začnem myslieť, že som si film pomýlil s nejakým iným. Ono totiž nie vždy je dobré držať dramatický príbeh v tak sterilnej atmosfére. Humoru je vo filme naozaj ako šafranu, niektoré scény si vyslovene pýtali okoreniť príbeh luxusnými hláškami, na aké sme od coenovcov zvyknutí. Šarm coenovskej réžie a výborná atmosféra sedemdesiatych rokov ma však držali v bdelosti až do samého záveru. Po dlhej dobe však pomerne slabší, ale zato stále svojskí Coeni. 70%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Coeni to skrátka vedia. Netvrdím, že som všetko z tých židovských anekdot pobral a pochopil, no nenudil som sa ani chvíľu, aj keď to bolo... no povedzme, že svojské, avšak na druhú stranu typicky Coenovské, žiaden odklon. Oceňujem aj výbornú retro atmosféru, kameru a najmä hercov, myslím, že na castingu si dal niekto extra záležať, a vyplatilo sa. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Ovšem to se dá snadno vysvětlit. Příběh, jenž měl oscarovou nominaci za scénář a film roku, po divákovi žádá trochu zralosti, nikoli jen fanouškovskou lačnost po "dalších Coenech". Ostatně Seriózní muž se od "minulých Coenů" silně liší. Nemá jejich typickou zápletku, tedy amatéry zabředlé do zločinu, a navíc se odehrává na židovské půdě včetně prvků hebrejštiny a jidiš. Nicméně nesrozumitelnosti se není třeba bát, univerzálním jazykem Coenů totiž zůstává chytrý černočerný humor, kterému tu dali dosud snad nejhořčí, nejmoudřejší a nejméně efektní podobu.Seriózní muž začíná stylizovaným prologem ve stylu historického hororu, v němž se pojí duchařina se sekáčkem na led. Vlastní děj se pak odehrává v 60. letech, kam vtáhne skvělá hudba Cartera Burwella a ospalá nálada židovské školy, kde učitel zkoumá zázrak techniky – zabavené tranzistorové rádio. Vládne tu navenek vyrovnaný rytmus idylického předměstí – jenže hrdina, místní profesor v příznačném podání Michaela Stuhlbarga, se spokojeně jen tváří. A stojí ho to stále více sil. Vlastní děti ho přehlížejí, studenti vydírají, zkrachovalý bratr využívá a manželka mu zčistajasna oznámí, že odchází s jiným. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Při znalosti libovolného množství coenovek bude po prvních pár minutách jasné, že to na nás tvůrčí bratrská dvojice zkouší zase podobně. Nešťastník v hlavní roli (tentokrát zase jednou doslova životní ztroskotanec) má smůlu doma, v práci i všude jinde a divák může jenom čekat, kam ho ta hromada nešťastných náhod a nehod zavede. Vyprávěcí um samozřejmě nechybí, ale záměrná nedořečenost a absurdnost je jenom příjemně originální. Výrazněji zapamatovatelná už bohužel ne. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní film bratrů Coenovic. Bez účasti hvězdných herců, na to jsme poslední nebývali u Coenů zvyklí, natočili velice seriózní film. Humor je zde schován pod poměrně silnou slupkou dramatu. Larry Gopnik je možná největší loser jakého si jen lze představit, žena mu spí s jiným chlapem a on na to vše doplácí, třeba i tím že se odstěhuje z domu. Velice se mi líbila scéna, ve které rabín Nachtner vyprávěl našemu Larrymu zubní příhodu, ze které vlastně nevyplynulo vůbec nic. Ostatně tak jako z celého film. Snímek není nikterak ukončen. Těžko říct jaké vyvolá reakce. Dost možná že spoustě lidí se nebude líbit, přece jen Brad Pitt, George Clooney nebo Xavier Bardem chybí. Ale do Seriózního muže by se rozhodně nehodili. PS: Pořád mi hlavou vrtají ti herci, kdyžtak mě opravte, ale hrál vůbec někdo z této sestavy v nějakém jiném filmu bratrů Coenů? ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Když Larry nahlížel do archu se známkami během konce filmu, bylo poslední jméno Mary Zophres. Zophres je kostýmní návrhářka tohoto filmu. (c.tucker)
  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)
  • Rozpočet: 13 000 000 dolarů. (Saku)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama